Primila sam dve prve doze vakcine protiv korone. Kako je to moguće? A imam i kovid sertifikat

Naša čitateljka ima dve prve doze, i što je još interesantnije, uspela je da dobije digitalni zeleni sertifikat, iako je između ove dve doze razmak skoro 9 meseci, tačnije 275 dana

  • 30
vakcina revakcina Ljubinka torlak Foto: Telegraf

Otkako je u Srbiji počela vakcinacija protiv korona virusa susreli smo se sa ljudima koji hoće i koji neće da se vakcinišu. Ima onih i koji neće ali, eto ti, moraju zbog putovanja. Iliti "hoće" zbog kovid propusnica u ugostiteljskim objektima. Susreli smo se i sa onima koji su greškom ili namerno vakcinisani sa dve različite vakcine. Danas je to normalno kada za treću dozu može da se bira cepivo drugog proizvođača, ali još nismo čuli da neko ima dve prve doze.

Verovali ili ne, ima, kao što možda ima i ljudi koji su primili samo jednu dozu još skoro pre godinu dana.

Naša čitateljka Lj. Đ. ima dve prve doze, i što je još interesantnije, uspela je da dobije digitalni zeleni sertifikat, iako je između ove dve doze prošlo skoro 9 meseci, tačnije 275 dana

Ona je, naime, prvu dozu vakcine protiv kovida primila u januaru ove godine, međutim, malo iz opravdanih, a malo i iz neopravdanih razloga - po drugu je otišla tek prošlog meseca. Tada joj je rečeno da joj se prva ne važi, i da sada opet treba da počne sa vakcinacijom ispočetka.

- Izabrala sam kinesku Sinofarm vakcinu. Prvu dozu primila sam 26. januara na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Kada je nakon 21 dan trebalo da primim drugu dozu, razbolela sam se. Nije bio kovid, bar po testu, već mi je rečeno da imam bakterijsku infekciju grla. Taman sam malo ozdravila i htela po vakcinu, opet sam imala jaku prehladu. A onda se desilo da sam par puta bila sa detetom u karantinu. Vrtićke grupe, kao što znate, raspuštaju se ako je jedno dete zaraženo, dešavalo se da je i on bio bolestan, i tako ja dođoh do oktobra. Malo zbog sprečenosti, malo zbog obaveza, malo zbog nedostatka vremena, a malo i zbog lenjosti - priča naša sagovornica.

Jedno je, napominje, sigurno, od vakcinacije nije odustajala.

- Konačno sam 28. oktobra otišla u svoj dom zdralja da primim vakcinu, jer mi je maltene ispred kuće, a do Torlaka moram da obiđem ceo grad. Kada sam objasnila doktorki da sam došla po drugu dozu, i dala joj potvrdu o prvoj, rekla mi je da mi se ta prva više ne važi. Odnosno, da se ne važi posle 6 meseci, i da ako hoću da se vakcinišem, sada treba da počnem ispočetka. Tako ćete, reče mi, da primite drugu prvu dozu, iako me u sistemu uredno ima da sam već primila jednu - priča nam Lj . Đ.

Tako je drugu prvu dozu primila tačno 275. dana nakon prve. S obzirom na to da zna da sertifikat mogu da dobiju osobe koje imaju drugu, odnosno treću dozu vakcine od koje nije prošlo sedam meseci, ili da toliko nije prošlo od preležane korone, bila je ubeđena da ne može da dobije digitalni zeleni sertifikat.

vakcina revakcina Ljubinka torlak Foto: Telegraf

Bila je, ipak, radoznala, pa je rešila da proba. I, pogodak.

- Bez obzira na veliki razmak između ove dve prve doze, uspela sam da dobijem digitalni zeleni sertifikat. Možda zato što mi se, ipak, u sistemu ova druga prva, kako je zove doktorka, računa kao druga doza - kaže kroz smeh naša sagovornica.

Inače, da podsetimo, digitalni zeleni sertifikat je potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19, rezultatima testiranja na ovu zaraznu bolest i oporavku od nje.

Pored ličnih podataka (ime, prezime, JMBG, pol, broj pasoša), sadrži i podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve, druge i treće doze.

Sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se zeleni i crveni status. Zeleni, onaj koji svi priželjku, dobijaju osobe koje imaju negativan PCR rezultat u poslednja 72 sata ili negativan antigenski test u poslednjih 48 sati ili pozitivan test na antitela (IgG) u poslednjih 90 dana, ili drugu, odnosno treću dozu vakcine u poslednjih 7 meseci ili podatak o preležanoj bolesti u poslednjih 7 meseci.

vakcina revakcina Ljubinka torlak Foto: Telegraf

-  Crveni status dobijaju osobe koje imaju pozitivan PCR ili antigenski rezultat u poslednjih 14 dana (bez obzira na to da li su imunizovani ili imaju podatak o preležanoj bolesti), takođe i za lica kojima je prošlo više od 7 meseci od primanja druge doze vakcine ili više od 7 meseci od preležane bolesti - navodi se na sajru e-Uprave.

Bez obzira na to što je dobila zeleni status, naša čitateljka kaže da će se ponašati kao da je sa vakcinacijom krenula ispočetka.

- Poslušaću doktorku, pa ću otići po drugu dozu.

- Iliti, možda drugu drugu dozu.

Video: Uputstvo kako da popunite EU zeleni setifikat na eUpravi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    28. novembar 2021 | 08:24

    Nisam primio nijednu, ne idem u kafane a prevoz imam svoj, lečim se isključivo u privatnim klinikama tako da nisam na teretu ovoj državi, mada uredno plaćam zdravstveno osiguranje, nisam se vakcinisao jer nema neke razlike, vakcinisani i dalje nose maske i mogu da se zaraze i da zaraze druge,koja je razlika imao sam Koronu dva puta bez nekih većih poteškoća sam je pregurao, gore mi je bilo kad sam imao sezonski grip

  • Lav

    28. novembar 2021 | 09:03

    Smesno sve postalo odavno..uzivajte u zivotu..pozzz

  • Nestor

    28. novembar 2021 | 08:32

    Sve je moguće u ovoj zbirci, radi ko šta hoće i kako hoće svi sve znaju a niko ništa ne zna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA