≫ 

Nema šanse da raspust počne pre Svetog Nikole: Sindikati besni, odgovorili Konu na njegov predlog

Ministar prosvete je, kako se poslednji put izjasnio, i dalje bio za to da raspust počne prema kalendaru, 31. decembra, ali će zbog medicinskog dela Kriznog štaba ipak morati da se nađe kompromis

  • 72
Školski kalendar Foto: Mateja Beljan

Nije realno da zimski raspust počne pre Svetog Nikole 19. decembra, zaključak je prosvetnih sindikata nakon izjave epidemiologa Predraga Kona da se đaci baš tada moraju raspustiti. Kon je, podsetimo, danas izjavio da naši građani zbog katoličkog Božića već oko Svetog Nikole dolaze iz zemalja gde puca delta soj i da je realno da deca ne idu u školu u periodu kad oni dolaze.

Kako u prosvetnim sindikatima poručuju za Telegraf.rs, nastavnici su burno reagovali na ovu najavu, jer ne mogu da stignu da organizuju završetak prvog polugodišta za samo dve nedelje, koliko bi im ostalo ako bi se zimski raspust pomerio po Konovoj naredbi. 

- Prerano je da zimski raspust počne pre Svetog Nikole. I kasno je da nam se to sada saopšti. Ostalo je mnogo posla da se uradi da bi se završilo polugodište. Mi sad za 19 dana treba da uradimo sve ono što bismo inače uradili za 30. Nije moguće - poručuje Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Kako je slikovito objasnila, profesori srpskog treba da održe pismene zadatke prve nedelje decembra, profesori matematike druge nedelje, a profesori stranog jezika treće. 

- A mi sad ne znamo ni da li će biti te treće nedelje - ističe ona.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da je ovakvo odnošenje prema prosvetnim radnicima neozbiljno i neodgovorno.

- Mi nismo roboti, ne radimo na dugme upali/ugasi. U prosveti radi 110.000 nastavnika koji imaju svoj plan i program. Ne možete danas za sutra da im kažete kako se sve menja. Naš predlog je bio da raspust počne 24. decembra i taj predlog smo uputili Ministarstvu prosvete, ali za sada nema odgovora - navodi Antić.

Bilo da se raspust pomeri na 24. decembar ili oko Svetog Nikole, đacima bi to mogao da bude najduži zimski raspust ikad. 

Dva modela nadoknade časova

Prosvetari podsećaju da još nisu nadoknađeni ni dani od produženog jesenjeg raspusta i da je izvesno da će školska godina morati da bude produžena kako bi se sve nadomestilo.

Propušteni časovi mogu da budu nadoknađeni na dva načina:

- radnim subotama u kombinaciji sa dodatnim časovima tokom radnih dana

- produženjem školske godine

Eventualno, moguća je i kombinacija ova dva modela, kada bi školska godina bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bio nadoknađen radnom subotom ili dodatnim časovima tokom radnih dana.

Video: Dr Kon: Da li će kovid propusnice važiti 24 sata i gde sve?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    25. novembar 2021 | 16:28

    Roditelji dragi vecina vas ne zna u koji razred vam ide dete kako mu se zove razredni starešina koliko casova ima u toku dana! Cast izuzecima kojih je oko 30%!Ostali kad dolaze na roditeljske sastanke jedva pogode skolu! Vi i onako ne brinete koliko vasa deca znaju! Ko je hteo da uci on je ucio i online! Sto se tice SOCIJALIZACIJI DODJITE na jedan veliki odmor da vidite vasu decu ne mozemo napolje da ih izbacimo jer igraju igrice! Skola nije ustanova za vase frustracije i price kako niko nista ne radi! Mi ih ucimo ali naucimo samo one koji to zele! Da ucimo umesto njih ne mozemo! Morate malo da se bavite decom a i bas me zanima ko vam cuva decu od prvog do cetvrtog razreda kad im je nastava do 11h?!Raspust treba da pocne 24decembra to bi bilo optimalno! A vi iz sindikata nikada necete biti slobodni jer vas drzava placa! Zauzeli ste fotelje na platu od 15do 20% izlazite sa casova kao zbog sastanaka sindikata a nista niste uradili!

  • Rada

    25. novembar 2021 | 15:13

    Toliko nepostovanje prosvete,da je to uzas !

  • DLZ

    25. novembar 2021 | 15:02

    Docekao svojih 5 min udbas pa ne vadi,jos nije dao odgovor kako u zemljam gde je 80% vakc...luduje korona,toliko o njihovom znanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA