≫ 

Obeležava se 80 godina od bitke na Kadinjači: Dan kada su hrabro stradali borci Radničkog bataljona

Tokom prepodneva počinje državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti

  • 0
Kadinjača Užice Foto: Rina.rs

Povodom obeležavanja 80. godišnjice bitke na Kadinjači, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, u ime Vlade Srbije, danas u 11 sati predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kompleksa „Kadinjača" kod Užica.

Pored ministarke, vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnik Grada Užica, predstavnici SUBNOR-a Srbije, predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Posle ceremonije polaganja venaca, obratiće se ministarka Darija Kisić Tepavčević, nakon čega je predviđen kulturno - umetnički program, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prenosi Tanjug.

Darija Kisić Tepavčević Krizni štab sednica korona virus kovid Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Užicom i Narodnim muzejom u Užicu.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona, kojim je komandovao Andrija Ðurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

Spomen-kompleks „Kadinjača" kod Užica obnovljen je tokom 2011. godine sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koji čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine.

U prvoj fazi, godine 1952. na Kadinjači je podignut spomenik piramidalnog oblika pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj počivaju posmrtni ostaci pripadnika Radničkog bataljona stradalih tokom bitke.

Znatno proširenje i obogađenje kompleks je doživeo 1979. godine kada je, po projektu čiji su autori vajar Miodrag Živković i arhitekta Aleksandar Ðokić, okončano njegovo uređenje čime je dobio današnji izgled.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA