≫ 

Nastavnici očajni: Raspust ne može početi 20. decembra, đaci nemaju kad da poprave ocene, a ni mi da ih damo

Direktori škola već drže sednice povodom završetka polugodišta i neizvesnog produženja raspusta

  • 86
Deca, rančevi, škola Foto: Tanjug/AP

Ako zimski raspust počne 20. decembra, đaci neće imati kad da poprave ocene, a ni nastavnici da ih zaključe na miru, bez pritisaka.

Ovako Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije, komentariše za Telegraf.rs najavljeno produženje zimskog raspusta, o kojem se konačno odlučuje sutra, na sednici Kriznog štaba. Podsetimo, medicinski deo Kriznog štaba tražiće da raspust počne odmah posle Svetog Nikole, 20. decembra, dok bi po školskom kalendaru trebalo da počne 31. decembra.

Prosvetari se oštro protive predlogu epidemiologa i poručuju da je nerealno da se polugodište završi za 20 dana.

- Upravo smo održali sednicu, a jedna od tema je bila raspust i kraj prvog polugodišta. Na veću smo ustanovili da od 1.318 učenika u školi, nemamo više od troje kovid pozitivnih. Situacija je krajnje mirna, a i nevezano za to, mislim da škole nisu glavni prenosioci virusa i da nema potrebe pomerati raspust 10 dana ranije. U tom slučaju nećemo imati dovoljno vremena da obradimo preostale teme, a đaci ne bi imali još tu jednu nedelju da poprave ocene i da im ih nastavnici na miru zaključimo - upozorava Bjelanović.

Sa njim su saglasni i direktori drugih škola. Kako navode, deo pismenih provera zakazan je upravo za poslednju nedelju, koja bi pomeranjem raspusta bila ukinuta.

Ilija Mirović, direktor osnovne škole "Gornja varoš" napominje da bi gradivo onda moralo da bude "nagurano u manji prostor".

- Raspust treba da počne po kalendaru, 31. decembra. Već nekoliko dana nemamo nijednog bolesnog učenika ni nastavnika, a slično je i u drugim školama. Ako pomerimo raspust, naškodićemo đacima. Gradivo će biti zbrzano i smanjeno, a nadoknada će kasnije naštetiti svima - dodaje Mirović za Telegraf.rs.

Kako je Telegraf.rs već pisao, đacima je već ostalo da nadoknade tri dana od produženog jesenjeg raspusta. Ako bi se našla zlatna sredina i ako bi, primera radi, zimski raspust počeo 24. decembra, učenici bi imali ukupno osam dana za nadoknadu. U ovom slučaju, školska godina najverovatnije bi bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bi bio nadoknađen radnim subotama ili dodatnim časovima.

Inače, i predsednik Udruženja pedijatara Srbije poručio je za Telegraf.rs da ne vidi smisao u pomeranju raspusta, a kao lekar je naveo i zašto. Da li će i koliko zimski raspust biti pomeren, znaće se konačno nakon sutrašnje sednice Kriznog štaba.

Video: Premijerka Brnabić optimistična: Epidemiološka situacija se smiruje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    30. novembar 2021 | 21:00

    Dokle cete vise ponizavati i maltretirati prosvetu?

  • Renatita

    30. novembar 2021 | 23:27

    Ne filozofirajte vise ionako ih nista ne ucite u skoli sve moraju da uce kod kuce i privatno

  • Milena

    30. novembar 2021 | 23:03

    Ja sam prosvetni radnik-ali kolege moje drage ne znate vi sta hocete,vama se jednostavno ne moze ugoditi!Kada hoce da produze-jao nemojte,kad je trebalo da krene 30.raspust-jao rizicno je do tada!Ako je onlajn hocemo u skole,kada smo u skoli pomagajte hocemo onlajn🤦

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA