• 6

Genetsko istraživanje otkrilo zanimljiv gen: On proizvodi protein koji se zove SERB

Gen PSPH nije, kaže doktorka, previše istražen i detaljni podaci tek će biti poznati

COVID 19, korona virus, koronavirus, Bris, DNK, Vađenje brisa, Genetika, grlo, grla, usta, pregled

Foto-ilustracija: Profimedia, Pixabay

Dr Nevena Veljković, naučna savetnica Instituta za nuklearnu energiju Vinča, ispričala je u Jutarnjem programu TV Prva o genetskom istraživanju sprovedenom nad građanima u Srbiji. Istraživanje je pokazalo da se određene varijacije gena pojavljuju mnogo češće u Srbiji, nego na drugim mestima. Postoji jedan gen koji nam je specifičan, a ime proteina za koji je "zadužen" je neverovatno.

- Institut Vinča je dokazao da postoji jedna varijacija gena koja je češća u Srbiji. Svi mi imamo iste gene, ali njihove varijante se razlikuju u različitim grupacijama. Kod naših građana je specifična jedna varijanta, po onome što se za sada zna, mada se baze podataka još pune, istraživanja su u toku. Taj gen zove se PSPH, koja je vezana za njegovu funkciju, ono što je nama bilo zanimljivo. Geni proizvode proteine koji dalje čine ono po čemu se razlikujemo. Protein je SERB, to je nama bilo vrlo uzbudljivo, iako je potpuno slučajno. Ime dobija po tome što je u pitanju serium B proteaza, pa se skrati na SERB. Ali od 24.000 gena koliko ima, da baš mi u Srbiji imamo tu razliku, to je neverovatna koincidencija - rekla je ona.

Gen PSPH nije, kaže doktorka, previše istražen i detaljni podaci tek će biti poznati.

- Nije mnogo istražen, on reguliše procese u organizmu ali se o njemu i njegovim varijantama malo zna. Ovo je odličan povod da se na njega obrati pažnja - rekla je ona.

- Imamo značajna naučna otkrića, otkrili smo da postoje varijante gena koje nisu bile poznate u velikim bazama podataka kod nas. Sve više gentskih istraživanja to otkriva, male populacije nisu bile predmet istraživanja, ali se ta naučna nepravda sada sve više ispravlja. Saznajemo sve više o raznovrsnosti sveta koji nas okružuje - rekla je doktorka.

Dr Veljković podvlači i važnost ovakvih istraživanja.

- Ovo je prvi korak u sagledavanju naše genetske strukture, a njeno definisanje je važno, kaže ona, jer se te informacije dalje koriste da bi se pravile personalizovane terapije. Medicina sve više ide ka tome da vi dobijete terapiju 'skrojenu' prema sebi, zbog toga je osnova vaša genetska slika, ali treba da znamo i sliku vaše populacije, da bismo znali da li je ta varijanta česta i bezopasna, ili retka pa treba obratiti pažnju - rekla je ona.

Ako je neki gen čest, moguće je da korelira s bolešću.

- Moguće je da stoga neka populacija bude sklonija bolesti kao što je visok pritisak i kardiovaskularne bolesti. Više različitih gena utiče na bolesti, kao i faktori sredine i stil života. Genetika tu mnogo pomaže, mi moramo da znamo da možemo i sami da utičemo na to - rekla je doktorka.

Video: Hrvatski istoričar tvrdi: Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • SERBE.RS

  Taj gen nosi prkos,ponos i inat,nije pogodan za civilizaciju.

  3
  5

  Podelite komentar

 • Neko

  Treba testirati ove narode iz zapadnog nam komšiluka. Hi hi

  2
  3

  Podelite komentar

 • Ancy

  I Turci imaju baš taj gen. 🤔🤔🤔

  3
  9

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima