≫ 

Mirović: Klinika za infektivne bolesti KC Vojvodine primala kovid pacijente iako to nije smela

Mirović je ocenio da je Skupština AP Vojvodina usvojila nezakonitu odluku kojom je preuzela osnivačka prava nad UKC Vojvodina * Tom odlukom je prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti

  • 1
Aleksandar Vučić Novi Sad kovid bolnica kamen temeljac Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Skupština AP Vojvodine na sednici održanoj 30. novembra ove godine usvojila je nezakonitu i nestatutarnu odluku kojom je preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine, saopštio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. 

Navedenom odlukom je prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Statut APV i time uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi – Kliničkom centru, navodi Mirović. Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima.

Posledica toga je, na osnovu stručnog nadzora, jedan broj novoobolelih pacijenata koji su bili u kontaktu sa lečenima mimo uputstava, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih jer nije bila označena tzv. crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila, navodi Mirović u saopštenju.

Kako kaže, nakon opravdane i stručne reakcije uprave Univerzitskog kliničkog centra prema odgovornima, nastupila je politizovana reakcija Skupštine AP Vojvodine, odnosno pokrajinskih poslanika od kojih velika većina nije istinito informisana o čemu se zaista radi.

- Zato ću od Skupštine Vojvodine zatražiti povlačenje nezakonite i nestatutarne odluke jer je to jedini način da ovlašćeni organ – Pokrajinska vlada odnosno Sekretarijat za zdravstvo – nastave, kao i decenijama unazad, da koordiniraju poslove zdravstvene zaštite u najreferentnijoj ustanovi u Vojvodini i jednoj od najreferentnijih u Srbiji - navodi Mirović.

Posebno je zapanjujuće što je ovaj, strogo zdravstveno-stručni problem, iskorišćen za širenje neistina, obmanjivanje najvišeg državnog rukovodstva i političku kampanju većeg broja aktera u političkom životu, smatra Mirović.

Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat spremni su da stručnoj i najširoj javnosti stave na uvid sva dokumenta koja pokazuju zabrinjavajuće postupanje odgovornih i jasne nalaze nadležnih u vezi sa ovim slučajem, navodi predsednik Pokrajinske vlade.

Video: Mirović: Zbog prebukiranosti KC Vojvodina od sutra Ortopedija nova kovid bolnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Noki

    6. decembar 2021 | 16:31

    Lovarni i podobni se nisu slali u kovid bolnicu, već su se baškarili na infektivnoj klinici u NS,? Ima li nešto niže i jadnije od toga?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA