≫ 

Udruženja apeluju nakon smrti Kike: Nasilje se ne dešava samo na društvenim mrežama, već i u manjim grupama

74% ispitanica koje su u istraživanju izjavile da su doživele seksualno nasilje nije prijavilo nikome to što su doživele, tek 11% je reklo roditeljima i ispod 3% nadležnim institucijama

  • 1
nasilje, žene, Foto: Udruženje Mame su zakon

Upoređujući podatke iz istraživanja "Prepoznaj nasilje, reci ne" koje su sprovela udruženja Mame Su Zakon i Putevi edukacije u junu ove godine, a na koje je odgovore dalo 970 devojčica i devojaka uzrasta od 13 do 19 godina i podatke dobijene u velikim nacionalnim i globalnim istraživanjima, dolazi se do zaključka da mlade devojke počevši od 15 godine života mnogo češće doživljavaju nasilje, sa posebnim akcentom na nasilje koje ima seksualnu konotaciju.

Pogodila nas je vest o tragično izgubljenom životu mlade jutjuberke Kristine Kike Đukić i s tim u vezi podsećamo na neke važne podatke iz istraživanje o nasilju koje smo nedavno sproveli, piše u saopštenju Udruženja "Mame su zakon".

U opciji odgovora otvorenog tipa ispitanice su dale mnoštvo odgovora koji daju dodatne informacije koje se odnose na postojanje raznih formi nasilnog ponašanja u onlajn okruženju, što je u velikoj meri očekivano, s obzirom na veliku prisutnost ove uzrasne grupe na društvenim mrežama i drugim platformama na kojim mogu biti meta nasilnika.

- Nasilje među vršnjacima se ne dešava samo na društvenim mrežama koje su otvorene i širokim masama dostupne, kao što su Tik Tok, Instagram, YouTube itd, već i u manjim zajednicama i grupama, kao što je na primer Viber ili What's Up, gde su im korisnici svakako poznati jer se često radi o drugarima iz razreda i uopšte vršnjacima - stoji u saopštenju.

74% ispitanica koje su u istraživanju izjavile da su doživele seksualno nasilje nije prijavilo nikome to što su doživele, tek 11% je reklo roditeljima i ispod 3% nadležnim institucijama.

Podsećamo da je i preko 90% ispitanica odgovorilo da bi želelo da se u školi više govori o ovom problemu.

Podignimo stepen poverenja između dece i roditelja/staratelja i škole, kao prve linije odbrane od nasilnika.

Onima koji prolaze kroz ove jezive probleme, često nipodaštavane i minimalizovane, ali i pravno nedovoljno regulisane, uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju spremili smo brošuru za te prve korake, koja uključuje i brojeve telefona za SOS podršku.

Da slušamo, čujemo i reagujemo!

Video: Skandalozne izjave hrvatskog TikTokera: Ismevao smrt Kike a pokušaj izvinjenja je još gori

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    10. decembar 2021 | 11:10

    Prvo tvorci interneta i drustvenih mreza moraju urediti bezbedonosni sistem tih mreza da se tacno zna koje registrovan i samo mogucnost jedne registraije na mrezi,e onda zakoni u svakoj zemlji moze da se uredjuje u skadu sa politikom tih mreza,i onda je lako suzbiti sajber kriminal ili buling,a i onda korisnici drustvenih mreza ce se mnogo odgovornije ponasati jer svaki trag ostavlja indentifikaciju korisnika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA