≫ 

Stižu nam veće količine snega, do 25 cm: U ovim delovima zemlje na snazi će biti upozorenje

U noći subotu na nedelju kiša će preći u sneg u većini krajeva, a duvaće i jak vetar

  • 8
Vladivostok Rusija Mećava sneg Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

Naoblačenje sa jugozapada Srbije zahvatiće u subotu veći deo zemlje, uslovljavajući kišu u nižim predelima, a na planinama sneg. Više padavina očekuje se u južnim i centralnim krajevima Srbije (od 10 do 30 mm kiše za 24 sata, naveo je profesor dr Jugoslav Nikolić, dirketor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

- Na planinama jugozapadne Srbije očekuje se od 10 do 20 cm novog snega. Kratkotrajan sneg biće moguć i u nižim predelima u zapadnim i jugozapadnim krajevima (na području Čačka, Kraljeva, Užica, Požege) u jutarnjim i prepodnevnim satima.

U toku noći od subote ka nedelji kiša će preći u sneg u većini krajeva. Počeće da duva jak severni i severozapadni vetar.

Do 25 centimetara snega

U nedelju se, kako kaže, očekuje vetrovito vreme sa snegom.

- U nižim predelima očekuje se od 5 do 25 cm snega, a na planinama i više. Usled jakog i olujnog severnog vetra doći će i do stvaranja snežnih nanosa. Naročito obilne padavine prognoziraju se za brdsko-planinski deo istočne i jugoistočne Srbije (Homoljske, Kučajske i sl. planine) gde može pasti i do 50 cm novog snega. Zbog toga će u nedelju, u ovom regionu, biti na snazi najviši, crveni, meteoalarm - kaže Nikolić.

Crveni meteoalarm znači da će vreme biti vrlo opasno.

U Beogradu se u nedelju u nižim delovima grada očekuje se od 5 do 15 cm snega, u brdskim oko 20, a na području Avale i Kosmaja i do 30 cm snežnog pokrivača.

- Zbog očekivane situacije u Beogradu će na snazi biti narandžasti meteoalarm. Duvaće i jak severni vetar. Snežni pokrivač jedino će izostati na severozapadu Srije, gde se očekuje pretežno suvo vreme, samo sa po nekom pahuljom (krajnji sever Srema, zapad i sever Bačke) - ističe meteorolog.

U ponedeljak se očekuje slabljenje, a posle podne i uveče i prestanak snežnih padavina.

- U utorak i sredu prognozira se umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme, sa slabim jutarnjim mrazem i dnevnom temperaturom malo iznad 0 stepeni. Moguće je provejavanje slabog snega samo ponegde u planinskim predelima. Prolazne padavine ponovo se očekuju u svim krajevima u četvrtak i petak (16-17. 12. 2021 god.), ali će biti slabe po intenzitetu i mešovite (kiša i sneg) - navodi on.

Od 18. do 20. decembra prognozira se stabilno, suvo i hladno vreme,  zakljućuje Nikolić.

Video: Vejavica u Svrljigu: Traktorima čiste sneg, ograđuju dvorišta zbog klizavog puta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    10. decembar 2021 | 23:00

    Seti se 2012te.Od 5.janura do 27 janura svaki dan od - 10 do -20

  • Maja

    10. decembar 2021 | 20:52

    Bilo bi dobre kad bi bilo svuda tako a ne samo tamo to je zima ko nekad onda one ona jedva 5 cm u niziji.

  • 2012

    11. decembar 2021 | 05:54

    Ali davne 1984 sneg bio napadao do struka,a niko ga nije cistio,tek treceg dana studenti cistili bus stajalista,a po neki kamion prodje na svakih poka dana....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA