≫ 

Pacijenti u Banji Rusandi zaraženi koronom: Reč je o ležećim pacijentima, niko ih nije posećivao

Trenutno, kažu, nema pozitivnih zdravstvenih radnika

  • 2
Banja Rusanda Foto: Mateja Beljan/Pixabay

Među pacijentima koji se nalaze na lečenju u Banji Rusanda pojavila se infekcija korona virusom, potvrdili su za Telegraf" u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Rusanda".

Zaraza je, kako kažu, otkrivena prilikom kontrolnih testiranja.

- Kod ležećih stacionarnih pacijenata otkrili smo prisustvo korona virusa, ti pacijenti su bili PCR pozitivni, ali bez prisustva simptoma bolesti, dobro su se osećali i zdravstveno stanje im nije pogoršano. Pomenuti pacijenti su otpušteni sa stacionarnog lečenja i upućeni su u regionalne centre prema preporuci infektologa, isti će biti vraćeni u našu Ustanovu na nastavak rehabilitacije onog momenta kada nadležni infektolog to odobri. Ostali pacijenti se i dalje nalaze u našoj Ustanovi na produženoj rehabilitaciji, ali nećemo vršiti prijem novih pacijenata u isti paviljon iz epidemioloških razloga u narednom periodu - kazali su nam u "Rusandi", ali nisu precizirali koliko je pacijenata zaraženo.

U svim ostalim paviljonima se nesmetano vrši prijem na stacionarnu rehabilitaciju kako pokretnih tako i nepokretnih pacijenata, a isto tako se i neometano pružaju ambulantne usluge.

Trenutno, kažu, nema pozitivnih zdravstvenih radnika.

- U ovom trenutku u našoj Ustanovi nemamo nijednog pacijenta niti zdravstvenog radnika koji je pozitivan na korona virus, a sve epidemiološke mere koje smo do sada striktno primenjivali i dalje primenjujemo po protokolu.

Nije poznato kako su zaraženi pacijenti došli u kontakt s virusom, s obzirom na to da se, kako su nam podvukli u "Rusandi" kontrole redovno sporovode, a posete su zabranjene još od 11. marta 2020. godine.

- Shodno tome nije tačna informacija da je grupa turista u toku protekle nedelje posetila našu Ustanovu - kazali su u "Rusandi".

- Svi korisnici naših usluga prilikom prijema na stacionarno lečenje obavezno testiraju antigenskim ili PCR testom i uzima se epidemiološka anamneza. S obzirom da u našoj Ustanovi određeni broj pacijenata boravi duži vremenski period, u daljem toku njihovog lečenja vršimo kontrolna testiranja bez obzira na njihovu kliničku sliku. U našoj Ustanovi se primenjuju sve preporučene epidemiološke mere, osoblju se prilikom dolaska na posao obavezno meri temperatura i sprovodi se epidemiološka anketa, ukoliko se posumnja na prisustvo bilo kakve infekcije, osoblje se udaljava sa svojih radnih mesta. Svi zaposleni nose propisanu zaštitnu opremu i svakodnevno se sprovodi dezinfekcija.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Rusanda" u Melencima je Ustanova paviljonskog tipa, tako da su korisnici smešteni u pet odvojenih objekata.

- Nepokretni pacijenti koji dolaze u našu Ustanovu na produženu rehabilitaciju su fizički odvojeni od pokretnih pacijenata kao što su potpuno odvojeni i pacijenti kojima se pružaju ambulantne usluge, isto važi i za osoblje koje je radno angažovano u navedenim paviljonima.

Video: Pooštrene mere na aerodromu zbog omikrona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. decembar 2021 | 19:39

    Test nije tačan. Lečite ljude na osnovu simptoma a ne na osnovu testa. Batalite test, em bacamo novac, em nam daje lažne rezultate.

  • Vid

    13. decembar 2021 | 19:16

    Toliko o preciznost testova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA