≫ 

Preminula porodilja iz Kragujevca ćerki unapred dala ime: Imala je samo jednu pridruženu bolest

U trudnoći je dobila gestacijski dijabetes i to je bila jedina pridružena bolest koju je imala

  • 6
Trudnica Foto: Pixabay

Radovala se prinovi, jedva čekala da drugi put postane majka, ćerki je unapred dala ime. Nažalost, neće joj se radovati, beba i njena starija sestra odrastaće bez majke.

Ovako priča poznanik A.M. (42), porodilje iz Kragujevca koja je 11. decembra, šest dana posle porođaja, od posledica korona virusa preminula u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, piše "Blic".

Kako je saopštio direktor ove ustanove dr Slobodan Milosavljević, A.M. je u bolnicu primljena 3. decembra, a dva dana kasnije se porodila prevremeno, u 34. nedelji trudnoće. Kao kovid pozitivna vođena je od 29. novembra.

- Beba je odmah po rođenju stavljena u inkubator gde je bila nekoliko dana. Sada je stabilno – kazao je dr Milosavljević.

Po njegovim rečima A.M. nije bila vakcinisana protiv korona virusa. To potvrđuje i njen komšija i poznanik iz kragujevačkog naselja Pivara, uz objašnjenje da su svi ukućani A.R. bili vakcinisani, ali da ona zbog trudnoće nije htela da se imunizuje.

- Pre odlaska u bolnicu je dobila koronu, lakši oblik bolesti, i ništa nije naslućivalo tragediji. Znala je da nosi ćerku i u dogovoru sa ukućanima unapred joj je dala ime – Lola. Beba je na porođaju dobila desetku. U bolnicu je, koliko sam čuo, otišla ranije radi praćenja njenog zdravstvenog stanja, a svi su govorili da ono nije teško – kaže on.

Odjednom posle porođaja, kaže on, A.R. se naglo pogoršalo stanje.

- Niko nije verovao da je dospela na respirator jer nije imala nikakvih propratih bolesti koje bi mogle da joj ugroze život. Čak i tada, uzdajući se u njeno dobro zdravlje, svi smo se nadali da će prevazići komplikacije izazvane korona virusom. Ipak, nije bilo tako. Ovo je velika tragedija ne samo za njenu porodicu, nego i za Kragujevac, celu Srbiju. Ako uteha postoji to je da je njena prevremeno rođena beba zdrava – kaže komšija.

Osim tek rođene devojčice A.R. je ostavila još jednu ćerku kojoj je godinu i po dana. Radila je u jednoj trgovinskoj kući u Kragujevcu i važila za uzornu ženu iz domaćinske i čestite porodice. Dr Slobodan Milosavljević objasnio je da je A.R. u trudnoći dobila gestacijski dijabetes što je bio njen jedini komordibitet.

- Odmah po prijemu bila je pregledana od strane ginekologa, odmah je prevedena u kovid deo Urgentnog centra za adekvatniji monitoring i praćenje. Inicijalno, pacijentkinja je lečena kiseonikom, nije bila stabilna, ali 5. decembra dolazi do pogoršanja kliničke slike, posebno radiološke sa sindromom “belih pluća” kod kovida – kazao je ovaj lekar.

Zbog ovakvog stanja, nastavio je on, ginekolog je zahtevao hitan carski rez posle kog je pacijentkinja intubirana. Na respiratoru je bila do subote kada je i pored pokušaja reanimacije preminula.

Video: Dr Darija o preminuloj porodilji u Nišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lenka

    14. decembar 2021 | 16:38

    Jadna deca. Saucesce porodici

  • Mmmm

    14. decembar 2021 | 17:22

    Saucesce porodici! Trudnicama je .u vreme corone zaista tesko, jedni su za vakcinu, a drugi ne. Kako su bebe cije su mame dobile vakcinu i da li ce kasnije imati problema to ce se tek za neku godinu videti. Nisam protiv vakcine, ali za trudnice nisam bas sigurna. Uostalom nisam med radnik, samo pitam.

  • Lord

    14. decembar 2021 | 18:23

    Nema to veze sa koronom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA