≫ 

Omikron svuda oko nas, Srbija strepi od dolaska soja, da li je stigao? Virusolog nam otkriva kako ga "love"

Omikron soj do sada je u našem okruženju potvrđen u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rumuniji, u Sloveniji i u Mađarskoj

  • 26
Omikron mapa regiona, Decembar 2021. Ilustracija: Nikola Jovanović

Novi soj korona virusa - omikron, bukvalno je zaokupirao Srbiju a u našoj zemlji, kako je za Telegraf.rs danas izjavila prof. dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, još nije dijagnostikovan. Stručnjaci, međutim, ne isključuju mogućnost da je on već prisutan u našoj zemlji, a ako i nije, očekuju ga do kraja godine.

Omikron soj do sada je u našem okruženju potvrđen u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rumuniji, u Sloveniji i u Mađarskoj. Gotovo sve ove zemlje su imale i delta plus, dok Srbija nije. Sada još "lovimo" omikron.

- Još nam omikron nije stigao - rekla je prof. dr Tanja Jovanović za Telegraf.rs.

Prošle nedelje ona je za naš portal objasnila da se novi soj traži tako što se analiziraju, tačnije sekvenciraju uzorci virusa uzeti od već zaraženih.

- Uzimamo uzorke od već zaraženih, tačnije od bolesnika koji su hospitalizovani. Sve u zavisnosti od aktivnosti, ali na nedeljnom nivou uradimo negde oko 30 do 50 uzoraka - rekla nam je tada prof. dr Jovanović, koja je i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon govorio je u par navrata da očekuje da se omikron kod nas pojavi do kraja godine.  

- U našoj zemlji još nema potvrđenih slučajeva, ali to ne znači da virus nije tu - kazao je Kon.

Naglasio da je bitno da se shvati da je jako malo vremena prošlo od pojave novog soja, i da je još rano da se govori o karakteristikama omikrona.

- Ova varijanta se lako prenosi kroz sve populacije. Može se očekivati kod dece. Još uvek nemamo jasne podatke kakav je ovo soj, ali je jasno da je ovo blaža varijanta, što je dobro - naglasio je Predrag Kon.

Navodi da se očekuje da će se nova varijanta pojaviti u Srbiji oko Nove godine, kada naši ljudi koji ne žive u Srbiji krenu da dolaze. Kaže da, što se tiče novih mera, Krizni štab nije odstupio:

- Tražimo kovid propusnice 24 sata, pokazalo se da je uvođenje kovid propusnica dobro. Ljudima mora da bude jasno, ovo nije kraj.  Tresemo se od zabrinutosti zbog Nove godine, vrlo sam skeptičan. Nova godina je ogroman izazov. Svi volimo da popijemo, olabavimo pažnju i to je trenutak kada virus kreće da se širi.

Zbog omikron soja naši nadležni u zdravstvu su odmah pojačali mere kontrole na Aerodromu "Nikola Tesla". Kako smo već objavili prošle nedelje, pod zdravstveni nadzor i meru kućnog karantina od 14 dana, stavljeno 6 srpskih državljana.

Svim putnicima mera karantina je izrečena 6. decembra. Među njima je i jedna porodica. Ona je odmah testirana PCR metodom na aerodromu i svi članovi su bili negativni.

Svi putnici koji su stavljeni pod karantin, boravili su u Bocvani. Jedan deo njih je u Srbiju stigao preko Beča, a jedan preko Instanbula.

Kako su tada naveli naši izvori, svi putnici su negirali bilo kakve zdravstvene tegobe.

Pojačane mere na Aerodromu

Pojačana kontrola nad putnicima koji dolaze iz rizičnih zemalja počela je pre više od dve nedelje. Pod rizične zemlje svrstane su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju se PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom "Nikola Tesla", i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u Kovid bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu. Ukоlikо nе dоđе dо pојаvе simptоmа bоlеsti tоkоm trајаnjа kаrаntinа u kućnim uslоvimа, nаkоn 14 dаnа prеstаје оbаvеzа kаrаntinа bеz оbаvеzе tеstirаnjа.

Kako je ranije objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" svi strani državljani pored obaveznog PCR testa i odlaska u karantin moraju i da se prijave na portal www.e-zdravlje.gov.rs .

- Svi strаni držаvljаni kојi dоlаzе iz zеmаljа sа pоsеbnim riziкоm ili su u njimа bоrаvili tоkоm prеthоdnih 14 dаnа оd dаnа plаnirаnоg ulаskа u Srbiјu u оbаvеzi su dа 48 čаsоvа prе dоlаskа u Rеpubliku Srbiјu izvršе priјаvu dоlаskа kоrišćеnjеm sајtа www.e-zdravlje.gov.rs, оdеljаk “Foreigners Surveillance Registration” - navodi se na sajtu Instituta "Batut".

Ko može i kako da uđe u Srbiju

Inače, dоmаćim i strаnim držаvljаnimа kојi dоlаzе iz držаvа sа pоsеbnim riziкоm оd širеnjа zаrаznе bоlеsti, dоzvоljеn је ulаzаk u Srbiјu ukоlikо pоsеduјu nеgаtivаn RT-PCR tеst nа prisustvо virusа SARS-CoV-2, izdаt оd strаnе rеfеrеntnе lаbоrаtоriје držаvе iz kоје dоlаzе, оdnоsnо ulаzе u Srbiju, nе stаriјi оd 48 čаsоvа оd dаtumа izdаvаnjа rеzultаtа.

- Ukоlikо pоstојi kаšnjеnjе prilikоm ulаskа u Srbiјu, kоје sе nе mоžе pripisаti krivici putnikа vеć је pоslеdicа spоljnоg dоgаđаја којi sе niје mоgао prеdvidеti, izbеći ili оtklоniti оndа tеst nе mоžе biti stаriјi оd 72 sаtа priliкоm ulаskа u Srbiјu - navodi se na sajtu "Batuta".

Putnik može ući u Srbiju i ako ima sеrtifikаt о pоtpunој vаkcinаciјi izdаt оd nаdlеžnih оrgаnа Srbiје, оdnоsnо nаdlеžnih оrgаnа držаvе sа kојоm Srbiја imа zаključеn spоrаzum о priznаvаnju vаkcinаciје, ili pоtvrdu о prеlеžаnој bоlеsti COVID-19, оdnоsnо dа је kоd tоg licа utvrđеnо prisustvо virusа SARS-CoV-2, s tim dа оd prvоg tеstirаnjа nе mоžе prоći mаnjе оd 14 dаnа, niti višе оd šеst mеsеci, kојi је izdао nаdlеžni оrgаn držаvе ukоlikо sа Srbiјоm imа zаključеn spоrаzum ili fаktički rеciprоcitеt о priznаvаnju tакvih dоkumеnаtа.

Omikron (B.1.1.529) Svetska zdravstvena organizacija označila je kao zabrinjavajuću, a prema informacijama koje se objavljuju za sada pokazuje brojne mutacije, koje mogu biti u vezi sa većom zaraznošću i izbegavanjem imunskog odgovora stečenog nakon bolesti ili vakcinacije.

SZO: Širi se brzinom bez presedana

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je sinoć na konferenciji za novinare da se nova varijanta virusa korona, širi svetom brzinom bez presedana. Slučajevi jako mutirane varijante potvrđeni su u 77 zemalja.

On je kazao i da je virus verovatno i u mnogim drugim državama koje će to tek da otkriju.

Dr Tedros je rekao da je zabrinut što nije učinjeno dovoljno u vezi sa ovom varijantom virusa.

Omikron je prvo otkriven u Južnoj Africi.

Video: Pooštrene mere na aerodromu zbog omikrona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    15. decembar 2021 | 11:52

    Kijavica se širi brzinom svetlosti. Nema više ni jedne bolesti osim ludila.

  • Nensi

    15. decembar 2021 | 12:03

    Ne strepimo uopšte

  • Libero Markoni

    15. decembar 2021 | 12:00

    Strasno svi cemo stradati svi ja ovo vise ne mogu da izdrzimSalim se boli me uvo ne znam koji soj i oblik da stigne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA