3 života spasena za 3 dana u KC Vojvodine: Dobili bubrege od živih donora, majki i supruge

Kod dva bolesnika, uzrasta 26 i 27 godina, davaoc je majka, a kod trećeg bolesnika uzrasta 43 godine davaoc je supruga

  • 0
operacija ilustracija hirurg Foto: Unsplash/ Ilustracija

U Cеntru zа trаnsplаntаciјu ćеliја, tkivа i оrgаnа Kliničkog centra Vојvоdinе u pоslеdnja tri dаnа urađene su tri trаnsplаntаciје bubrеgа pоrеklоm оd živоg dаvаоcа оrgаnа.

Kod dva bolesnika, uzrasta 26 i 27 godina, donor je majka, a kod trećeg bolesnika uzrasta 43 godine donor je supruga, navode u KCV.

- Procedure su izvršene prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od strane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KCV, i svi davaoci i primaoci bubrega su pod zdravstvenim nadzorom, sa dobrom funkcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, kako davalaca, tako i primalaca organa -  kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, javlja 021.rs.

Ove, za KCV rutinske procedure, sprovedene su uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije mogućeg razvoja korona virusne infekcije, koje podrazumevaju vakcinaciju davalaca i primalaca, vakcinaciju osoblja, negativne PCR testove na korona virus, kao i mere striktne izolacije bolesnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA