≫ 

Nastavnik informatike udaljen s posla zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a još nema odgovora inspekcije

Mediji dva dana bruje o ovom slučaju, a još nema informacija o obavljenom inspekcijskom nadzoru

  • 2
Osnovna škola Laza Kostić Kovilj Foto: Google maps, Shutterstock

Nastavnik informatike V.M. udaljen je s posla, iz OŠ "Laza Kostić" u selu Kovilj, zbog optužbi učenica za seksualno zlostavljanje, ali i dalje nema informacija o tome šta je prosvetna inspekcija školske uprave Novi Sad utvrdila povodom ovog slučaja. U Pokrajinskom sekretarijatu kažu za Telegraf.rs da nisu dobili povratnu informaciju o izvršenom inspekcijskom nadzoru.

-  Pokrajinski sekretarijat je po prijemu elektronskog obaveštenja od strane Školske uprave u Novom Sadu, koja je nadležna da postupa u situacijama nasilja trećeg stepena i koja je, prema našim saznanjima postupila u pomenutom slučaju, upitno elektronsko obaveštenje za hitno postupanje Gradskoj upravi za obrazovanje, Glavnom prosvetnom inspektoru, Rukovodiocu grupe za prosvetnu inspekciju, koja je nadležna za postupanje u pomenutoj školi, da izvrši inspekcijski nadzor povodom navoda iz dopisa Školske uprave Novi Sad. Do dana odgovora na Vaše pitanje, nismo dobili povratnu informaciju o izvršenom inspekcijskom nadzoru - navode u Sekretarijatu.

Podsetimo, učenice Osnovne škole "Laza Kostić" u selu Kovilj, koje se nalazi na 15 kilometara od Novog Sada, optužile su nastavnika informatike V. M. da ih je seksualno zlostavljao i da ih je "prisiljavao da se dodiruju". Kako nam je rečeno u školi, nastavnik je privremeno udaljen sa rada do okončanja disciplinskog postupka, a zbog osnovane sumnje koja postoji na elemente nasilja prema učenicima.

U Ministarstvu prosvete kratko su prokomentarisali za naš portal da jekola je pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnika informatike. Do okončanja postupka nastavnik je udaljen sa nastave."

U pismu koje je stiglo našoj redakciji od zabrinutih roditelja oni kažu da se se učenice požalile svojoj razrednoj, nastavnici geografije, te da je ona odmah odreagovala i sve prijavila direktorki škole. Incident se navodno dogodio 14. decembra, a učenice su osmi razred.

- U strahu za bezbednost dece razredni starešina je odreagovala i razgovarala sa direktorom škole, zatim je V. M. ubrzo sankcionisan sa radnog mesta nakon priznanja za počinjeno delo, što su sigurnosne kamere i potvrdile. Učenice su vrlo brzo u pratnji roditelja bile saslušane u policijskoj stanici - navode zabrinuti roditelji.

Oni, međutim, kažu da se tu priča nije završila.

- Nastavnik i posle priznanja za počinjeno delo želi da prisustvuje nastavi dok se uviđaj ne završi. Roditelji su u strahu za bezbednost sopstvene dece i najavljuju štrajk ukoliko se izvesni nastavnik bude pojavljivao - pišu oni.

U školi su za Telegraf.rs potvrdili da "postoji osnovana sumnja na elemente nasilja nastavnika informatike prema učenicima".

Direktorka škole Ljiljana Stanivukov nam je, međutim, samo pročitala pripremljeno saopštenje u vezi ovog događaja.

- Postoji osnovana sumnja na elemente nasilja nastavnika informatike prema učenicima. Zaposleni je privremeno udaljen sa rada do okončanja disciplinskog postupka. Zbog zaštite interesa maloletnih lica i postupka koji je u toku, nije moguće iznošenje više informacija o događaju - pročitala nam je direktorka, koja nije htela da nam kaže da li se uprkos svemu i posle svega nastavnik pojavljuje u školi, i da li insistira da prisustvuje nastavi, kao što tvrde zabrinuti roditelji.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    17. decembar 2021 | 15:42

    Koja inspekcija, to kod nas ne postoji????!!!!

  • Polupali ločiće

    17. decembar 2021 | 19:36

    Kakva inspekcija ovde policija treba da radi svoj posao⁉️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA