≫ 

Kako su gradovi ukrašeni pred Doček: Neki imaju staru dekoraciju, drugi pazarili novu, a oni su pare dali deci

Neki su odlučili da nabave još dekoracije, jer je više i ulica koje su okićene, ali ima i onih koji su pare koje bi dali u tu svrhu odvojili za lečenje dece, poput Užica

  • 30
Novogodišnja dekoracija, Novogodišnje dekoracije Foto: Telegraf/D. K., Prokuplje na dlanu, Biljana Zujevic Ex Calasan

Brojni gradovi u Srbiji su okićeni novogodišnjim ukrasima, neki su to učinili još pre nekoliko nedelja, a ima i onih, poput Niša, koji se drže parole "nikad nije kasno", pa su neke ukrase postavljali i tokom ove nedelje. Neki su odlučili da nabave još dekoracije, jer je više i ulica koje su okićene, ali ima i onih koji su pare koje bi dali u tu svrhu odvojili za lečenje dece, poput Užica. Bravo za Užice i ove godine! Prošle godine su oni "povukli nogu", pa su još neki gradovi odlučili isto.

Užice je ove godine okićeno "starim" nakitom i neće biti organizovanog dočeka Nove godine, a planirana sredstva za ovu namenu, u iznosu od tri miliona dinara, preusmerena za lečenje najmađih Užičana. To je praksa koja je uvedena prošle godine, kada su sredstva u istom iznosu umesto za nabavku novog nakita i dočeka, preusmerena za lečenje dece, njihove operacije, kupovinu lekova, retke bolesti.

Ipak, skoro da nema onog ko može da odoli fotkanju pored nekog novogodišnjeg ukrasa.

Novi Sad

Za novogodišnje ukrašavanje grada Novi Sad je predvideo 15 miliona dinara, a troškovi su povećani jer je povećan obuhvat prostora na kom se ukrasi postavljaju, što iziskuje i dodatne troškove. Novi Sad je kupio i nešto novih ukrasa u vrednosti od 14.809.491 dinara sa PDV-om. Ovogodišnje izdvajanje za nove ukrase je za nešto više od milion dinara manje od prošlogodišnje cene.

Novac koji se izdvaja u 2021. istovetan je iznosu koji je za ovo opredeljen i prošle godine, navodi 021.rs. Grad će kroz posebna izdvajanja u budžetu izdvojiti novac za postavljanje i popravke postojeće novogodišnje rasvete, za šta je spremno 12,9 miliona dinara, kao i lane.

Niš

U Nišu nije bilo nabavke novih dekorativnih ukrasa, pa su ulice dekorisane postojećim.

Svetleće kočije, irvasi, pingvini i iglo koji se nalaze u parku preko puta vlasotinačke Opštine plaćeni su 1,2 miliona dinara.

U centru Leskovca postavljena je novogodišnja dekoracija, koja je ove godine koštala građane više od 2 miliona dinara. Pored već postojećih svetiljki, ukrasa na drvoredima i banderama, na Bulevaru oslobođenja postavljena je i kočija Deda Mraza, koja će poslužiti za fotografisanje, pre svega najmlađih Leskovčana, navode Južne vesti.

Već standardno, postavljene su jelke, trodimenzionalne kućice, pingvina, irvasa i Sneška i nove 3D LED figure.

Veliko Gradište

U gradu su postavljena dva nova novogodišnja sadržaja za decu. Zbog uštede na većem ukrašavanju grada izdvojena su dodatna sredstva za obolelu decu u iznosu od 600.000 dinara.

Pirot

Za novogodišnje ukrašavanje Pirota ove godine je izdvojeno oko 450.000 dinara, navodi Pikanal.

Vranje

Nema ko do sad nije video ili bar čuo za novogodišnju dekoraciju u parku u Vranju, koja je plaćena 25.000 evra.

Sirena, princeza, leptiri, voz, sneško i anđeo, figure su kroz koje svetle lampioni, ali i na koje su zalepljeni obični kineski ukrasi koji se motaju oko jelke, deluju poprilično neupečatljivo i neprivlačno.

Reakcije na mrežama su oštre zbog toga što većina ljudi smatra da su ukrasi previše skupi, ali i "pre za neki horor film", a najmanje za prazničnu dekoraciju.

Prokuplje

Nove zvezde padalice, prolazi u obliku srca, led lančanici i druge dekoracije novi su ukrasi koji su postavljeni u centru Prokuplja. Za novogodišnje ukrašavanje grada ove godine je izdvojeno manje od million dinara, navode Južne vesti.

Ovo je druga godina zaredom kako se nabavlja novogodišnja rasveta.

Priboj

U Priboju su ukrašeni mostovi, stari Fapov, a zatim i novi betonski most, novogodišnja dekorativna rasveta krasi sedam uličnih prelaza u novom i pet u starom delu grada. Ukrašeni su i drvored pored gradskog parka u Novom Priboju, par stabala preko puta porte Hrama Vaskrsenja Hristovog, kao i stubovi sa uličnom rasvetom.

Što se tiče Starog Priboja, dekorisana su stabla uz ogradu OŠ ‘’Branko Radičević’’ i tradicionalno, jelka pored škole. Poslednji put novogodišnja dekoracija u Priboju obnovljena je 2019. godine, kada je iz opštinskog budžeta za te namene izdvojeno oko milion dinara.

Zapadna Srbija: Neizvesni dočeci Nove godine na otvorenom

Doček Nove godine na gradskom Trgu u Čačku još uvek je neizvestan zbog epidemijske situacije. Ali, zato neće izostati organizovani doček u ugostiteljskim objektima, navodi Tanjug.

Na Zlatiboru će biti organizovani koncerti na otvorenom na Kraljevom trgu, i to 31. decembra nastupiće Vesna Zmijanac i Alen Islamović, a tačno u ponoć zagrmeće trube Dejana Jevđića.

Za reprizu dočeka na istom mestu pevaće Senidah i Sofija Perić, dok će naredne večeri, 2. januara, uslediti nastup benda Bajaga i instruktori. Inače, svi koncerti počinju u 21 čas. Pored nastupa na otvorenom, hotelijeri i restorani su pripremili veoma bogatu ponudu.

Planina Zlatar je poznata po zimskim čarolijama, ali ovo godine neće biti organizovan doček Nove godine. Hotelski kapaciteti su uglavnom popunjeni i za novogodišnju noć radiće samo za svoje goste, zbog poštovanja epidemijskih mera.

U Gornjem Milanovcu se doček organizuje od 2016. godine, mada je prošle godine program izostao. Pošto je ove godine pandemijska situacija povoljnija opštinska uprava je odlučila da svoje sugrađane 31. decembra na Trgu kneza Mihajla obraduje koncertom grupe Galija. U prepodnevnim satima biće organizovan prikladan program za najmlađe.

Video: Srećko Jevtić iz sela Ribare kod Jagodine već 6 godina ukrašava dvorište lampicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    25. decembar 2021 | 23:07

    BRAVO ZA UZICE!!! SVAKA CAST!!! Tako je trebalo svaki grad da uradi, za decu, to su nasa decica, nasa budućnost!!!

  • Dr Anja

    25. decembar 2021 | 21:31

    Dođite u CARSKI GRAD KRUŠEVAC da vidite kako je ukrašen.Ne ZAOSTAJE SA BEOGRADOM,A TO SVE ZAHVALJUNUCI JEDNOM ČOVEKU!!!LEPOTA!!!😍😍😍

  • Krusevac

    25. decembar 2021 | 21:03

    Krusevac je bas lepo okicen.Dosta nove rasvete je postavljeno,ne mogu reci da nije lepo.Al' mislim da taj novac je mogao mnogo pametnije da se ulozi.Bravo za Uzice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA