≫ 

Korona u Srbiji - 4 talasa, 4 soja: Odakle su nam stizali i ko ih je doneo u našu zemlju

Za prvog pacijenta se sumnja da se zarazio u Mađarskoj, britanski nam je donela putnica iz Londona, delta soj dva naša državljana koja su doputovala iz Rusije, a omikron putnica koja je boravila u Bocvani

  • 82
Delta soj plus korona virus srbija kovid 19 Foto: Shutterstock

Za, skoro pa dve godine, koliko je u Srbiji prisutan korona virus, kod nas su prisutna 4 soja, a imali smo isto toliko i talasa. Danas je u Srbiji otkriven upravo četvrti, novi soj - omikron, za koji struka kaže da je prenosiviji, pa da je čak imun i na one koji su prelažali koronu, pa čak i na one koji su primili buster dozu.

Korona je u Srbiju došla u martu 2020. godine.

Najpre je 6. marta 2020. godine u Srbiji potvrđen osnovni korona virus, vuhanski soj. Dijagnostikovan je kod Igora Đantara (43) iz Bačke Topole, a sumnja se da se zarazio u Mađarskoj.

Za njega su se borili lekari Kliničkog centra Vojvodine a tačno na godinu dana otkako mu je dijagnostikovan virus, za Telegraf.rs je ispričao da nije mogao da ustane iz kreveta. Imao je upalu pluća.

- Susret sa opakim virusom krenuo je sa povišenom temperaturom. Opšte stanje mi je bilo loše. Bio sam toliko malaksao da jednostavno nisam mogao da ustanem iz kreveta. Kako temperatura ni posle tri dana nije opadala, prvih dana marta na savet mog dobrog prijatelja, doktora Marka Martinovića uradio sam laboratorijske analize i otišao sam na pregled u jednu privatnu ordinaciju. Ustanovili su da imam upalu pluća i propisana mi je terapija antibioticima.

- Međutim, pošto se moje stanje nije popravljalo, za dva dana sam opet otišao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri. Lekari su posumnjali da nije reč samo o upali pluća. Sa rezultatima sam se javio u Opštu bolnicu u Subotici. Tamo mi je uzet bris, koji je poslat u Institut "Torlak", odakle je sledećeg dana, odnosno 6. marta potvrđeno da sam zaražen korona virusom - prisećao se Đantar za Telegraf.rs u martu ove godine.

Kada mu je infekcija bila potvrđena, bio je, kako kaže, u veoma lošem opštem stanju.

- 7. marta sam premešten u Novi Sad, u Klinički centar Vojvodine. Tamo se me primile i lečile dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike i dr Nataša Gocić Perić, internista-kardiolog. Njima i medicinskim sestrama sam veoma zahvalan na svemu što su uradile za mene. Medicinsko osoblje zaista ulaže nadljudske napore da pomogne pacijentima. Zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i brizi medicinskog osoblja Kliničkog centra Vojvodine sa direktoricom dr Editom Stokić, moje stanje se polako poboljšalo, pobedio sam infekciju, i posle tri nedelje sam mogao da se vratim porodici - priča naš sagovornik.

Britanski so potvrđen u januaru ove godine 

Nakon vuhanskog u Srbiju je stigao britanski soj. I ovaj je otkrio 24. januara Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu a vest je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Donela ga je jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu. Ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže - obostranu upalu pluća.

Kako je tada objasnio ministar zdravlja Zlatibor Lončar pretpostavlja se da se ona zarazila u avionu.

- Reč je o ženi koja je došla iz Londona, 1958. godište, verovatno se zarazila u avionu. Njen PCR test je bio negativan, pozlilo joj je posle 3 dana, uradila je opet test i bila je pozitivna - istakao je ministar:

Odmah nakon žene, zarazio se i njen suprug, koji je imao obostranu upalu pluća.

Delta soj nam došao iz Rusije 

Šest meseci kasnije, tačnije 1. jula, u našoj zemlji je registrovan i delta soj. Otkriven je  kod dva državljana naše zemlje, koji su se vratila iz Rusije.

Oba pacijenta su mlađe osobe i njihovo stanje je u trenutku otkrivanja ovog soja bilo stabilno.

Sekvenciranje je urađeno u Specijalističkom veterinarskom Institutu u Kraljevu.

Delta soj je u Srbiji izazvao, inače, najduži talas korona virusa, koji je počeo u avgustu, a tek je u decembru, dakle ovog meseca, počeo da se smiruje.

I, omikron. 

Donela nam ga je naša državljanka koja je bila u Bocvani. Po dolasku u našu zemlju njen PCR test je bio negativan, ali je u toku izolacije urađen kontroli koji je bio pozitivan.

Sok je izolovan sekvenciranjem u Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Delta plus soj koji je bio u skoro svim zemljama u našem okruženju, kod nas nije zvanično, odnosno laboratorijski potvrđen.

Sednica Kriznog štaba u utorak

Nepunih nekoliko sati kako je saopšteno da imamo omikron, kako saznajemo zakazana je i sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Ona će biti održana u utorak u 16 časova. 

Video: Koliko je četvrti talas teži i zašto u odnosu na prethodna 3 proverili smo u crvenoj zoni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    23. decembar 2021 | 20:10

    Kada je DELETE soj?

  • Mile

    23. decembar 2021 | 19:37

    Ovo je bolesno koliko lazu narod ! Strucnjaci ?

  • Mrcke

    23. decembar 2021 | 18:02

    Dosao jedan putnik i pozitivan i svi zarazeni. Ne svirajte vise, rekao Vam je Gejts i njihova duboka zemlja koja je ovo smislila. ZAVRSAVA SE U MARTU! Tako su gospoda odlucila.....tacno 2 godine, pa ko je sta zaradio, napravio....cuce se!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA