≫ 

Danas se slavi Badnji dan po gregorijanskom kalendaru. Hočevar: Božić pokazuje pravac u kom moramo ići

Nadbiskup je podsetio da ljudska istorija i civilizacija jesu i ostaju beskonačan rudnik mudrosti u kom posebno blista rođenje sina Božijeg, Isusa

  • 5
Misa povodom 500 godišnjice pada Beograda Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Rimokatolička crkva i crkve zapadnog obreda slave danas Badnji dan, uoči Božića. Beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar poručio je u božićnoj poslanici da nam Božić najjasnije pokazuje pravac u kom moramo ići, ako želimo da budemo srećni, prenosi Tanjug.

Nadbiskup je podsetio da ljudska istorija i civilizacija jesu i ostaju beskonačan rudnik mudrosti u kom posebno blista rođenje sina Božijeg, Isusa.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas Božićnu čestitku nadbiskupu beogradskom i metropolitu Stanislavu Hočevaru i svim hrišćanskim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru. U čestitki se kaže:

- Vaša Preuzvišenosti, Vama, sveštenstvu i svim vernicima koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru srdačno čestitam Božić i Novu 2022. godinu. Želim da duh Božića bude i u narednoj godini podsticaj da, svedočeći svoju tradiciju, složno i zajednički delujemo za napredak Republike Srbije. I u godini za nama potvrdili smo opredeljenost da odlučno dajemo odgovor pred svim izazovima koji se postavljaju pred našom državom, na dobrobit svih naših građana. Čestitajući Vam Božić, želim da Vas uverim da ćete u Republici Srbiji i njenim državnim organima uvek imati pouzdanog i odanog partnera. Srećan Božić! Srećna Nova 2022. godina!  - navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Badnji dan, pravi porodični praznik, provodi se u pripremama za ponoćnu misu. Pre odlaska u crkvu, uz obilje običaja različitih od grada do grada, od države do države, porodica se okuplja za prazničnim stolom, prenosi RTS.

U katoličkim krajevima večera je obično posna, čak mnogi ne jedu ništa do večere. Dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića.

Potom se odlazi u crkvu na misu ponoćku, gde se čitaju delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja koje je promenilo istoriju čovečanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koje se tradicionalno postavljaju u svim hramovima.

Podsećaju na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlajem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Postovanje pre svega

    24. decembar 2021 | 07:22

    Srecan badnji dan svim stanovnicima Srbije koji slave. Ali glavna vest treba da bude kako je Srbija uvela sankcije Belorusiji, a setite se narode 1999 godine i ko je slao pomoc tada nasoj zemlji......setite se.....jel sve to vredno.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA