≫ 

Oskrnavljeno osam spomenika na pravoslavnom groblju na KiM: Etnički inspirisano nasilje sve češće

Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva

  • 3
Kosovska policija

Policija tzv. Kosova / Foto: Profimedia

Osam srpskih nadgrobnih spomenika je polomljeno na pravoslavnom groblju u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice, od kojih šest potpuno uništeno, a dva su oštećena.

Ovaj bezumni čin su zatekli meštani koji su posvedočili da su spomenici pre svega sedam dana bili čitavi, a ovaj slučaj prijavili su i Kosovskoj policiji, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama, piše u saopštenju.

Za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima.

Na prostoru Kosova i Metohije ove godine je zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.

Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti - zaključili su oni.

Video: Sramota u centru: Ponovo oskrnavljen spomenik muftiji Jusufspahiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    27. decembar 2021 | 09:25

    Окупатор им шапнуо да појачају акције !

  • blazo

    27. decembar 2021 | 00:52

    I posle kazu Srbija da prizna Kosovo Republiu .Bre ljudi ko to potpise nemao ni roda ni poroda sto je kod nas pravoslavnih Srba najveca kletva kad vidimo da ni nasi nrtvi nemaju iod njih mira.Dokle vise?

  • милојко

    27. decembar 2021 | 09:32

    Баш је Србија немоћна против Америчке политике.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA