≫ 

"Ne budi kao Miki, slavi srcem, ne oružjem": Akcija pred novogodišnje praznike

Pirotehnička sredstva su vrsta eksploziva, te samim tim sa njima treba rukovati krajnje oprezno

  • 1

Na pragu još jedne praznične sezone, dok se pripremaš da proslaviš sa svojim najmilijima - svojom porodicom i prijateljima - sprovodi se regionalna kampanja "Ne budi kao Miki. Slaviš srcem, ne oružjem". Kampanja je regionalnog karaktera, a sprovodi je Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoruzanja u Jugoistocnoj i Istocnoj Evropi (SEESAC).

Kampanja poručuju svima da razmisle da li žele da budu oni koji će pokvariti žurku. Objavljeni su i spotovi koji nam jasno stavljaju do znaja šta može da se desi ukoliko ne pazimo, i ne vodimo računa o svojoj i tuđoj bezbednosti.

Spotovi opisuju situacije koje mogu da krenu po zlu kada koristite pirotehnička sredstva, ili pucate iz vatrenog oružja. Navodi se i nekoliko slučajeva koji su se završili sa ozbiljnim povredama.

I zato, ukoliko misliš da paljenje petardi i pirotehničkih sredstava predstavlja bezazlenu dečju igru, razmisli još jednom.

Početkom 2021. godine, u selu Pučile, Bosna i Hercegovina, ranjena su dva dečaka tokom igre sa petardama; jedan od njih dvojice smešten je u bolnicu sa teškim povredama šake. Jednoj 10-godišnjoj devojčici ugrožen je život kada je gost na porodičnoj proslavi u Čačku, Srbija, aktivirao eksplozivnu napravu. Devojčica je u životnoj opasnosti prevezena u bolnicu sa povredama grudnog koša.

Pirotehnička sredstva su vrsta eksploziva, te samim tim sa njima treba rukovati krajnje oprezno. Na žalost, čak i tamo gde su zakonom dozvoljena, pirotehnička sredstva često se kupuju na ulici od nelegalnih dobavljača - uličnih prodavaca. Kvalitet ovih eksplozivnih naprava je upitan, a uslovi njihovog čuvanja i skladištenja neregulisani. Da li stvarno želiš da njihovim korišćenjem rizikuješ svoju bezbednost, ili još gore - bezbednost nekog koga voliš?

Na pragu još jedne praznične sezone, dok se pripremaš da proslaviš sa svojim najmilijima - svojom porodicom i prijateljima - pozivamo te da

Iako je slavljeničko pucanje nedozvoljeno širom Zapadnog Balkana, a korišćenje pirotehničkih sredstava zabranjeno ili ograničeno u mnogim jurisdikcijama, zvuci vatrenog oružja, petardi, vatrometa i ostale pirotehnike u vreme praznika gotovo su redovna pojava.

- U isto vreme, ne može se poreći činjenica da su i vatreno oružje i pirotehnička sredstva veoma opasni. Ovo nam je poznato jer smo svake godine svedoci velikog broja smrtnih slučajeva, ranjavanja, štete na imovini kao i hapšenja kao rezultat slavljeničkog pucanja. Zato, ukoliko se spremaš za predtojeća slavlja uz nonšalantan stav kako se „ništa loše neće dogoditi“ - imaj u vidu neke događaje koji se jesu dogodili nekima koji su mislili baš kao i ti - piše u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA