• 1
 ≫ 

Skromni olimpijac uz pomoć matematike zgrnuo silno zlato: Najveća želja mu je da putuje

 ≫ 

Mateja je prvi put zakoračio u Matematičku gimnaziju još u trećem razredu osnovne škole, odlazeći na pripreme za takmičenje

  • 1
Mateja Vukelić, Matematička gimnazija

Foto: RTS/Printskrin

Učenici Matematičke gimnazije doneli su više od 600 medalja sa međunarodnih takmičenja. Među najboljim takmičarima je i Mateja Vukelić – učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije. Pošao je, kaže, stopama svog starijeg brata Luke, koji je takođe bio đak ove škole. Njegova želja je da i u Novoj godini bude uspešan na Olimpijadi i osvoji neku od medalja, javlja RTS.

Mateja je prvi put zakoračio u Matematičku gimnaziju u trećem razredu osnovne škole, odlazeći na pripreme za takmičenje. I od tada je, kaže, u školu dolazio svake nedelje.

Onda je sedmi i osmi razred osnovne škole završio u Matematičkog gimnaziji, da bi školovanje nastavio u mentorskom odeljenju.

- Prvi put sam krenuo da radim matematiku malo ozbiljnije u trećem razredu osnovne škole, ali to je bilo, tako da kažem, ležerno. Postalo je ozbiljno tek u šestom i sedmom razredu kada sam išao i na republička i međunarodna takmičenja - kaže Mateja.

Bio je na više od 20 republičkih takmičenja, što iz matematike, što iz fizike, programiranja. Na međunarodnom nivou takmičio se deset-petnaest puta.

- Nažalost, nisam putovao toliko puno, ali kako situacija stoji, možda do kraja srednje škole i otputujem negde - dodaje učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije.

 

Olimpijada je viši rang

Od takmičenja kao najznačajnije izdvaja Matematičku olimpijadu.

- To je jednostavno najveći rang takmičenja iz matematike što sam mogao da postignem, i tu sam uzeo srebrnu medalju 2021, a najdraža mi je verovatno bila juniorska Balkanska matematička olimpijada, gde sam uzeo zlato. I to je prvi put da mi se neki veliki rad i isplatio, pa mi je jako blisko to takmičenje - kaže Mateja.

Ogromna podrška mu je, ističe, sedam godina stariji brat Luka, koji je takođe pohađao ovu gimnaziju.

- On mi je i najveća podrška i baš zbog njega sam, mislim, i ovoliko dobar jer mi je pomagao i uvek je bio tu za mene da me bodri kada se loše osećam - objašnjava Mateja.

 

Matematika je lepa i korisna

Za one kojima matematika predstavlja problem kaže da ona treba polako da se predaje i uči.

- Ja baš mislim da je mnogima problem zato što ljudi nekad možda loše razumeju, kad su jako mali, treći, četvrti razred, i od tada je dosta zamrze, što je dosta loše. Tako da to definitivno treba polako da se predaje i da se uči, jer je matematika baš lepa stvar i dosta je korisna - kaže Mateja.

Razmišlja i o tome šta bi mogao da studira.

- Definitivno bih želeo da studiram i matematiku i programiranje zajedno. Ne bih hteo ni jedno ni drugo da zapostavim. Tako da ne znam, možda nešto u inostranstvu, ali ako to ne uspe, ja bih isto ovde rado ostao, tu su mi svi - naglasio je ovaj talentovani gimnazijalac.

Ali pre studija očekuju ga još mnoga takmičenja. Pre svega, sprema se za narednu olimpijadu. Cilj je srebrna ili zlatna medalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima