≫ 

Neverovatno topla novogodišnja noć: Čubrilo nam otkriva kad stižu najhladniji dani i kakva nas godina čeka

Kako je naveo, čeka nas relativno topla novogodišnja noć, ali se sredinom januara prognozira i dolazak najhladnijeg perioda ove zime

  • 1

Svega nekoliko sati nas deli od novogodišnje noći, a prema prognozama meteorologa, u 2022. godinu ući ćemo bez mraza i snega.

Meteorolog Marko Čubrilo za Telegraf.rs objašnjava da će snega biti samo na visokim planinama.

- Nažalost, za Novu godinu neće biti snega, osim na tim visokim planinama preko 1.000. Čak će to biti neverovatno topla novogodišnja noć, od tri do osam ili devet stepeni iznad nule - naveo je on, dodajući da nas oko Božića čekaju promene.

- Tu negde oko Božića bi trebalo da dođe promena. Da li će ona zahvatiti i sam Božić ili ne, to ne mogu reći sa sigurnošću, ali od tog perioda ćemo ići ka hladnijem vremenu. Takođe, očekujem da tu negde od tada, pa nadalje u januaru imamo jedan puno hladniji period, verovatno i konkretniji sneg koji bi možda malo duže i ostao na zemlji. Očekujem da će ova zima da nam donese bar još jedan "pravi" snežni period.

Čubrilo prognozira i da bismo u januaru mogli da imamo i najhladniji deo ove zime.

- U principu, trebalo bi da najhladniji deo zime bude negde okvirno od 10. ili 12. januara, pa do 8. ili 10. februara. Biće posle tog 10. februara, možda, i još hladnih perioda, ali verovatno ne u kontinuitetu kao što je to u pomenutom periodu.

Iako je teško odrediti kakva bi naredna godina mogla da bude, kada govorimo o vremenskim prilikama, budući da su one veoma nepredvidive i menjaju se iz časa u čas, naš sagovornik ukazuje na to da postoje određeni indikatori.

- Postoje neki indeksi, kako ih mi zovemo, u vezi sa atmosferom i okeanima, a na osnovu kojih možemo predvideti najverovatniji trend ovog leta i proleća. Realno gledano, mislim da će ovo leto, ako bi pratilo indekse koji su sada aktuelni, biti dosta promenljivo, da će se smenjivati vrlo topli periodi, sa vrlo visokim temperaturama, a koji neće trajati dugo, uz jača zahlađenja sa kišom. Tako da bi trebalo da imamo vrlo jedno nestabilno leto, gde će par dana temperatura da ide vrlo visoko, pa onda opet padne ispod proseka, i tako u nekim ciklusima.

On dodaje pretpostavku da neće biti dužih sušnih perioda, kao prethodnih leta, kada smo imali par nedelja ili mesec dana bez padavina.

Na kraju, kao odgovor na pitanje o tome da li ga brinu klimatske promene i koliko će se to odraziti na naše živote u nekom bliskom periodu, dodao da nema mesta preteranoj brizi, već prilagođavanju.

- Klimatske promene su nešto što zemlju prati, od kad zemlja postoji, i to je nešto na šta se moramo navići. Mi smo ovde, kao ljudski rod na zemlji, jako kratko, sa geološke tačke gledišta. Zabrinutost mi pre ide pravo u smislu koliko ćemo mi promeniti hemijski sastav našeg donjeg dela atmosfere, gde živimo i gde udišemo vazduh. Jer klima je ogroman sistem, i mislim da mi kao ljudi ne možemo da potpuno izmenimo njen opšti trend. Nema mesta zabrinutosti, ali ima prilagođavanju i prihvatanju klime kakva jeste - zaključuje Čubrilo.

Podsećamo i da je Republički hidrometeorološki zavod najavio novogodišnju noć bez padavina. Kako navode, u Srbiji će danas, poslednjeg dana ove godine, pre podne biti pretežno oblačno i osetno toplije, posle podne razvedravanje sa zapada. Najniža temperatura kretaće se od 1 do 5, najviša dnevna od 9 na jugoistoku do 17 stepeni na zapadu.

U novogodišnjoj noći malo do umereno oblačno i suvo, temperatura od 2 do 9 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Video: Šta su Beograđani poželeli za Novu godinu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA