• 9
 ≫ 

Marija je prva žena komandir niške policije: Pod njenim rukovodstvom 60 policajaca

, Telegraf
 ≫ 

Sve je veći broj žena koje se prijavljuju na konkurse za policijsku službu, a mnoge školovanje okončaju kao najbolje u klasi

  • 9
Marija Ranđelović, komandir policije Niš

Foto: D. K.

Prvi put od osnivanja niške Policijske uprave, jedna žena imenovana je za komandira u Odeljenju policije. Čast da otvori put koleginicama ka najvišim rukovodećim mestima u ovom policijskom resoru, pripala je tridesetsedmogodišnjem majoru Mariji Ranđelović. Od pre dva dana, ona rukovodi Policijskom ispostavom "Crveni Krst" u istoimenoj opštini gde pod svojom komandom ima 60 policijskih službenika.

Marija priznaje da, kada je pre trinaest godina stupila na dužnost, nije sebe videla na rukovodećim mestima, jer se tada smatralo da je policijski posao prevashodno rezervisan za muškarce.

- U to vreme stvari su bile drugačije, žene su tek počele da ulaze u policijsku službu, još je bilo uvreženo mišljenje da je to posao namenjen muškarcima. Međutim, stvari su se menjale, Ministarstvo unutrašnjih poslova izuzetno je posvećeno negovanju vrednosti rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti. Nisam imala nikada osećaj da sam diskriminisana od strane kolega, naprotiv uvek sam imala njihovu bezrezervnu podršku. Trudila sam se jer volim ovaj posao, posvećena sam profesiji i mnogo mi znači što je to primećeno. Moje starešine su smatrale da kvalitet mog rada opravdava moje napredovanje. Godinu dana sam provela na mestu zamenika komandira u Policijskoj ispostavi "Pantelej", a od pre dva dana preuzela sam rukovođenje Policijskom ispostavom "Crveni Krst" - priča Marija.

Komentarišući status žena u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ranđelović ističe da joj je veoma drago što sve veći broj pripadnica "lepšeg pola" oblači uniformu.

- Sve je veći broj žena koje se prijavljuju na konkurse za policijsku službu, te to što mnoge školovanje okončaju kao najbolje u klasi, pokazuje da su se integrisale u profesiju koja se oduvek smatrala kao muškom. Takvo gledanje na ovaj posao je prevaziđeno, jer primena fizičke snage i represije nije glavni segment rada policijskih službenika. U savremenom društvu, u suzbijanju kriminaliteta ključna je prevencija i saradnja sa građanima. Nakon okončanja Policijske akademije u trećoj klasi koja je primala žene na školovanje, već na početku policijske karijere, počela sam da se bavim projektima unapređenja saradnje sa građanima i policije u zajednici. Koliko je to značajno svedoči to što od pre par godina imamo i radno mesto "policajac u zajednici", što je ranije bio policajac pozornik. Za ta radna mesta primili smo i veći broj policijskih službenika, što je veoma važno za preventivan rad. Njihovo prisustvo među građanima uliva im osećaj bezbednosti ali i poverenja u našu službu - objašnjava Ranđelović.

Karijera u jednoj od najodgovornijih profesija Mariju nije sprečila da se ostvari kao supruga i majka.

- Imam četvorogodišnju ćerku, ona i moj suprug su mi ogromna podrška. Posao koji radim, ponekad zahteva i dvadesetčetvoročasovno angažovanje, ali porodica je ta koja mi daje energiju i čini me boljom i profesionalno. Smatram da da kada radite ono što volite, možete da uspešno spojite i karijeru i porodicu - ističe Marija.

Tokom svoje karijere, stizala su joj brojna priznanja jer se bavila i prevencijom nasilja u porodici, edukacijom učenika, a posebno unapređenjem položaja ranjivih grupa za šta je pre pet godina dobila i nagradu OEBS –a. Zbog uspeha u radu projekta "Policija u zajednici" kojim je Marija započela kariju, niška Policijska uprava je nedavno dobila vozilo od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Marija će novogodišnju noć podeliti i sa onima koji joj najviše znače, porodicom i kolegama.

- Biću sa suprugom i ćerkom, ali neću propustiti da se vratim u Policijsku ispostavu i svojim kolegama čestitam Novu godinu. Takođe, želela bih da ovom prilikom sve najbolje u prestojećoj godini poželim Nišlijama i obećam im da ću se potruditi da grad učinim još mirnijim i bezbednijim - zaključila je novi komandir.

Njenim čestitkama pridružio se i predsednik gradske opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović, koji je obišao policijske službenike povodom novogodišnjih praznika.

- Kao predsednik opštine na čijem području su čak 23 sela, moram da istaknem da je ova Policijska ispostava od ogromnog značaja za meštane tih ruralnih područja. Prisustvo policijskih patrola te ljude uverava da država brine za njihovu i bezbednost njihove imovine. Zadovoljstvo mi je što lepo sarađujemo, svake godine ih obiđem sa prigodnim poklonima kako bih u ime opštine izrazio zahvalnost za ono što čine za sve naše građane. Verujem da ćemo sa Marijom na čelu Policijske ispostave, još bolje raditi u interesu svih naših sugrađana - kazao je Milutinović.

Video: Dan policije i MUP-a - policajka iz Sremske Kamenice Neda Janjušević (22)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima