Mali Gaša praznike dočekuje u toplini svog doma, posle 6 meseci u bolnici: "On je sada drugo dete"

* Preslatki dečak Gavrilo Đurđević, koji boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1, pre pola godine nije mogao da drži glavicu, niti da pomera rukice i nogice * Sada ume da maše, drži predmete, šalje poljupce, a pokazao nam je i kako to izgleda kada se "naljuti"

  • 6

Za malog Gavrila Đurđevića, preslatkog dečaka iz Kragujevca, starog 16 meseci, kojem je ustanovljena retka i teška bolest, spinalna mišićna atrofija tip 1, 2021. godina bila je jednom rečju teška. Teška je bila i za njegove roditelje i njegovu stariju braću, Vasilija (3) i Andreja (5) koji su rame uz rame sa njim, stoički podnosili sve Gašine bitke.

Srbija se ujedinila u zajedničkom cilju, da pomogne ovom preslatkom mališanu da prikupi 2,4 miliona evra i ode u Budimpeštu po svoju terapiju - najskuplji lek na svetu, zolgensmu. I Gaša je pobedio. Njegove radoznale okice dok mu prilazimo da mu se javimo, govore to jasnije od bilo kojih reči.

U bolnici u Mađarskoj proveo je sa svojom porodicom celih 6 meseci. Pred praznike, Đurđevići su se vratili toplini svog doma, srećniji, zadovoljniji, bez onog preteškog kamena na srcu sa kojim su odlazili na Gavrilovo najvažnije putovanje. Mali Gaša nije planirao da se preda i dopusti zloj bolesti da pobedi. Iz bolnice je, kako u razgovoru za Telegraf.rs priča njegova majka Nevena, izašao kao drugo dete.

Na pragu svoga doma, ona i Gavrilo, najmlađi član ove divne porodice, dočekali su ekipu Telegrafa. Primećujemo da je Gaša pravi frajer, sa opasnom frizurom. Porastao je. Ume da mahne, a zna bogami i poljubac da pošalje. Pravi vragolan. Verovali ili ne, uverili smo se i da zna da se naljuti, namršti i hukće. Ali to je samo kobajagi - da se malo našali sa nama. 

Nevena kaže da iz bolnice u Budimpešti nose lepa iskustva i da im je boravak bio prijatan zahvaljujući divnom osoblju.

- Upoznali smo divne ljude i doktore sa kojima smo i sada u svakodnevnom kontaktu. Gavrilo je otišao u lošijem stanju, nije mogao da drži glavu, da podiže nogice, rukice samo do laktova, nije mogao ništa da drži. Sada, posle 6 meseci, odiže nogice od podloge, okreće se, hvata predmete - priča Gašina mama sa osmehom.

Doktori, dodaje ona, smatraju da će ovaj mališan postići još bolje rezultate i veoma su zadovoljni njegovim napretkom i oporavkom.

- Kada smo stigli tamo, na testu je imao 32 poena od čini mi se, 64. Posle njegovog rođendana, 7. septembra, imao je između 54 i 56, što je lekare prijatno iznenadilo, nisu očekivali toliki napredak. Ali, uzećemo u obzir i da je primio četiri terapije spinraze. Vidim ja po njemu, to je sada drugo dete - objašnjava naša sagovornica.

Tokom akcije prikupljanja novca, kako kaže Nevena, ni sama nije bila svesna koliko je njen najmlađi sin ustvari bio loše.

- Bili smo okupirani prikupljanjem sredstava, kontaktima sa bolnicama, pripremom putovanja. Sada kada gledam neke snimke, vidim koliko je bio u lošem stanju. Dosta mi sada sve to izgleda teže nego što mi je tada bilo. Tada nam je u glavi bilo samo to da što pre primi terapiju - ističe Nevena.

Svetlo na kraju tunela

Gaša i dalje mora da radi na svom napretku. Po povratku u Kragujevac, išao je u banju u Mladenovcu, a dani su mu, priča majka, bili ispunjeni vežbicama - fizio, radnom i hidroterapijom.

Vraćajući se na najgori period u 2021. godini, Nevena naglašava i šta joj je, odnosno ko, pomoglo da kroz sve prođe jaka.

- Najpre porodica. To je najveća podrška. A onda i podrška medija, to nam je bilo jako važno. Odmah po saopštenju dijagnoze, zvale su me Minjina mama Živka i Sofijina mama Marija. Rekle su mi da postoji svetlo na kraju tunela i eto, bile su u pravu - sa osmehom priča Nevena.

Procedura lečenja

Šest meseci prošle godine, Đurđevići su proveli van svoje zemlje, van svoje kuće. Naša sagovornica opisala je kako je izgledao njihov boravak tamo i kroz koje su procedure prošli.

- Tamo smo stigli 25. maja i tog dana su krenule pripreme za terapiju, kada se ustanovilo da je Gavrilo zdrav. Ceo tim je bio odličan, kao i sama komunikacija. Bili su vrlo profesionalni i posvećeni, shvatali kroz šta prolazimo. Znali su i da nas uteše, da popričaju s nama - priseća se naša sagovornica.

Objašnjeno im je i koje su moguće nus pojave, poput mučnine, povraćanja, gubitka apetita. Ipak, Gaša je sve prebrodio bez ikakvih posledica.

- Posle primanja terapije, jetra mu je lepo odreagovala, bio je na steroidima dva i po meseca, a potom je skinut i sve je prošlo dobro, Bogu hvala. Po izlasku iz bolnice, otišli smo u Centar za rehabilitaciju gde smo boravili još dva meseca - objašnjava Gavrilova mama dodajući da je lečenje završeno baš na dečakov rođendan.

Uz nadu da nijedna porodica i nijedno dete više ne prolazi kroz pakao kroz koji su oni prošli, Nevena za kraj poručuje roditeljima čija deca boluju od SMA da veruju.

- Svako to podnosi drugačije, ali najvažnije je da veruju da postoji to svetlo na kraju tunela - poručuje Nevena Đurđević drhtavim glasom.

Video: Gavrilo maše ručicama i igra se, uhvatio se u koštac sa opakom bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    7. januar 2022 | 09:21

    Bebo nasa, srecan ti Bozic.

  • 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    7. januar 2022 | 08:28

    Ponosan sam sto sam Srbin!!!

  • 🇷🇸

    7. januar 2022 | 11:24

    Христос се роди. Бебо срећан ти Божић, жив, здрав и велики порастао, да те женимо за двадесетак година као правог момчину и делију ❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA