≫ 

Doktor Udovičić ima loše vesti: Očekuje nas nagli skok broja zaraženih koronom

Udovičić je Istakao je da se prvi prijemi pacijenata, koji su se zarazili tokom praznika, očekuju sutra i prekosutra.

  • 0
Švajcarska korona virus Foto: Tanjug/AP

Komandant vojne bolnice na Karaburmi dr Ivo Udovičić, ocenio je danas da će u narednih par dana naglo skočiti broj zaraženih zbog proslave Nove godine i da su, kao i u prethodnim talasima, najugroženiji nevakcinisani pacijenti.

Udovičić je Tanjugu rekao da je epidemiološka situaciji u zemlji složena i naveo da su trenutno u kovid sistemu Kovid bolnica u Batajnici, Infektivna klinika, Bolnica u Mladenovcu i Institut za medicinu rada, kao i VMC Karaburma.

- Vrlo brzo ćemo doći u situaciju da ponovo otvaramo ostale Kliničko-bolničke centre u kovid bolnice. Što se tiče Karaburme mi smo na dve trećine popunjenosti kapaciteta i to su uglavnom pacijenti koji su došli u ustanovu u prethodnom talasu oko Nove godine, nema novih, ali očekujemo da će pristići - poručio je komadant Udovičić.

Istakao je da se prvi prijemi pacijenata, koji su se zarazili tokom praznika, očekuju sutra i prekosutra.

Udovičić se osvrnuo i na situaciju među zaposlenima u zdravstvenom sistemu i rekao da je jedan deo zaposlenih na odmoru, dok velika većina radnika nije uspela da se odmori, već će nastaviti da radi u predstojećem talasu.

Pored umora zdravstvenih radnika, situaciju, kaže on, dodatno komplikuje to što je jedan deo osoblja koji je vakcinisan zaražen.

Udovičić je zaključio da će uskoro morati da se u crvenu zonu povlače zaposleni iz drugih zdravstvenih institucija i da je predlog struke da se skrati karantin zdravstvenih radnika, koji su pozitivni i nemaju nikakve simptome.

Kada je u pitanju novi soj virusa, omikron, Udovičić je izrazio nadu da neće biti veliki broj zaraženih sa težom kliničkom slikom u jedinicama intenzivne nege.

Naveo je da se omikronom mogu zaraziti i vakcinisani, i oni koji su "preležali" kovid, te naglasio da su ipak najugroženiji oni koji nisu primili vakcinu.

- Ne zna se kako će novi soj delovati na nevakcinisane. Ono što se zna to je da su vakscinisani značajno zaštićeniji od nevakcinisanih - kazao je Udovičić.

Prokomentarisao je iskustva drugih zemalja sa omikronom i poručio da Srbija ne može da se meri sa evropskim zemljama, jer je u njima znatno veći broj osoba vakcinisano.

Istakao je da su nevakcinisane osobe mlađe dobi popunjavale kapacitete na intenzivnoj nezi u prethodnim talasima i upozorio da su mladi, zbog proslava, rizična grupa kada je u pitanju predstojeći talas.

Rizičnu grupu, prema rečima komadanta, predstavljaju i stariji kod kojih su simptomi i oblici bolesti daleko teži zbog godina i hroničnih bolesti, bilo da su vakcinisani, ili ne.

Kako je naglasio važnost imunizacije i naveo podatke iz posednjeg talasa u kome su 70 odsto bolničkih kapaciteta zauzimali nevakcinisani pacijenti.

Prema njegovim rečima, u poslednjem talasu 50 osoba na intenzivnoj nezi bilo mlađe od 55 godina, kao i da je šest osoba od 16 do 40 godina preminulo od posledica infekcije kovidom.

- Ovo je najjači argument koji govori u prilog vakcinaciji, mladi ljudi treba da se vakcinišu da ne bi došli u situaciju da izgube glavu - poručio je Udovičić.

Video: Stojanović: Plašim se da smo ušli u peti talas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA