≫ 

Petarde su ponovo raznosile šake i kidale prste: Opasna praznična zabava ovoj deci upropastila je detinjstvo

Najmanje troje dece i jedan mlađi muškarac povređeni su ove godine

  • 4
Petarde, bacanje, paljenje petardi Foto: Shutterstock

Kada bi se ovogodišnje pucanje za Božić i Novu godinu uporedilo sa onim pre 20 godina, sigurno bi neko pomislio da je ono bilo slavlje, a ovo rat. Pirotehnika je postala toliko gromoglasna, vatromet danas svako može da kupi, a petarde nikada nisu izašle iz mode. I ponovo imamo žrtve...

Jedan dečak iz Jagodine, star 15 godina, zadobio je teške povrede prstiju i to ne od petarde, već od vatrometa koji je ispaljen uoči Božića, prenosi Infocentrala.

Godinu dana mlađa devojčica iz okoline Svilajnca povređena nešto pre ovog dečaka, pošto je bacala petarde. Zbog toga je upućena na lečenje u Dečju kliniku u Tiršovoj.

Toj devojčici je razneta šaka i povređeno je oko. Lekari su uspeli da joj delimično sačuvaju šaku, ali potpuna rekonstrukcija nije bila moguća.

Tokom novogodišnje noći i u Subotici se dogodio incident sa pirotehnikom. Kako je pisala RTV Subotica, jednom maloletniku je amputiran prst.

Još teža situacija desila se u Kragujevcu i to u sumanutoj situaciji kada je jedan mlađi muškarac palio svežanj petardi.

Nikoli Ć. (33) petarde su eksplodirale u ruci, pa je ostao bez čak tri prsta.

Povrede od petardi i vatrometa su veoma teške, praktično ratne povrede, pa je amputacija nekada jedino rešenje.

Osim prstiju i šaka, neretko strada i predeo lica, u tom slučaju posebno su ugrožene oči, ali postoji i opasnost od pucanja bubne opne.

Muškarci stradaju tri puta češće u odnosu na žene, uglavnom usled samopovređivanja neadekvatnim rukovanjem pirotehnikom, dok žene pre svega bivaju slučajno povređene, na javnim mestima i događajima, izveštava Gradski zavod za javno zdravlje.

- Gotovo polovina povređenih ima manje od od 16 godina starosti, a najviše se povređuju dečaci uzrasta 10-14 godina - podaci su zavoda.

Da su moguće i smrtne posledice govore nam slučaji iz Evrope. Tako je jedan mladić (23) poginuo u Austriji kada je pokušao da upali vatromet. U tom trenutku došlo je do eksplozije koja je mladića usmrtila na mestu a još trojicu je teže i lakše povredila. Jedan čovek u Beču poginuo je usled eksplozije petardi, a u Italiji je jedan dečak star svega 13 godina poginuo pošto ga je neko petardom pogodio u stomak.

Desetine povređenih godišnje u Srbiji

Ovi slučaji koji isplivaju u medije samo su mali deo onoga što se zaista dogodi u zemlji. Prema statističkim podacima, godišnje imamo desetine povređenih.

- Ističemo da su tokom prošle godine usled nestručnog rukovanja pirotehnikom povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi. Podsećamo da je Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova - kazali su ranije za "Telegraf" u MUP.

Opasne su i prskalice

Naizgled bezazlene,prskalice mogu biti veoma opasne, kada imamo na umu da se u delu koji sagoreva i izbacuje željene iskrice, zapravo razvijaju pakleno visoke temperature.

Prskalice mogu da sagorevaju temperaturom od 650-1000 stepeni, što je dovoljno da vam ozbilno našteti, budući da je za teške opekotine dovoljno biti u kontaktu sa vrelinom od 100 stepeni.

Desetak posto povreda od pirotehnike nastaje upravo zbog prskalica.

- Ukoliko se pravilno ne upotrebljavaju, prskalice mogu izazvati i ozbiljne opekotine, pre svega lica, prstiju, šaka, stopala, ali i drugih delova tela, koje zahtevaju hitno medicinsko zbrinjavanje, a mogu ostavljati i dugotrajne posledice - upozorenje je Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Opasno je svako mahanje prskalicama, paljenje više njih odjednom, dodirivanje vrha neposredno po njenom gašenju, bacanje (zbog požara).

Video: Evo kako za 30 dinara možete da napravite invalida od sebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    10. januar 2022 | 20:25

    Na zalost i roditelji ucestvuju s decom u tome. Oni koji su preziveli ce imati stalni podsetnik i bice meta podsmeha vrsnjaka. Deca umeju biti veoma okrutna. Kompleksi za celi zivot.

  • NE

    11. januar 2022 | 08:11

    Kompleksi roditelja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA