• 21
 ≫ 

Službeno oružje pripadnici MUP vraćaju kada odu u penziju, ali pod određenim uslovima pištolj mogu da zadrže

 ≫ 

Pripadnici MUP mogu dobiti prigodnu nagradu

 • 21
Ubistvo, ubica, pištolj

Foto ilustracija: Shutterstock

Poznato je da penzionisani pripadnici policije ponekad nastavljaju svoj radni angažman u privatnom sektoru, a jedna od opcija za koju se opredeljuju, srodna njihovom osnovnom zanimanju, jeste privatno obezbeđenje.

Rad nakon penzionisanja je zakonit, ali postavlja se pitanje šta se dešava sa službenim oružjem pripadnika MUP koje je koristio tokom svoje karijere.

Odgovor MUP-a je jasan - službeno oružje, kao i legitimacija moraju se vratiti kada prestane radni odnos.

- Policijski službenici kojima prestaje radni odnos zbog odlaska u penziju, pre odlaska u penziju razdužuju službeno, oružje službenu legitimaciju i sve ostalo čime su tokom radnog odnosa bili zaduženi. U tom smislu, policijski službenici koji su penzionisani nemaju pravo da sa sobom nose službeni pištolj i koriste službeno oružje jer isti razdužuju prilikom odlaska u penziju - odgovoreno je za Telegraf.rs u MUP.

Međutim, postoji mogućnost da pripadnik MUP dobije novo, ili u izuzetnim slučajima zadrži i službeno oružje, ali tada se radi o prigodnoj nagradi, koju, inače, od MUP može da dobije i neko ko nije bio njihov pripadnik, ali je imao određene zasluge.

- Policijskim službenicima MUP-a kojima prestane radni odnos zbog odlaska u penziju, mogu prilikom odlaska u penziju, dobiti prigodnu nagradu u skladu sa Pravilnikom o nagradama i priznanjima u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Član 4. navedenog Pravilnika propisuje da prigodna nagrada predstavlja nagradu koja se može dodeliti za dugogodišnji savestan i profesionalni rad zaposlenom tokom trajanja radnog odnosa, zaposlenom prilikom odlaska u penziju, zaposlenom kome sporazumno prestaje radni odnos u Ministarstvu, kao i pojedincu van Ministarstva za izuzetan doprinos i postignute rezultate u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbednosti. Prigodna nagrada dodeljuje se u vidu poklona oružja ili druge pokretne stvari u vidu ručnog sata, bodeža ili sablje.

- Oružje se može dodeliti ako su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana i uslovi predviđeni propisima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Ako se kao prigodna nagrada dodeljuje oružje, zaposlenom prilikom odlaska u penziju ili zaposlenom kome je sporazumno prestao radni odnos u Ministarstvu, izuzetno se može dodeliti osnovno službeno oružje kojim je bio zadužen - odgovaraju u MUP.

Ipak, uprkos detaljnim odgovorima na to kako bivši pripadnik MUP može od ovog ministarstva da dobije oružje, nismo dobili odgovore na pitanje da li ima pravo da sa sobom nosi službeni pištolj, iako više nije aktivni pripadnik MUP. 

Takođe, da li je to pravo i na koji način ograničeno, u kojim slučajima se ono suspenduje ili ukida i u koju svrhu penzionisani pripadnici MUP imaju pravo da koriste službeno oružje.

Video: Policija presrela pošiljku sa Kosova: Otkriveno 520 kilograma marihuane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mihailovic

  16. januar 2022 | 18:03

  """Službeno oružje pripadnici MUP vraćaju kada odu u penziju, ali pod određenim uslovima pištolj mogu da zadrže""" Službeno oružje je službeno dakle iskljucivo ga posedovati u vreme radnog vremena,posle radnog vremena moralo bi službeno oružje se ostaviti u službenim sefovima sa brojem koji ima zaduzenje svaki pojedinac policajac a ne da se nosi van posla ili drzi u kuci. Službeno oružje je drzavna svojina dakle samo u okviru sluzbe i na radnom mestu u radnom vremenu. Odlazak u penziju službeno oružje se mora rasdužiti jer je drzavna svojina a ne privatna svojina niti pravo na posedovanje.

  29
  32

  Podelite komentar

 • Super Brundo

  16. januar 2022 | 18:02

  Sluzbeno oruzje je moje oruzje a ne privatno.Ja sam ga platio iz poreza.Isto vazi i za ostatak sluzbene opreme i sluzbena kola.Nego mene zanima jedna ucestala stvar, odakle policijskim sluzbenicima oruzje koje je privremeno ili trajno oduzeto od stanovnika?

  29
  17

  Podelite komentar

 • Paja

  16. januar 2022 | 18:21

  Ja taj trezor u prostorijama MUP.a nisam video za 30 godina staža. Službeno oružje se vraća po odlasku u penziju a kao nagrada može da se da oružje i penzioner ima status kao i građani i isti zakon vazi za njega

  28
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok