≫ 

Dr Kon o divljanju korone: "Imaćemo petocifrene brojeve zaraženih"

Na pitanje zašto neko nije učinio nešto da se to spreči, epidemiolog je istakao da je sve uradio što je do njega i medicinskog dela Kriznog štaba

  • 89
Predrag Kon Foto: Milena Đorđević

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je za RTS da je pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji, ali i upozorio da smo na udaru korona virusa, kao i da će brojevi novozaraženih biti petocifreni.

- Jasno smo videli da će Nova godina biti okidač za naglo pogoršanje epidemiološke situacije. Povećanje broja zaraženih je počelo i pre dočeka. Sve što je organizovano za Novu godinu nije trebalo da se desi, jednostavno nije smelo - rekao je dr Predrag Kon.

Na pitanje zašto neko nije učinio nešto da se to spreči, epidemiolog je istakao da je sve uradio što je do njega i medicinskog dela Kriznog štaba, a potom upozorio na ozbiljnost trenutne situacije:

- Imaćemo petocifrene brojeve sigurno, a to, konkretno znači, dokle stignemo.To može biti i više desetina hiljada zaraženih. Ono što je dobro što se dnevno hospitalizuje mnogo manje ljudi. Sedam do osam puta je manje, u odnosu na novembar i decembar, i to je jedino što može da nas spasi. Ali, isto tako imamo veliki pritisak na kovid ambulante i primarnu zdravstvenu zaštitu. Cirkulacija virusa je veća nego ikada kao i mogućnost da se zarazite omikron sojem - naglasio je Kon i objasnio:

- Naredne dve nedelje ćemo imati porast broja zaraženih, ovo je nova bolest, skratila se inkubacija virusa, to je sada nekih 3 dana. Zaraznost je višestruko veća nego što je bila. Nije tajna da obolevaju i vakcinisani. Osnovno je da ste udaljeni metar i po, ako to ne kontrolišete onda morate da nosite masku - rekao je Kon gostujući na RTS.

Nema najave o sednici Kriznog štaba

- Sednica Kriznog štaba još nije sazvana, uprkos broju zaraženih. Za doček Pravoslavne Nove godine najavljeno je 40 nastupa u Srbiji. To je krajnje nedopustivo. Poslao sam zahtev o kome treba svi da se izjasne, posebno članovi Kriznog štaba, međutim, još nisam dobio nikav odgovor. Inicirao sam sednicu Kriznog štaba nekoliko puta, ali nisam još dobio naznaku da će se Krizni štab uskoro okupiti.

- Ovo jeste udar već sada, 65 odsto pozitivnih je u uzrastu između 25 i 50 godina, dakle sve radno aktivno stanovništvo - naveo je epidemiolog.

U Beogradu više od 3.000 obolelih

Sada u Beogradu ima više od 3.000 zaraženih. U odnosu na ukupnu Srbiju skoro polovina inficiranih je bilo u Beogradu, sada je posle Božića malo drugačija situacija, jer su ljudi putovali po Srbiji tokom praznika - rekao je Kon.

Na pitanje da li se nekada oseća nemoćno ili očajno, i koji je izlaz iz ove situacije, epidemiolog je odgovorio:

- Stalno se osećam tako, a izlaz je u tome da narod počne da sluša stručnjake. Ne možemo da se ponašamo tako da struku posmatramo kao lutkarsko pozorište. Fali nam zajednička odluka da iz ove situacije izađemo svi zajedno - zaključio je Kon.

Video: Kon: Moguće zatvaranje zbog omikrona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • super slavko

    10. januar 2022 | 20:01

    Moj ujak je primio 3 doze fajzera i umro PD korone, moja svastika dobila buster posle mesec dana joj pozlilo i užas proživela. Ja sam primio dve doze fajzera i posle 3 meseca pao sam u nesvest i imao vertigo završio u hitnoj (sreća sto živim u inostranstvu) pa je hitna došla za 10 min odmah uradjen EKG a kad sam stigao u bolnicu odmah me odveli na skener itd. Bio na bolovanju mesec i po dana. Tako da ako ne morate nemojte vakcinu.

  • Gaga

    10. januar 2022 | 19:28

    Ne sme da spomene sns cirkus u areni pa se drzi one stare ofucane recenice "sledece dve nedelje su kljucne ".Jadno.

  • x

    10. januar 2022 | 19:11

    cutao si za miting CUTI I SADA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA