≫ 

Deca grudvama gađaju vozila u Čačku, roditelji u klinču: "Bolje to nego da su zombiji pred računarima"

Jao zamislite kakvi "divljaci", pa nisu vam bombe bacali na auto! Veći su divljaci oni koji sede kod kuće i na telefonima gledaju još veće divljake - odbrusila je jedna majka čoveku koji se žalio što su mu pogodili auto

  • 73
Deca grudve automobili Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, A. Nalbantjan

"Grupa dece gađa vozila grudvama kod hotela Morava, roditelji nemojte posle da bude - zašto im je neko počupao uši za divljačko ponašanje!"

Ovo upozorenje objavio je jedan Čačanin, nakon što se i sam našao na meti nestašne dece. Niko nije očekivao da će njegova objava izazvati pravu buru na društvenoj mreži. Roditelji su se vrlo brzo našli u klinču, i to oštrom. Komentari se i dalje nižu, a većina je stala na stranu dece, jer su mnogi oduševljeni da su i u današnje vreme, kada za mališane važi da uglavnom sede kod kuće, neki i dalje "sposobni" da budu nestašni i igraju se.

- Jao, zamislite kakvi "divljaci", pa nisu vam bombe bacali na auto. Veći su divljaci oni koji sede kod kuće i na telefonima gledaju još veće divljake nego što su oni sami, razmislite malo o tome i pogledajte šta je sve deci dostupno da gledaju. Bravo za decu koja su napolju i koja još uvek umeju da se IGRAJU - napisala je jedna majka.

I drugi su je uglavnom podržali:

- Dobro je, pa još možemo da vidimo nevaspitanu decu na ulici. Ja se više brinem za ove vaspitane zombije pored računara. Igraju se deca, nema starijih da ih usmere - glasio je komentar drugog roditelja.

Ipak, bilo je i onih koji su upozorili da ovakva igra, koliko god na prvi pogled izgledala simpatično, može biti opasna.

- Svaka čast što ste skrenuli pažnju. Samo vozači znaju kako izgleda voziti dok grudve bubnje u auto, šoferku, a vi morate da gledate na znake, poštujete pravila, držite pažnju. Deca treba međusobno da se grudvaju, a ne da gađaju vozila. Vozači ovo razumeju.

Jedan je predložio roditeljima koji ovo podržavaju, da svoja kola onda postave kao metu.

- Strašno, zaista nisu kriva deca, deca su još i dobra kakvi su roditelji. Samo se javite vi čija su deca nanela štetu na tuđoj svojini da nadoknadite istu, pa sledeći put postavite vaš auto kao metu - odbrusio je ovaj Čačanin.

Kao i uvek kad Srbi "padnu u vatru", nema sredine. Svako drži svoju stranu i misli da je apsolutno u pravu.

Sociološkinja: Ova igra podseća na detinjstvo, ali granice se moraju znati

Sociološkinja Jelena Radović kaže za "Telegraf" da je ova igra podseća na detinjstvo, ali ističe da deci ipak treba postaviti neke granice.

- Tako smo grudve bacali i mi, i naši roditelji, bake, deke, pa čak i prababe i pradede na zaprežna kola. Danas, kada padne sneg u gradu, mlađim generacijama je to prava atrakcija, jer se ne događa često. Ali, ako decu samo podržimo i kažemo kako je to baš lepo i simpatično, granica se lako može pomeriti, pa sutra mogu gađati vozila kamenicama ili nekome lupiti šamar. Pred decom treba da nastupimo tako da im objasnimo da je grudvanje divno i da je sjajno kad uživaju u snegu, ali da je najlepše kad se grudvaju međusobno, prave Sneška... I da budu svesni posledica koje mogu ostaviti ako nekoga, na primer, pogode ledenicom u slepoočnicu - objašnjava Radović za naš portal, zaključujući da deca ipak ne treba da bacaju grudve na vozila.

Ona takođe podseća da je iznošenje mišljenja na mrežama, kako to čine roditelji koji se trenutno svađaju u komentarima, javno dostupno i to mogu lako pročitati i njihova deca.

- Roditelji treba da budu svesni da to što pišu u grupama nije ćaskanje između dva prijatelja, već je to javni prostor gde tvoje mišljenje utiče i na druge. Neka paze šta pišu, jer će to možda čitati i njihova deca, pa pomisliti da im je sve dozvoljeno - kaže naša sagovornica.

Da li podržavate ovakvu igru i kako se igraju vaša deca ili deca iz vašeg komšiluka, napišite nam u komentarima.

Video: Čega se on samo setio! Pogledajte kako mladić za 10 sekundi pravi gomilu grudvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    11. januar 2022 | 22:14

    Neka gađaju automobile svojih mama i tata.

  • Luka

    11. januar 2022 | 21:38

    "Igraju se deca" ??? Pa kako da nam deca budu bolja ,kada roditelji odobravaju ovakve "igre" svoje dece !!!??? A ti roditelji pod hitno kod psihijatra na pregled !

  • Nikola

    11. januar 2022 | 22:00

    Kakva je to igra ugrožavati druge bacanjem grudvi na auta, i kakvi su to roditelji kad je za njih tako nešto igra. Zato treba takve roditelje kazniti pa neka onda odobravaju takve gluposti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA