≫ 

Ako neko nestane, policiji prijavite što pre: Ne treba čekati 24 sata

"Od 2015. godine ne postoji zakonski rok koji je ranije postojao u kom policija pušta da protekne tih 24 sata, odnosno 48 sati pre nego što krene u proces traženja"

  • 1
Nestali, nestala deca, ilustracija nestalih ljudi dece Foto-ilustracija: Shutterstock, Telegraf

U slučajevima nestanka neke osobe, najvažnije je za porodicu da zna kada i kako da prijavi nestanak bliske osobe. Ukoliko postoji opravdana opasnost da se osobi nešto dogodilo ili zabrinutost za njen život i zdravlje, najbolje je nestanak prijaviti što pre. Stručnim službama je tada lakše da prate tragove.

Signal mobilnog telefona Mateja Periša (27) poslednji put je uhvaćen u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav. Gotovo dve nedelje traje potraga za ovim mladićem iz Splita, koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine. Od tada mu se gubi svaki trag.

Milica Kolaković Bojović sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja naglašava za RTS  da nije potrebno čekati 24 ni 48 sati, da bi se prijavila nestala osoba.

- Policiji se možete obratiti odmah i takođe je važno napomenuti da od 2015. godine ne postoji zakonski rok koji je ranije postojao u kom policija pušta da protekne tih 24 sata, odnosno 48 sati pre nego što krene u proces traženja -  dodaje Kolaković Bojovićeva.

Proces uvek počinje izjavom osoba koje su prijavile nestanak. Uzima se fotografija, opis, podaci o tome gde je nestali viđen poslednji put i sa kim je bilo u kontaktu.

Zatim ekipe izlaze na teren, proveravaju lokaciju, razgovaraju sa svedocima i uzimaju snimke nadzorih kamera. Potraga se zatim nastavlja na osnovu prikupljenih podataka i zavisi od slučaja do slučaja.

Milica Kolaković Bojović podseća da kada u toku snežne mećave nestanu planinari ili skijaši najčešće se angažuje Gorska služba spasavanja, a isto važi i za letnje mesece kada je reč o zalutalim planinarima.

- Ako je reč o osobi koje nestane u jezeru, reci, moru, obično se tu uključuju ronioci. Ukoliko se radi o nestanku u šumama ili poljima u atarima sela vrlo često se uključuju lovačka udruženja koja dobro poznaju teren -  ističe Kolaković Bojovićeva.

Teren je zimi nepristupačan zbog snega, dani su kraći pa su od pomoći termovizijske kamere, helikopterske ekipe, dronovi.

Milica Kolaković Bojović, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja Milica Kolaković Bojović Printskrin: RTS

- U tom slučaju primena termovizijskih kamera koje mogu da detektuju pokret i u uslovima smanjene vidljivosti je od velikog značaja, takođe, upotreba sonara koji mogu da registruju objekte i na većim dubinama u slučaju pretrage rečnih korita - ukazuje viša naučna saradnica Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Istraživanja pokazuju da većina nestanaka nije povezana sa krivičnim delima. Dešava se da tinejdžeri pobegnu od kuće kako bi izazvali pažnju roditelja, deca se nekada sakriju u igri, pobegnu i odrasli nezadovoljni porodičnim odnosima, stari i bolesni.

U ovom trenutku u Registru nestalih nalaze se imena 91 osobe.

Video: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    12. januar 2022 | 10:15

    A onda dodjes u policijsku stanicu,kazes im da je neko nestao i oni ti lepo kazu da nista ne mogu sluzbeno da preduzmu dok ne prodje 24 sata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA