• 3
 ≫ 

Rus pitao Porfirija o pričešću tokom korone: Sveštenici su se pričešćivali i sa obolelima od HIV-a i živi su

 ≫ 

- Mi se molimo Bogu da zaraza što pre prođe, ali da mi pravoslavni hrišćani, kao i svi drugi ljudi, do tada ne postanemo žrtve svesnog sejanja straha i to ne samo od virusa - poručio je patrijarh

 • 3
Patrijarh srpski Porfirije, svečani prijem za direktore osnovnih i srednjih škola na teritoriji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh Porfirije dao je intervju za časopis Ministarstva spoljnih poslova Rusije, "Međunarodni život". U intervju je pitan i za pričešća koja se obavljaju u vreme pandemije korona virusa, kada se vernici pričešćuju istom kašičicom. Patrijarh je na ovo odgovorio sledećim rečima: "Zamislite koliko bi sveštenika preživelo aktuelnu epidemiju kovidom-19 da se zaraza širi pričešćem? Veoma malo."

Pitanje novinara "Međunarodnog života" je glasilo:

- Mnogi danas u pravoslavnom svetu raspravljaju o posledicama epidemije kovid-19. Vaš prethodnik, Patrijarh Irinej, zauzimao je strogo kanonski stav u pogledu poretka bogosluženja i obavljanja pričešća. Pokušaji desakralizacije prostora hrama, kašičice za sveto pričešće, ikona i krstova izazvali su nejednoznačnu reakciju među pravoslavnim vernicima. Bilo je i predstavnika crkve koji su izrazili solidarnost sa takvim pristupom, priznajući mogućnost zaražavanja od svetih predmeta. Da li SPC održava kontinuitet po ovim pitanjima?

- Bez svake sumnje. U našoj crkvi u Beogradu i drugde, lično poznajem nekoliko sveštenika koji su, na primer, kada je zaraza virusom HIV, bila na vrhuncu, bili duhovnici u bolnicama u kojima su se lečili zaraženi. Služili su Liturgiju svakog dana, pričešćivali sa sa obolelima i danas su živi i zdravi. Zamislite koliko bi sveštenika preživelo aktuelnu epidemiju kovidom-19 da se zaraza širi pričešćem? Veoma malo. Tako da za nas to nije tema - odgovorio je Porfirije, i dodao:

- Mi se molimo Bogu da zaraza što pre prođe, ali da mi pravoslavni hrišćani, kao i svi drugi ljudi, do tada ne postanemo žrtve svesnog sejanja straha i to ne samo od virusa, nego straha od bližnjeg sa kim poručuju treba da držimo socijalnu distancu. Za nas pravoslavne važe otačke reči "video si lice brata svoga, video si Boga svoga, a ne sartrove da je moj bližnji, moj pakao. Za crkvu, za duhovnike, verujem i psihologe, glavna tema treba da bude kako ljudi da sačuvaju duhovno zdravlje u ovim okolnostima, odnosno da sačuvaju bogomdanu slobodu.

Podsećamo, SPC je 11. januara saopštila da je pozitivan na korona virus.

Video: Porfirije: Današnji praznik je najvažniji praznik ljudskoga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marina

  17. januar 2022 | 09:53

  Pa hiv se drugačije prenosi. Ja bih se držala one ko se čuva i Bog ga čuva.

  28
  4

  Podelite komentar

 • Gavrilo

  17. januar 2022 | 10:21

  Oce, tako je. Amin

  10
  10

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA