• 7
 ≫ 

"Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred": Jedan od najvećih vojskovođa preminuo na Jovanjdan

 ≫ 

Jedan od njegovih najupečatljivijih citata je onaj "Život je večita borba. Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred" * Bio je najmlađe od 13 dece, zvali su ga Bubica * U knjizi "Moje uspomene" opisao je svoje detinjstvo i školovanje

 • 7
Mionica, selo Struganik, vojvoda Živojin Mišić

Foto: Rina.rs

Danas se navršava tačno 101 godina od kako je veliki Živojin Mišić preminuo u Beogradu, na Jovanjdan 1921. godine. Rođen je u Struganiku, živopisnom selu smeštenom između padina Divčibara i Suvobora, u mnogočlanoj porodici kao najmlađe od trinaestoro dece. Kao mezimac roditelja čak je nosio i nadimak "bubica". On je u knjizi "Moje uspomene" opisao svoje detinjstvo i školovanje, i tu je primetno koliko su rodna kuća i prve godine odrastanja obeležile čitav njegov životni vek.

- Porodica Mišić je rodom iz Tepca sa Durmitora i onda kada su došli ovde uzeli su prezime Mišić po jednom pretku što je ranije i bio običaj u Srbiji. U knjizi piše da su sva mala deca morala da rade, i da je on sa šest godina pomagao u svim seoskim poslovima, pa tako je i napisao "ko nije čuvao koze i ovce, on ne zna šta su jad i nevolja". Sve to nam govori da je vojvoda bio vrsni poznavalac svog naroda i mentaliteta Srba, jer je i on sam rođen u zadržnoj porodici što je mnogo i uticalo na njegove odluke u boju i životu - izjavila je za RINU etnolog Ivana Đurić.

Kuća slavnog vojvode je 1974. godine adaptirana i pretvorena u muzejske potrebe i podeljena je u dva segmenta. Prvi je vojno biografijskog karaktera, a u drugom delu nalazi se etnografska postavka koja govori o načinu življenja zadružnih porodica tog vremena.

- Rodna kuća Živojina Mišića pored kulturnog poseduje i istorijski značaj, svi objekti koji se mogu videti u dvorištu predstavljaju spomenike tradicionalnog graditeljstva u Srbiji. Kuća pripada tipu kakve su pravljene u selima brdsko planinskog tipa kao što je Struganik. Ukopavanjem u nagib dobijao se podrum a nad njim soba ili kelija. Na samom objektu postoje dvoje ulaznih vrata što je omogućavalo lakši kontakt sa ostalim objektima u okviru domaćinstva, a krov je na četiri vode i prekriven ćeramidom - rekla je Ivana.

Vojvoda Živojin Mišić bio je jedan od najobrazovanijih oficira u Srbiji, predavao je na Vojnoj akademiji, predmet taktiku, a onda je svoja predavanja sistematizovao i u udžbenike. Govorio je nekoliko stranih jezika, bio je ađutant kralja Milana i Aleksandra Obrenovića i često je bio čak i penzionisan zbog iznošenja svojih stavova, ali uvek vraćan u kriznim vremenima i ponovo reaktiviran.

- U istorijskom delu muzejske postavke nalaze se njegove lične stvari, strateški udžebenici, fotografije iz Kolubarske bitke i ostalih ratova koje je vodio. Tu će vas dočekati pravi istorijski vremeplov i bogata saznanja o velikom vojskovođi - kaže etnolog.

Vojvoda Živojin Mišić učestvovao je u svim ratovima koji su vođeni na teritoriji Srbije od 1876. do 1921. godine. Pored mnogih njegovih citata, koji se ponavljaju svih ovih godina, najupečetljaviji je onaj "Život je večita borba. Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred". Bio je oženjen Lujzom Krikner, a preminuo je 1921. u Beogradu i upravo ove godine obeležava se 100 godina od tog datuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DARKO 100%

  20. januar 2022 | 15:55

  Danas bi se stideo Zivojin Misic da je ziv ,kakva nam je omladina i kakav imaju stav o vojsci i sluzenju vojnog roka,

  18
  2

  Podelite komentar

 • Natasa

  20. januar 2022 | 18:03

  Jos samo da mozete da navedete gde i kada je to rekao... Nemojte da se sramotite, ta izjava je marketinski pripisana Misicu, neko se sa tim vrlo lose poigrao. Rec je o motou britanske specijalne jedinice SAS.

  5
  5

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok