≫ 

Nišlijka tvrdi da joj je majka umrla u bolnici od klostridije: Navodno u isto vreme preminulo još pacijenata

Ženi je 26. oktobra prošle godine dijagnostikovan tumor na mozgu, pa je dan kasnije primljena na Kliniku za neurohirurgiju * Argumentujući navode da je klostridija usmrtila njenu majku Aleksandra se pozvala na Zoričin opis higijenskog stanja u bolnici

  • 13
Klinički centar Niš, KC Klinički centar Niš / Foto: ATA Images

Nišlijka Aleksandra Đorđević podnela je prijavu zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja protiv UKC Niš – Klinike za neurohirurgiju zbog, kako tvrdi, odgovornosti za pojavu bakterije klostridije koja je dovela do smrti njene majke Zorice.

Kako se navodi u prijavi u koju je Telegraf.rs imao uvid, sedamdesetčetvorogodišnjakinji je 26. oktobra prošle godine dijagnostikovan tumor na mozgu pa je dan kasnije primljena na Kliniku za neurohirurgiju.

- Operisana je 2. novembra, u otpusnoj listi navedeno je da je operacija izvršena maksimalno do zdravog tkiva, te da je neurohirurški tok postoperativno uredan. Međutim, šest dana nakon operacije počinje da se žali na mučnine, nije mogla da jede, a sve što bi jela, povratila bi. Kontaktirala sam neurohirurge koji su mi saopštili da je majčina glava u redu, ali da je dobila bolničku bakteriju klostridiju. Doktor mi je ukazao da ova bakterija ume da bude vrlo uporna i opasna, da se ne leči tako brzo i lako, ali je izostalo objašnjenje kako je moja majka dobila klostridiju - navedeno je u prijavi.

S obzirom na to da joj se stanje pogoršavalo, Aleksandra je ponovila analizu stolice u privatnoj laboratoriji koja je pokazala da je Zorica i dalje pozitivna na klostridiju. Sa druge strane, kako navodi Aleksandra, testiranje na kovid, koje je obavila kućna nega imalo je negativan rezultat.

- Majka je 20. novembra vraćena na Kliniku za neurohirurgiju, od tada se njeno stanje pogoršava da bi 8. decembra došlo do smrtnog ishoda – navela je u prijavi ćerka preminule.

Preminulo još nekoliko pacijenata koji su se lečili kad i Zorica?

Argumentujući navode da je klostridija usmrtila njenu majku Aleksandra se pozvala na Zoričin opis higijenskog stanja u bolnici.

- Nakon ponovnog prijema, lekari su kazali da njihovi nalazi pokazuju da majka nije zaražena klostridijom te da ova bakterija nije razlog za pogoršanje njenog zdravstvenog stanja. Smatram da bolnička infekcija postoji jer mi se majka žalila da su toaleti u katastrofalnom stanju, da nema sapuna, dezinfekcionih sredstaava ni toalet papira.

Kazala mi je da je molila da se prostorija očisti, ali da to nije urađeno - navela je Nišlijka i dodala da ima direktna saznanja od porodica drugih pacijenata koji su se lečili sa njenom majkom, da su se inficirali klostridijom, da su imali identično postoperativno stanje te da su i oni preminuli.

Ćerka preminule Zorice zatražila je da zdravstvena inspekcija izvrši kontrolu higijenskih uslova na Klinici za neurohirurgiju i utvrdi da li postoji klostridija, ali i da joj se dostavi podatak koliko je pacijenata u periodu od 26. oktobra do 8. decembra prošle godine bilo inficirano ovom bakterijom.

Takođe, predložila je da se preduzmu mere i pokrenu prekršajni i krivični postupci protiv odgovornih lica te da je o svemu obaveste.

Uz prijavu inspekciji, Aleksandra je medijima dostavila i otpusne liste sa Klinike za neurohirurgiju, ali i nalaz privatne ordinacije sa pozitivnim nalazom na klostridiju, neposredno nakon što je otpuštena sa lečenja.

Kako se navodi u otpusnim listama, Zorica je prvi put lečena od 27. oktobra do 18. novembra zbog malignog tumora na mozgu.

- Operisana je 2. novembra ali se od šestog postoperativnog dana javljaju gastrointestalne smetnje sa intenzivnim povraćanjem i učestalim prolivima. Dokazana je klostridijalna infekcija koja je lečena prema terapijskim procedurama infektologa. Nakon sprovedene terapije kod bolesnice dolazi do prestanka dijareje, a 17. novembra se dobija definitivna potvrda da u stolici nema klostridije. Dan kasnije, otpuštena je na kućno lečenje – naveli su lekari.

Kako piše u dokumentaciji sa ponovnog prijema, Zorica je 20. novembra na kliniku stigla pospana, orošena znojem sa temperaturom do 38.

- Tokom hospitalizacije ponovljen je test na klostridiju, a nalaz je bio negativan. Urađen je rendgen pluća koji je pokazao upalne promene na desnom plućnom krilu. Dolazi do zatajivanja vitalnih funkcija uključujući i respiratornu i pored kiseonične podrške. Tražena je klinička obdukcija ali nije obavljena na zahtev rodbine – piše u drugoj otpusnoj listi.

Direktorka Klinike za neurohirurgiju: Imala klostridiju, ali je izlečena

Direktorica Klinike za neurohirurgiju Vesna Nikolov ističe da je tačno da je pacijentkinja tokom prvog boravka u bolnici imala klostridiju, ali da je uspešno izlečena.

- Nakon operacije tumora na mozgu pacijentkinja je sa naše klinike izašla u svesnom stanju, na svojim nogama. Par dana kasnije se vratila, primio je doktor koji je operisao. Njena ćerka je priložila nalaz privatne ordinacije sa pozitivnim nalazom na klostridiju.

Po pravilu, pacijenti sa prolivima i sa ovom bakterijom se leče na Infektivnoj klinici, ali smo je mi primili zbog kovida i zbog toga što je prethodno kod nas lečena. Odmah smo uradili analizu stolice i nalaz je pokazao da je negativna na klostridiju.

Međutim, stanje joj se pogoršavalo pa su urađeni dodatni pregledi, konstultovani stručnjaci iz drugih oblasti i obavljen još jedan test na klostridiju koji je takođe bio negativan – opisuje direktorica Nikolov događaje koji su prethodili Zoričinoj smrti.

Kaže da je uzrok fatalnog ishoda nepoznanica jer nije ispoštovana procedura za takve slučajeve.

- Tražili smo kliničku obdukciju, ali ćerka to nije dozvolila, tako da nemamo pouzdanih saznanja od čega je pacijentkinja preminula – zaključila je Nikolov.

Direktor niškog Kliničkog centra: U pitanju pojedinačni, nepovezani slučajevi i da se ne može reći da su umrli zbog te bakterije

- Epidemija (klostridije) niti je proglašena, niti bi to neko smeo da zataška ili sakrije. Svaki put kada je bilo epidemije, mi smo je, naravno, proglašavali – ako se pojavi dovoljan broj pacijenata i ako možemo međusobno da ih povežemo - naveo je direktor Perišić za N1 i dodao:

- Mnogi pacijenti često dođu sa infekcijama i latentnom slikom koja, nakon dugotrajne upotrebe antibiotika postane manifestna. Bakterija počne da pravi više štete nego što je to ranije radila. Umro pacijent od klostridije je malo neprimerena dijagnoza i rečenica - kaže direktor KC za N1.

Ovim povodom obratili smo se Ministarstvu zdravlja, ali informacije o postupanju po Aleksandrinoj prijavi, nismo dobili.

Video: Vojna bolnica Karaburma u kojoj je preminuo patrijarh Irinej

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana

    26. januar 2022 | 20:04

    Nažalost, mnogi u našim bolnicama umru zbog Klostridije. To je istina. Mnogi su i za vreme lečenja Kovida umrli od infekcije ovom bakterijom.

  • Mira

    26. januar 2022 | 20:53

    Sramota... Bolnice su katastrofa, trebale bi biti prioritet...

  • Valjevac

    26. januar 2022 | 21:14

    Higijena u Valjevskim Bolnicama i Urgetnom centru ravna nuli" Neznam dal uopste postoje kontrolori i dal imaju oci ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA