≫ 

Postavljen kamen temeljac za Nacionalni centar "Ukras sveta"

Izgradnja Centra za rani razvoj deteta i inkluziju je državni projekat Vlade Srbije, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja

  • 0

Kamen temeljac za Nacionalni centar za razvoj deteta i inkluziju "Ukras sveta", namenjen deci sa smetnjama u razvoju postavljen je u petak na Bežanijskoj kosi, a ta ustanova biće mesto za sva pitanja, nedoumice, informacije za roditelje i decu, ali i za struku čiji su fokus deca sa teškoćama u razvoju, poručeno je na događaju.

Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju je zamišljen tako da pruži dijagnostičku i terapijsku podršku za decu i njihove roditelje i staratelje, kao i specijalizovanu obuku i treninge za sve one koji se bave ranim razvojem dece.

Centar će sadržati posebno opremljene prostorije za funkcionalnu procenu, dijagnostiku, posebne tretmane uređene tako da podsećaju na kućno okruženje.

Kadar će činiti specijalisti pedijatrije, dečije psihijatrije, fizikalne medicine, dečije neurologije, specijalisti ORL medicine, stomatolozi, klinički lekari, medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti, a zdravstveni saradnici će biti defektolozi, logopedi, klinički psiholozi, socijalni radnici, vaspitači i pedagozi

Nacionalni centar za inkluziju Foto: Tanjug

Postavljanju kamena temeljca, između ostalih, prisustvovali su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministar prosvete Branko Ružić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova, Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije, v.d. direktorka Instituta za mentalno zdravlje dr Milica Pejović Milovančević.

Izgradnja Centra za rani razvoj deteta i inkluziju je državni projekat Vlade Srbije, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Ministar Zlatibor Lončar je istakao da se u zdravstvu svakoga dana suočavaju sa brojnim izazovima, ali, da uprkos tome, ne postoji važnija stvar od bavljenja zdravljem dece.

On je podsetio da je 2016. godine Vlada Srbije usvojila Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu, a da Centar predstavlja upravo sve što se tim programom predviđa.

Nacionalni centar za inkluziju Foto: Tanjug

"To je kapital za budućnost jedne nacije. Centar predstavlja povećanje kapaciteta i pružanje podrške roditeljima za ranu stimulaciju razvoja dece od začeća do pete godine starosti, jačanje zdravstvenog sistema za rano otkrivanje kašnjenja i teškoća u razvoju, pružzanje ranih interevncija i podrška detetu i porodici. Zdravstveni sistem ima ključnu ulogu u periodu ranog razvoja deteta kada su izgledi za optimalan razvoj dečijeg mozga najveći i jedinstveni" , rekao je Lončar.

U Srbiji je više od 60.000 dece predškolskog uzrasta u riziku od razvojnog kašnjenja ili već ima smetnje u razvoju, a postojeći kapaciteti u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite, kao i u obrazovnom sistemu nisu dovoljni da odgovore na njihove potrebe i potrebe njihovih porodica, objasnila je dr Milica Pejović Milovančević, članica Radne grupe i v.d. direktorka Instituta za mentalno zdravlje.

"Podrška je ključna upravo u prvim godinama života deteta, u ranom detinjstvu. Period do pete godine je period ogromnih mogućnosti, ali i izrazite ranjivosti. U tom periodu treba omogućiti dodatne šanse za podršku jer se dete tada najbrže razvija", objasnila je dr Pejović Milovančević.

Dodaje da će centar nastojati da iz nacionalnog centra preraste u subregionalni sa fokusom na zemlje Zapadnog Balkana.

Podršku projektu Vlade Srbije pruža i UNICEF.

"Ovo radimo zato što podaci pokazuju da pomaganje deci u ranom razvoju poboljšava kvalitet njihovog života, njihovo ukljičavanje u društvo i zajednicu i zato će UNICEF uvek podržati vladu Srbije u takvim projektima, kao što to radimo u poslednjih deset godina", poručila je direktorka te organizacije u Srbiji Dejana Kostadinova.

Nacionalni centar za inkluziju Foto: Tanjug

Jedan od idejnih tvoraca projekta izgradnje Centra bila je Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je prilikom postavljanja kamena temeljca rekla da je Centar jedinstven, jer podrazumeva da pod jednim krovom postoji sveobuhvatan pristup ovako važnoj temi kao što je rani razvoj, ali i zato što je država prepoznala značaj te teme.

"Pokazujemo koliko poštovanja i nežnosti imamo prema našim najmlađima, kojima su naša pomoć i podrška najpotrebniji. Pokazujemo koliko vodimo brigu o njima i brinemo o svojoj budućnosti, jer su oni naša budućnost", zaključila je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA