≫ 

"Učenici koji su dobro, da što manje 'odaju po ulici": Pravila za đake u vreme gripa 50-ih u Bogatiću

Na primer, u martu 1953. za vreme epidemije gripa, direktor je odlučio da škola obustavi rad na četiri dana

  • 2
Grip nekada, škola, mere i sada Foto: D.G, ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Učitelj Dejan Perišić, iz Glušaca kod Bogatića, ljubomorno čuva požutelu svesku sa naredbama učenicima koje su od 1952. do 1955. godine pisali direktori ondašnje škole u ovom selu. Svaka reč u ovoj neobičnoj svesci, ispisanoj mastilom, čitka je i razumljiva i posle skoro 70 godina, a jasno se vidi i pečat pored direktorovog imena.

Direktori su pisali naredbe koje su čitane učenicima u razredu, a učitelji su potpisom ispod potvrđivali da su ih saopštili đacima. Pisane su različitim povodima, nekada lepim, kao što su proslave Prvog maja ili 29. novembra, a češće kada su pojedini učenici svojim nestašlucima narušivali školska pravila, pa je trebalo sve đake upoznati sa tim i kaznama koje su im izrečene.

Dve naredbe iz 1953. i 1955. godine odnose se na ponašanje učenika u vreme epidemije gripa. Mada se ova epidemija ne može u potpunosti uporediti sa aktuelnom pandemijom korona virusa, iz ovog jedinstvenog dokumenta se saznaje koje mere su preduzimane da bi se zaustavilo širenje gripa.

Zanimljivo je da su direktori savetovali učenike kako da se ponašaju da bi brzo ozdravili i sprečili širenje gripa. Uz uputstvo, na kraju naredbe je i upozorenje: "ovo shvatiti što ozbiljnije i u potpunosti se pridržavati" ili "vodiće se strogo računa o izvršenju naredbe".

Na primer, u martu 1953. za vreme epidemije gripa, direktor je odlučio da škola obustavi rad na četiri dana. U nastavku svoje naredbe je napisao:

"Skreće se pažnja učenicima da oni koji se osećaju bolesno ova četiri dana raspusta provedu u kući lečeći se od bolesti gripa. Svaki gore navedeni učenik dužan je da se gornjeg pridržava kako bi se epidemija sprečila i oboleli izlečili. Učenici koji se osećaju dobro treba da povedu mnogo računa o sebi da ne obole, a to će uspeti na sledeći način: sve ovo vreme trajanja epidemije da ne odlaze u kuće onih koji su oboleli kao i da se izoluju od svojih ukućana koji su bolesni, da ovo vreme provedu po kućama, što znači da što manje odaju po ulici."

Dve godine kasnije u školi je bio novi direktor, koji je u naredbi povodom zatvaranja škole zbog epidemije gripa sročio sličnu naredbu:

"Đaci zdravi ne smeju posećivati bolesne učenike niti zalaziti po drugim kućama gde vlada epidemija gripa. Ova je bolest lako prenosiva, podmukla, ona otvara vrata svim drugim bolestima. Stoga naređujem zdravim đacima da sede u kući i rade školske predmete, tj. da obnavljaju pređeno gradivo i utvrđuju, a bolesni da leže i da se ne kreću i na taj što pre prebole i lakše ozdrave."

Da li je poznato kako je u nekoj školi direktor, kao što su to radili direktori iz ove priče, poslao učenicima slične poruke, ako ne naredbe, o ponašanju u vreme korona virusa?

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Весна

    31. januar 2022 | 07:32

    Нема данас таквих директора.Сви чекају наремеђење одозго

  • Mile

    31. januar 2022 | 09:33

    A nama je razredna pre 20 godina u jakoj gimnaziji govorila da ne veruje nikome da je bolestan ni sa lekarskim uverenjem dok pred njom ne padne od temperature, a ako nema temperaturu onda mu ništa ne veruje, makar se i srucio u komu pred njom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA