≫ 

Kobila Greta je prvi put potrčala: Sada se na salašu druži sa drugim konjima, obožava jabuke i šećer

Još jedna kobila, nažalost, proživljava tešku sudbinu, pa je upućen apel svima koji mogu da pomognu u njenom spasavanju od sigurne smrti

  • 0

Kobila Greta, koja je početkom ove godine "za dlaku" izbegla klanicu i sigurnu smrt, sada ima sigirno mesto za život, prolepšala se i njeno stanje je vidno bolje. Tako za Telegraf priča Anita Đukić Mitrović, koja je ovu lepu belu ženku konja spasila prikupivši novac za njen otkup.

- Greta je bila nekih desetak dana kod Zrenjanina, a onda nam se javila jedna žena iz inostranstva koja je izrazila želju da sponzoriše Gretin mesečni pansion. Smestili smo je na Pejićeve salaše kod Novog Sada. Prvo je bila u karantinu, angažovali smo i novog veterinara, bilo je tu mnogo analiza i izolovana joj je jedna bakterija koja može da bude uzrok njenog asmatičnog i teškog disanja. Sada to lečimo, prima injekcije, ali videćemo šta će nakon toga biti.

Ipak, da bi oporavak napredovao, potreban joj je lek koji nije dostupan u našoj zemlji, pa je Anita sa svojim saborcima uložila ogromna napor kako bi ga nabavili.

- Angažovali smo čitavu mašineriju, očekujemo da nam stigne kroz nekoliko dana. Krenuće sa tom terapijom, a kad se i to završi, veterinar će precizno znati da li Greta ima astmu ili je sve posledica bakterijske infekcije. Dobra vest je da tu opstrukciju nema odavno i da nije dugo bolesna - dodaje Anita.

Greta više nije ona iznurena i mršava životinja u kakvom stanju je kupljena. Sada trči, živahna je, dlaka joj je sjajnija i belja.

- Prvi put je portrčala pre nekoliko dana. Valja se i u blatu. Očišćena je od parazita i svega, može polako da se druži i sa drugim konjima. Još je nepoverljiva jer je dugo trpela maltretiranje i udarce. Ipak, u rukama je dobrih i iskusnih ljudi, pa mislim da će i to vremenom prevazići. Obilaze je ljudi, nose joj šargarepe, jabuke, šećer, sve ono što obožava da jede.

Anita je optimisitična i veruje da će se Greta skroz oporaviti tokom proleća i leta.

- Uvek postoji otvorena opcija da će posle toga naći dom i porodicu koja će brinuti o njoj. Ona više nikada neće moći da radi težački posao. Njeno će biti samo da uživa u prirodi, na nekom proplanku.

Dok čeka svoj dom, rastu izdaci za njen oporavak, što uglavnom zavisi od volje dobrih ljudi. Pored toga, kako nam je objasnila Anita, u toku je i akcija spasavanja još jedne kobile iz Surčina. Reč je o slepoj životinji koja je, takođe, oglašena za klanje. Svi oni koji bi želeli da pomognu da se Greta brže oporavi, ili da spasu drugog konja od sigurne smrti, mogu pisati Instagram stranici "Kućica za spas".

Podsećamo, kobila Greta, koju je vlasnik oglasio za klanje, kupljena je 10. januara.

- Dobila je ime Greta. Ona je mlada, ali bolesna od teškog rada i katastrofalnih uslova života. Ima samo 5 godina. Ako neko od mojih prijatelja želi da učestvuje u daljem veterinarskom zbrinjavanju ove plemenite životinje, može mi pisati. Neka Greta živi koliko živi, da je niko ne kolje, ne zlostavlja, izlaže teškom radu za koji više nije sposobna. Uništiti konja za samo 5 god života je monstruozno ali takva nam je zemlja u kojoj živimo, puna je Srbija zlostavljača ali mali je broj ljudi kojima to smeta. I dalje ne shvatamo da je zlostavljanje životinja teže delo nego zlostavljanje ljudi, jer čovek ima razne izbore, a životinja nema nijedan. Greta je plaćena 400 evra, za veterinarski pregled i terapiju biće okvirno potrebno oko 150 do 200 evra - navela je tada Anita Đukić Mitrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA