Silovanja, krađe i otmice: Kada mladi u Srbiji postaju plen i kako prepoznati da vam je droga sipana u piće

Simptomi su slični pijanstvu: malaksalost, mučnina i vrtoglavica, zbog čega mladi pomisle da im je loše od alkohola

  • 7
Mladi u klubu, nocni provod, separe, boca pića Foto: Shutterstock

Kada se droga podmetne u piće, može izazvati amneziju, nesvesticu, jake vrtoglavice, čak i gubitak svesti, što traje tri do četiri sata. Tada mladi postaju žrtve silovanja, krađe, otmice, izjavio je za RTS psiholog i stručnjak za odvikavanje od droge Zoran Crnjanin.

Simptomi su slični pijanstvu: malaksalost, mučnina i vrtoglavica, zbog čega mladi pomisle da im je loše od alkohola, pa i ne traže pomoć lekara. Sve češće, posebno posle praznika i proslava, lekari se susreću sa mladim ljudima koji sumnjaju da im je nešto sipano u piće.

Kada govorimo o toj vrsti droge, veoma je teško reći kakve će efekte izazvati.

- Količina aktivne supstance u rastvoru može biti različita. Efekti koje će ova droga izazvati zavise od toga da li se kombinuje sa nekim drugim drogama, od telesne konstitucije, opšteg zdravstvenog stanja, da li se konzumira sa alkoholom ili ne - objašnjava Crnjanin.

Prema njegovim rečima, "veoma je mala razlika između doze koja će dovesti do pozitivnih efekata, kojima se korisnici te droge nadaju, i prekomerne doze, koja može ostaviti vrlo ozbiljne posledice, a moguć je i smrtni ishod".

- U malim količinama, ova droga pruža doživljaj koji bi nam pružilo umereno konzumiranje alkohola, uz izostanak problema sa snom i jutarnjeg mamurluka, zato je i primamljiva za korišćenje. Korisnici ove droge nadaju se da će uobičajenim dozama postići doživljaj euforije, želju za plesom, povećani seksualni nagon, redukciju anksioznosti… - kaže Crnjanin.

Ta vrsta droge, dodaje, ipak može izazvati vrtoglavicu, nesvesticu i mučninu.

Znaci da nam je droga podmetnuta

Ističe da ukoliko se posle konzumacije pića osećamo lošije nego što bismo se inače osećali kada toliko popijemo, preporuka je da se potraži pomoć, zbog mogućnosti da nam je podmetnuta droga.

- Ta droga u velikim količinama, kada se zloupotrebljava, podmeće u piće, dovodi do negativnih posledica. To su doze koje su veće od onih koje sam prethodno opisao. Tada može doći do amnezije, nesvestice, vrlo jakih vrtoglavica, pa čak i do gubitka svesti koje traje tri do četiri sata, kada mladi postaju žrtve silovanja, krađe, otmice - upozorava Crnjanin.

Zoran Crnjanin psiholog Printskrin: RTS

Prema njegovim rečima, vrlo je teško dokazivo prisustvo te supstance u organizmu, jer se vrlo brzo razlaže, ali se zavisnost na tu drogu vrlo brzo razvija, te može ostaviti ozbiljne posledice po pamćenje, a može dovesti i do šizofrenije.

- Droga je među konzumentima poznata kao tečni ekstazi, likvid, a kod nas se odomaćio naziv 'droga za silovanje'", napominje psiholog.

Kako da se sačuvate

Poruka Crnjanina je da treba biti dodatno oprezan prilikom izlaska u noćne klubove.

- Ukoliko odlazimo od stola, da ne ostavljamo svoje piće bez nadzora, da ostavimo kod osobe od poverenja, da se flaše i limenke otvaraju pred nama. Droga ima blago slankast ukus, a ukoliko je piće koje pijemo promenjene boje, mirisa, ukusa, da ga ne pijemo - kaže psiholog.

Ističe da je drogu danas lako nabaviti, ima je svugde oko nas, a među adolescentima je postala "uobičajena" tokom noćnog provoda.

- Informisanost o posledicama je vrlo važna preventivna mera: da smo upoznati sa negativnim posledicama konzumacija droge, a ne samo sa pozitivnim, što možemo čuti od vršnjaka - zaključuje psiholog i stručnjak za odvikavanje od droge Zoran Crnjanin.

Video: Mladića ugurali u auto, odveli ga u stan i mučili 3 dana: Snimak hapšenja otmičara u Novom Sadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    1. februar 2022 | 19:38

    Ima vise vrsta droga i svaka ima razlicito dejstvo,neprijatelj gde nije sigurno prijatelj sipace vam neku supstancu zavisno od njegove zelje i volje da utice da vlada nad vama ili smrtno da naudi,tako od svog pica se nikad ne odvajajte i ako morate ispijtega pre sto negde odete,drugo neidite na mesta ako znate da tu ima ljudi koji su sklonisvim kriminogenim stvarima,trece najbolje neidite u te mracne kafice,to vam je zatupljivanje mozga gde necete nista dobiti dobro ,nego samo jos vise utonuri u crne misli,najbolje je gledati neki biznis da radite ,da putujete po svetu ,heftate nesto,i da kroz to sebi trazite zadovoljstvo ,jer za dobar zivot te stvari to iziskuju zato dok si mlad radi na tome,a ne da dangubite po nocnim mracnim klubovima i kaficima,koji vas jedino mogu unazaditi u vasem napredku,sve sam faze prosao u zivotui obiso svet zato vam mogu i reci sta je dobro i sto ce vam doneti blagodeti i srecu u zivotu

  • Mixx

    1. februar 2022 | 19:16

    Sto meni niko ne sipa? Nego, moram da kupujem 🤣🤣🪗🪗🪗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA