Đerlek: Niko ne može da predvidi kraj pandemije, do kraja marta očekujemo tešku borbu sa omikronom

Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku sliku

  • 23
Vakcina, gerontoloski centar Foto: Tanjug/Nikola Andjic

Državni skeretart u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da ne smemo da se opuštamo, jer se pokazalo da nikako ne možemo biti sigurni u predviđanja o kraju pandemije, ni Svetske zdravstvene organizacije, ni velikih svetskih stručnjaka.

- Nadamo se da će do kraja godine proći, ali se ponovo vraćamo u začarani krug. Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku siku, ali je taj soj pokazao sad svoju najveću snagu i mislim da do kraja marta možemo da očekujemo tešku borbu sa omikronom - rekao je Ðerlek za TV Pink.

Upozorio je da se taj začarani krug epidemije sastoji u tome što se mladi nevakcinisani zaražavaju i ponovo donose u svoje porodice virus i žaražavaju starije.

- Bake i deke sa komorbiditetima završavaju u bolnicama i najveći procenat umrlih se na žalost nalazi u toj populaciji. U ovom trenutku imamo nekoliko virusa pristutnih. Delta je tu i dalje, virusa gripa ima mnogo više nego prošle godine, tako da ta populaciona grupa plaća najveću cenu, a to su stariji do 60 godina sa teškim hroničnim bolestima - rekao je Ðerlek.

Ocenio je da je Srbija u odnosu na ostale zemlje Evrope održala lekciju demokrartiju, jer nije bilo velikih zatvaranja.

- Da nije bilo ovako dobrog državnog zdravstvenog sistema mi bismo doživeli katastrofu. Zahvaljujući predseniku, ministru, Vladi taj sistem se nije samo održao, nego je i unapređen - rekao je Ðerlek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    2. februar 2022 | 08:53

    Tako sam ja pricao kad sam trebao da se zenim, jos samo par meseci pa svadba i tako 2 g dok me na kraju nije sutnula..

  • teorija zavere

    2. februar 2022 | 10:18

    Evo mogu ja! Do kraja marta će biti ukinute mere u Srbiji. Pod broj jedan, na početku pandemije su rekli da će trajati 2 godine, zatim u drugim državama se ukidaju mere i na kraju bliže se izbori pa treba proglasiti pobedu nad koronom!

  • Gaga

    2. februar 2022 | 09:27

    Naravno da niko ne moze da predvidi jer nemaju pojma ,samo se smenjuju u neznanju.Vazno je samo nesto reci i drzati narod u strahu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA