≫ 

Propisi ili humanost? Čija su nadležnost devojčice koje mama čamcem vozi do škole: Evo šta kaže Opština Priboj

Prijepolje ili Priboj - ko će devojčicama obezbediti prevoz do škole, pitanje je nadležnosti i propisa, ali svakako i humanosti

  • 37
Marina iz sela Mazići kod Priboja, veslajući dovozi decu u školu Foto: Privatna arhiva

Dve devojčice iz sela kod Priboja u školu idu tako što ih mama čamcem prevozi preko ledenog i varljivog Lima. Put oko sela okovan snegom niko nije došao da očisti, a izostao je i obećan prevoz do škole.

Mama Marina Stanić kaže da joj je prevoz obećala Opština Priboj, preko koje su devojčice već išle u školu. Međutim, u Opštini Priboj sada objašnjavaju da je školski prevoz ovih devojčica, prema propisima, nadležnost Opštine Prijepolje.

- Prema članu 189, stav 5, Zakona o osnovama sistema obrazovanja u Republici Srbiji, prevoz devojčica iz prijepoljskog sela Kučin, dužna je da organizuje ili finansira opština Prijepolje. Bez obzira na zakonsku proceduru i obavezu opštine Prijepolje, opština Priboj i prema ovim devojčicama ima isti tretman kao i prema svim đacima pešacima iz svoje opštine. Napominjemo da ovo nije prvi slučaj đaka iz ovog sela koji su pohađali školu u Pribojskoj Banji, a kojima je opština Priboj izlazila u susret, na razne načine, oko dolaska u školu - navode oni za naš portal.

Naime, kako kažu, Opština Priboj je organizovala besplatan javni autobuski prevoz na svojoj teritoriji, tamo gde je po zakonu moguć javni prevoz. Tamo gde su nekategorisani putevi, kao što je i slučaj puta za selo gde žive ove devojčice, zakonski nije moguć javni prevoz putnika, a to nije jedini slučaj takve vrste u ovoj razuđenoj opštini.

Kako tvrde, prethodni prevoz devojčica bio je njihova dobra volja.

- Lokalna samouprava u Priboju nastojala je da zajedno sa školama i roditeljima đaka pešaka iznađe mogućnosti za prevoz, ili obezbeđenjem goriva ili novčanih sredstava. Jedino u ovom slučaju, roditelji pomenutih devojčica nisu našli nikoga da vozi decu do najbliže autobuske linije Mažići - Potpeć, pa je Opština Priboj pokazala dobru volju. Iako ne može da se bavi javnim i linijskim prevozom vozilom Opštinske uprave u Priboju, Opština je vršila prevoz devojčica od kuće do OŠ “Nikola Tesla” u Pribojskoj Banji, a nakon nastave ih vraćala do porodičnog doma u selu Kučin - ističu u Opštini.

Problem se, dodaju, pojavio sa prvim ovogodišnjim snežnim padavinama u decembru, kada je zbog tehničkih karakteristika puta, uskog kolovoza, neadekvatnih krivina, uspona i nizbrdica na putu i zbog ugrožavanja bezbednosti dece, ovaj prevoz obustavljen.

- Tada se majka devojčica, obratila Dragu Drobnjakoviću, članu Opštinskog veća opštine Priboj, zaduženog za saobraćaj, i predsedniku Кomisije za organizovanje besplatnog javnog prevoza, i saglasila se sa privremenim prekidom prevoza dece. Sa druge strane, majka devojčica je od Opštine Priboj tražila da se ponovo aktivira besplatna linija javnog prevoza do deponije “Duboki potok” koja je privremeno saobraćala, koji kilometar kraće, do mesta Druglići, jer nije bilo jedinih korisnika usluga odnosno ovih đaka, a da će do Deponije decu, sama čamcem, prevoziti preko reke Lim - navode oni u odgovoru "Telegrafu".

Napominju da je Opština Priboj roditeljima devojčica kao jedno od rešenja ovog problema nudila i smeštaj dece u Priboju, ali to roditelji nisu prihvatili.

- Opština Priboj će i dalje nastojati da, zajedno sa roditeljima dece i školom, iznađe trajno rešenje ovog problema, kao što je to urađeno i sa drugim, sličnim primerima đaka pešaka, u opštini Priboj - zaključuju oni.

Iz Opštine Prijepolje još nismo dobili odgovor da li će i kako rešiti problem prevoza devojčica.

Podsetimo, Marina Stanić je naučila da vesla i sada preko ledenog i brzog Lima ćerke sama prevozi do OŠ "Nikola Tesla".

- Nije svejedno. Kad je mirno, onda i ajde, nije toliko strašno. Ali, ako ima magle i leda, ne mogu da kažem da se ne plašim. Led razbijam da možemo da prođemo, a najveći strah mi je da čamac ne pukne - ispričala za Telegraf ova neverovatna majka.

Video: Majka decu svakodnevno do škole vozi čamcem: Izloženi velikoj opasnosti ali drugi izbor nemaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V8

    5. februar 2022 | 20:31

    Od opštine nema leba, I kod nas u ulici poslat traktor neki koji gura sneg ,a mi sve već očistili ispred, tako da on gurao praznu kašiku, tek da se vidi da je nešto radio, svi smo se smejali, al zato nedao bog da im nešto ne platiš, dolaze odmah izvrsitelji, ti su ljudi izmišljeni koji će da udaraju reket gradjanstvu ovo malo što ostalo, ova Majka mnogo rizikuje decu, ostaneš lepo kući pa da vidite kako dolaze po njih, a ne da se desi tragedija posle kasno, gledajte svoju decu i čuvajte, sve ostalo je ne bitno..

  • Hrabra majka, ali....

    5. februar 2022 | 18:52

    Ovo je nedopustivo. Rizik je očigledan i ogroman. Smesta naći bezbedno rešenje pa sta kosta!!

  • Krki

    5. februar 2022 | 23:12

    Sada Predsednice bez pardona naredite Strumpfovima iz opstine Priboj da su u obavezi da prevezu decu trajno kako umeju i znaju, i Preijepolje ako treba pozovite, neko decu sa prevozom da zbrine. Sramota je da se ovoliko muce , da im se ne pomogne a posle hocete da ta deca ostanu u Srbiji a Srbija im okrenula ledja kada je najpotrebnije u njihovom fizickom, mentalnom i socioloskom razvoju. Pomognite, jedno naredjenje za vas nije nista. ZA NASU DECU, hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA