≫ 

Labudove sustigla zima na Uvcu: Ova slika se retko viđa, trebalo je da odlete

Očigledno im ne smeta ni sneg, ni led, kreću se jezerom i izazivaju znatiželjne poglede meštana

  • 0

Tokom jeseni mnoge ptice emigrirale su u toplije krajeve, kako bi proleće dočekale na toplim merdijanima. Međutim, dva labuda izgleda da su izgubila kompas i zalutala, jer su ove nežne bele ptice u jeku zime viđene na Radoinjskom jezeru u blizini Nove Varoši. Očigledno im ne smeta ni sneg, ni led, kreću se jezerom i izazivaju znatiželjne poglede meštana, ali i čuvara Specijalnog rezervata prirode Uvac.

- Sredinom decembra primećeni su prvi put, radi se o dva labuda i to je zaista prava retkost da se vide u ovim krajevima naročito tokom hladnih meseci. Oni zimu provode u toplijim krajevima. Najverovatnije su zakasnili sa migracijom, odvojili se od svog jata i silom prilika ostali ovde. Radoinjsko jezero bilo im je pogodno, nadamo se da će ovde dočekati i proleće - rekao je za RINU Stevo Radovanović.

Labudovi Foto: RINA

Sličan slučaj kada su labudovi viđeni u ovom delu Srbije zabeležen je jedino pre 15 godina, kada su snimljeni u blizini Sjenice, u Gornjoj Vapi ali nisu se duže zadržavali kao što je sad slučaj. Radoinjsko jezero je izuzetno bogato biljnim i životinjkim svetom, a na liticima koje ga okružuju gnezde se i beloglavi supovi, zato nije ni čudo što su ga i dva bela lepotana birala za svoje mesto prebivališta tokom ove hladne zime.

- Ljudi dolaze da ih vide, što je potpuno razumljivo jer prizori koji se sada mogu videti na Radonjskom jezeru su zaista fenomenkani. Apelovao bih na sve koji imaju želju da ih nahrane, da to nikako ne čine sa hlebom, žitaricama ili hranom koja u sebi ima adtive. Ukoliko to konzumiraju dolazi do povrede njihovih krila zbog koje ne mogu da polete i tada su lak plen predatorima i mogu da nastradaju - kaže Radovonić.

Labudovi važe za najveće vodene ptice, obično su smešteni u obalama Sredozemlja, Kaspijskog mora i Južne Azije, gđe su prisutne i druge ptice selice. Beli labudovi pripadaju porodici pataka, a najbliži rođaci su guska i brant. Većina pojedinaca ima belo perje poput ovih koji se mogu videti na Radoinjskom jezeru. Imaju krila raspona do čak dva metra.

Video: Ovo je Beljarica, poznata i kao beogradska Amazonija, ali vam je tamo potrebna i gas maska

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA