Skiper iz Novog Sada kreće put Atlantika - 20 dana bez kopna: Polazak iz Splita, prva stanica Kanarska ostrva

Ocenjuje da će mu biti potrebna i psihička priprema

  • 1

Dunav je izrodio mnoge morske vukove koji su se otisnuli nekim dalekim morima, a jedan od njih je i Novosađanin Dušan Zaharijević koji je kao profesionalni skiper jedrio na raznim mestima, a sada se sprema da prvi put sa još dva člana posade pređe Atlantski okean, pošto je angažovan da katamaran iz Hrvatske preveze do Amerike.

- Trebalo bi da krenemo iz Splita, da pređemo ceo Mediteran praktično, do Kanarskih ostrva, i onda odande da se otisnemo da put od 20 dana bez kopna, do Karipskog mora i nekog od karipskih ostrva - kaže Dušan za RTV.

Iako je već plovio na okeanu sada je pred novim izazovom, jer će prvi put preći s jedne obale na drugu.

- Izazovno je, moram da kažem, zato što od čoveka traži neku disciplinu, poštovanje prema prirodi. Traži i neku psihičku pripremu čak, da čovek bude svestan gde ide i šta radi - dodaje.

Odgovornost i poštovanje prema moru mora da postoji. To svaki profesionalni skiper zna jer se u karijeri susretao sa nepredviđenim situacijama.

- Desi se da se pocepa jedro, da ode u more. To se dešava po lošem vremenu obično. To se nekad dešava i po noći. Bude to izazovno - govori ističući da se pojavi i doza straha, te da je to normalno.

Jedrenje pruža mnogo, kaže Dušan, i dodaje da je to iskustvo koje treba doživeti jer ga je teško prepričati. Upoznaju se mesta koja nisu dostupna većini, a on ima svoja omiljena.

Dušan Zaharijević Foto: Facebook/Dusan Zaharijevic

- Volim Sardiniju, volim Palma de Majorku, duboko Sredozemlje. Ostrva su dosta udaljena, treba dva, tri dana između njih - kaže dodajući da će mu se san verovatno ostvariti, te da očekuje da ovoga leta radi upravo na Palma de Majorci.

Dušanu je danas plovidba posao, a nekada se jedrenjem bavio i sportski.

- Bilo je i sportskih rezultata. Imao sam priliku da se takmičim - pobraja.

Sportskih nadmetanja više nema, ali izazova ima, u novu avanturu preko Antlantika ispratili smo ga sa uz želju za mirnim morem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA