Ko ima poslednju reč u porodici? Naći meru u svemu pravo je umeće roditeljstva

Savet stručnjaka roditeljima jeste da se granice postave na primeran način shodno uzrastu deteta i okolnostima

  • 0
Roditelji roditeljstvo vaspitanje dete ćerka Foto: Shutterstock

U vremenu poljuljanih vrednosti, uzdrmani su i temelji svih autoriteta. Vaspitanje dece i očuvanje zdravih odnosa unutar porodice izazovi su za svakog roditelja. U želji da imaju blizak i topao odnos sa svojom decom, uloge se zamene i deca postavljaju pravila igre.

Svesna su da roditelji brinu. Razumeju da autoritet mora da postoji. Saslušaju ih, ali njihova reč neretko bude poslednja, navodi RTS.

- To su u principu situacije kada se iznerviram, pa mi je inicijalna misao kako oni uopšte nisu u pravu, ali čim malo razmislim i ohladim glavu shvatim da jeste najbolja namera koju imaju, ali opet dođemo do kompromisa i nikad ne dozvoljavam da oni vode glavnu reč - navodi jedna anketirana učenica.

Drugi pak ocenjuje da roditelji vode glavnu reč, ali dodaje da se i njegov glas čuje i posluša roditelje kada je u pitanju njegova budućnost.

- Oni dosta žele da, na primer, bolje organizujem svoje vreme i žele da budu uključeni u moj život i onda vole da provere da li sam sve dobro isplanirala da li će sve biti kao što sam rekla - navela je anketirana učenica.

Roditeljima ipak nije lako da uspostave kontrolu nad decom.

Anketirani roditelji kažu da je teško, da dosta zavisi od deteta, ali i da treba stalno voditi računa i razgovarati, jer je razgovor najbitniji.

Ocenjuju da je neophodno samopoštovanje, poštovanje deteta, formiranje ličnosti i da su to prave vrednosti.

Umeće roditeljstva

Sve brži način života, posvećenost karijeri, manje slobodnog vremena, s druge strane izazovi savremenog sveta, doveli su do toga da roditelji izgube moć i autoritet koji su nekada imali. Očekuju da taj autoritet nadomeste nastavnici.

- Česta situcija je da roditelji traže podršku, u tome da im budemo podrška pa kažu "jao ne mogu da ga nateram da dolazi pristojno obučen'' da ne dolazi u npr. trenerci u školu jer je to takođe jedan odnos prema školi, obući se pristojno ući u ulogu učenika. Mnogo mi znači kad Vi kažete da se pristojno oblače i pristojno izgledaju - navela je pedagog Peta beogrdaska gimnazija Rajka Pušica.

Roditelji, kažu stručnjaci, greše i pri postavljanju granica. Mnogi pokušavaju da budu drugovi sa detetom, pa ponekad dodatno urušavaju svoj autoritet. Drugi biraju da budu suviše strogi.

- S druge strane imamo prestrog autoritet, koji daje kod dece ili preveliku poslušnost - deca gube samoinicijativu, idu linijom manjeg otpora, poslušaju roditelja bez da preispitaju svoje želje i potrebe. Ili se kod dece javlja bunt na sve što dolazi od autoriteta roditelja, zato što je on prestrog, pa čak i kad je to nekad na detetovu štetu - rekla je Marica Stojković, psiholog OŠ "14. oktobar".

Naći meru u svemu - pravo je umeće roditeljstva. Stručnjaci kažu da se autoritet mora graditi strpljivo i da decu treba naučiti da budu samostalni.

- Prava mera autoriteta će se videti ako dete može slobodno da izrazi svoje želje, potrebe, interesovanja i mišljenje, koje ima samoinicijativu u ponašanju, i preuzima odgovornost za neke svoje odluke i postupke, ali se ne ustručava da potraži pomoć i podršku roditelja kada je neophodna - istakla je Stojkovićeva.

Savet stručnjaka roditeljima jeste da se granice postave na primeran način shodno uzrastu deteta i okolnostima. U procesu vraćanja kontrole nad detetom, potrebno je biti spreman na otpor koji će ono pružiti. Svaka promena u porodici ne prolazi lako - ali će biti vredna truda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA