≫ 

Ministarstvo zdravlja: U Srbiju stigao najsavremeniji lek protiv korona virusa

Pakslovid smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto

  • 26
Paxlovid, Pakslovid Foto: Shutterstock

Pakslovid (Paxlovid), najsavremeniji lek protiv korona virusa, stigao je u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi još isporučen Velikoj Britaniji), i to 10 dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila upotrebu i promet ovog leka.

Lek je razvila kompanija Fajzer, a prema njihovim navodima, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Ovaj lek blokira enzim koji je potreban korona virusu da bi se umnožavao, a kao rezultat toga - smanjuju se smrtnost i hospitalizacija.

Komisija Ministarstva zdravlja kojom presedava prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu listu na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.

Šta je lek Pakslovid

Lek Pakslovid je antivirusni lek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman COVID-19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma.

Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer o nabavci najboljeg leka protiv korona virusa.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tom prilikom istakao je da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek Pakslovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

- Ne borimo se za to da dođemo do toga da se neko razboli, pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo - rekao je Lončar.

Video: Gojković: Ako prekršite samoizolaciju, sanitarna inspekcija je dužna da vas vrati u samoizolaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂

    7. februar 2022 | 14:51

    Ivermetkin u fajzer ambalaži?

  • Gagi

    7. februar 2022 | 14:33

    Bravo, Srbija je opet medju prvima u testiranju novih ubipreparata protiv Korone! 👏👏👏

  • Nešo

    7. februar 2022 | 14:50

    Nit vakcina nit lek! Držim se prirode i ne razmišljam o bolesti. Lekara nisam video 30 godina ne treba mi za svaku sitnicu. A ovo što reklamiraju to je samo dokaz koliko je narod podložan manipulaciji i medijima. Srecno vam bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA