Đerlek: Ubeđen sam da je stelt soj u Srbiji, ne znamo šta nam donosi. To će biti nešto čemu se ne nadamo

- Ne znamo šta nam donosi novi soj stelt, a evidentno je da će to biti nešto čemu se ne nadamo - istakao je dr Mirsad Đerlek

  • 54
Mirsad Đerlek

Printskrin: Happy TV

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je danas da se pojavila nova varijanta omikron soja - stelt.

- Ubeđen sam da je stelt soj u Srbiji. U Kanadi i Južnoj Koreji su rađene studije, međutim, ne na dovoljnom broju uzoraka. Da bi to bilo validno, potreban je i kvantitativni broj uzoraka. Ne znamo šta nam donosi stelt, a evidentno je da će to biti nešto čemu se ne nadamo. Stelta ima u Srbiji. Očekujemo od naših eminentnih ustanova da jedan dan kažu pojavio se neki novi soj koji će nam opet zadati muke - kazao je dr Đerlek za TV Hepi i dodao da su predstojeći neradni dani veliki rizik i opasnost po pogoršavanje epidemiološke situacije.

On je istakao da do kraja februara možemo očekivati skok zaraženih i apelovao na građane da se vakcinišu, jer korona neće proći, već se moramo navići da živimo sa njom.

- Vakcina štiti da ne završimo na respiratoru i da ne izgubimo život. One su efikasne i jedino oružje u borbi protiv korone - zaključio je Đerlek.

Korona ostaje da živi s nama

 

Kako je rekao, danima smo konstantno na 50 odsto pozitivnih na ukupan broj testiranih, što je, kako je rekao, ogroman procenat.

- Omikron se reflektuje u dve faze. Prva je bila zaražavanje mladih, pa se to prenelo na starije. Mladi su doneli koronu ponovo u svoje porodice i zato najveću cenu plaćaju nevakcinisani. Hospitalizovani su uglavnom stariji ljudi i nevakcinisani. Kao što kažu najveći stručnjaci sveta, korona će ostati sa nama i mi to moramo prihvatiti. Biće je na nivou gripa, ali se moramo pomiriti sa sudbinom da korona ostaje da živi sa nama - rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, moramo jačati državno zdravstvo i nastaviti sa izgradnjom kliničkih centara, kovid bolnica, nabavkom opreme, zapošljavanjem mladih kadrova i nastavkom svega onoga što se pokazalo kao dobro, jer svi najavljuju da ovo nije poslednji virus koji će napasti čovečanstvo.

Video: Od 7000 studenata u BG domovima kovid pozitivno samo 15

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    7. februar 2022 | 15:39

    Svi mi koji smo vakcinisani najteze smo prosli sa kovidom i najvise se nas zarazilo. Da smo znali nikada se ne bismo vakcinisali.Bar tako je u mom okruzenju.

  • Au

    7. februar 2022 | 15:52

    Ovaj sa svakim novim virusom sve deblji?

  • Kole

    7. februar 2022 | 15:18

    Stelt 😂😂😂👍🐑👀😱

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA