≫ 

Lovokradice usmrtile srnu koja je nosila dva laneta: Umesto lova na predatore, proganja se zaštićena divljač

- Ubijena srna je po nalazu veterinarskog inspektora ustreljena sačmaricom, a da nesreća bude veća bila je bremenita i u sebi je nosila dva laneta - rekli su nadležni iz datog lovišta

  • 17
Lane, Srna Foto: Pixabay

Na području sela Kučin, koje se nalazi na samoj granici između Prijepolja i Priboja nesavesni lovci upucali su srnu sa dva hica. Patrola policija je stigla na lice mesta, a iako na terenu nije bilo nikoga, lovokradice su ostavile brojne tragove na osnovu kojih je privedeno pet osoba, potvrđeno je za RINU u prijepoljskoj policiji.

- Ubijena srna je po nalazu veterinarskog inspektora ustreljena sačmaricom, a da nesreća bude veća bila je bremenita i u sebi je nosila dva laneta - rekli su nadležni iz datog lovišta.

Prema rečima upravnika lovišta Radoslava Ostojića, srna je lovostajem zaštićena vrsta, na osnovu Zakona o divljači, a ovim Zakonom divljač je definisana kao prirodno bogatstvo i imovina Republike Srbije, koja se koristi na način predviđen zakonom.

Postavlja se pitanje kako to da se četvorica lovaca u februaru nađu u lovištu kao da je sezona u punom jeku, i ne samo ta četvorica, prema informacijama dobijenim od lovaca u svim sekcijama je identična situacija da se umesto strogo ograničenog i dobro organizovanog lova na predatore u vremenu lovostaja proganja, uznemiruje i vrši ostrel zaštićene divljači, poput zeca i srne.

Ovaj slučaj je poslednji alarm da se preispita da li se i u kojoj meri poštuje zakon i da li se u LU Prijepolje lovci i rukovodstvo ponašaju po ugovorenim obavezama definisanim članom 41. pomenutog Zakona u kojem stoji da se ugovor može raskinuti i oduzeti pravo na korištenje lovišta što je regulisano članom 42.

Inače, kaznene odredbe za nepoštovanje Zakona su rigorozne kako za Lovačko udruženje koje gazduje, tako i za fizička lica koja nanose štetu krivolovom. Član 102. definiše da se privredno društvo tj. Lovačko udruženje može kazniti od 1.500.000 do 3.000.000 dinara, a krivolovac kaznom po odštetnom cenovniku LS Srbije koji za ostrel srne iznosi 200.000 dinara. Svakako uz ovu kaznu sledi i krivična prijava po Zakonu o krivičnim delima, oduzimanje oružja i slično.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hhdh

    7. februar 2022 | 16:40

    40 godina zatvora, ako ima iole pravde

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    7. februar 2022 | 17:12

    Третирати као да су убили човека и осудити на максималну казну од 40 година затвора !!

  • Marija

    7. februar 2022 | 18:03

    Lovci su poremeceni umovi, koji su samo uspeli da iskontrolisu ubilacki nagon i umesto ljudi ubijaju zivotinje. Mada, mnogi i ne uspeju uvek, pa ubiju "greskom prijatelja" lovca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA