≫ 

Kon o steltu koji je juče registrovan u Srbiji: Lakše se prenosi od omikrona

Dr Kon kaže da smo prošli maksimum i nada se da stelt neće mnogo uticati na epidemiju

  • 94
Predrag Kon, krizni štab Printskrin: Tanjug

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa izjavio je jutros da se stelt podvarijanta koja je juče otkrivena kod nas, 1, 5 put lakše prenosi nego običan omikron. 

- Omikron je doživeo mutacije na spajk proteinu koji mu olakšava pripajanje na ćelije. Do sada je poznato da se stelt 1,5 puta lakše prenosi u odnosu na omikron varijantu. Činjenica da je on već u 60 zemalja otkriven kao podvarijanat  stavlja ga u red sojeva koji se posebno prate ali još nije proglađen za soj od posebnog značaja - rekao je dr Kon za TV Prva.

Dodao je da još niko ne može da odgovori na to kako će da utiče kod nas na epidemiju ali možemo da se nadamo da neće da utiče.

- Mi izlazimo iz maksimuma, to je činjenica. Ova nedelja će biti u proseku sa brojem zaraženih. Prethodna je bila maksimum i ono što se jasno vidi, to je promena u strukturi obolevanja. Bilo je od 20 do 50 godina, dve trećine je bilo u tom uzrastu i sada  oni čine 50 odsto  i pomera se na mlađe i zato je bitna škola, pa ćemo imati produženi raspust, spaja se sa praznicima i vikendima pa se dobija devet dana. Taj prekid je sasvim dovoljan, to su 3 inkubacije kod mlađih koji mogu zaraziti starije - rekao je dr Kon.

Kaže da je Tim za škole je pokazao da zaražavanje nastaje van škole zato je bitno da se sada tokom raspusta izbegava izbegava  kontak bez maske.

- To je rizik i to se uvek osveti pojedincima ili nekim grupama. Mi još imamo na snazi kovid propusnice od 20 časova. Pratilo se poštovanje. Mnogi i dalje tvrde da se u tim kafićima restoranima znatno manje nalaze ljudi. Kovid propusnice nisu značajne kod onih koji su vakcinisani jer znamo da se omikron javlja i kod onih koji su vakcinisani. Ali, kovid propusnice jesu naša pespektiva - objašnjava dr Kon.

Na pitanje da li je opao procenat vakcinacije kaže da jeste i naveo primer kolikos e vakcinisalo u januru.

- Pao je procenat vakcinisanih dnevno novih. Za čitav januar je vakcinisano 130.000 i nešto doza. Trećina prima buster dozu a ostali primaju prvu i drugu. Sada i kada se vakcinišu u  jeku ovoga ne bi ni stigli da steknu imunitet, to se radi kada je mirno kada pada aktivnost. Ali, vakcinacija štiti od smrti i dolaska u bolnici.

Komentarisao je i dolazak novog leka pankslovid u Srbiju. Objasnio je da pripada antivirusnom leku koji deluje posebno u prvih pet dana kao i svi antiviurusni lekovi i on se daje u prvih 5 dana.

Na pitanje kada ćemo mi kao Danci da skinemo maske i bez svih mera našalio se i rekao da mi poraktično živimo kao Danci. Tada je istakao da ovih 9 dana raspusta ne treba da prokockamo. 

- Nemojte ovih 9 dana da prokockamao. Tih 9 dana što đaci ne idu u školu je vrlo značajno jer je to grupacija gde se virus može prenositi. Sada bi bar tih 9 dana trebalo ozbiljnije da poštujemo mere.

Dr Kon je odgovarajući na pitanje gledala zašto je sva krivica sada prebačena na decu poručio: 

- Neka gledaju narednu nedelju kada počne raspust. Zato što deca pogotovo manja. a pogorovo ova što idu u srednju školu su stalno u grupama i ne nose maske. Od 20 i 50 godina oni su eksplodirali, to smo već rekli - kazao je dr Kon.

Rekao je da četvrta doza neće biti najverovatnije preporučena za sve već samo za one koji su ugroženog zdravlja.

On je rekao da on jeste za obaveznu vakcinaciju ali ne kao što je to u Australiji već zdravstvenih radnika i određenih profesija da oni ne bi nužno zaražavali svoje pacijente.

- Kod nas jhe rečeno da je protivustavno. Ostala je to nerazjađnjena tema ako je to u zakonu moguće kako da je to protivustavno.

Rekao je da je optimista i da se slaže sa otimizmom voditeljke da ćemo ove godine o epidemiji pričati kao da je na Madagaskaru.

-   Realno jeste ali nije realano da ovoga nećemo imati više ove godine - kazao je dr Kon. 

Video: Paunić: U Studentskoj poliklinici u januaru čak 20 puta više zaraženih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    8. februar 2022 | 08:13

    Kovid propusnice nisu značajne kod onih koji su vakcinisani jer znamo da se omikron javlja i kod onih koji su vakcinisani. Ali, kovid propusnice jesu naša pespektiva - objašnjava dr Kon. Jel moguce da ovo kaze? Pa kolika ovca trebas da budes i da mu nesto poverujes?

  • Mixx

    8. februar 2022 | 08:47

    Hahahahahahaha dzaba vise plašite narod. Niko vam vise ne veruje ništaaa

  • Milica

    8. februar 2022 | 07:34

    Postojanje i obraćanje kriznog štaba je odavno prevazidjeno !! Doktore, kako možeš da se obriješ kada moraš u ogledalo da pogledaš....zar i sebi nisi dosadan ?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA