Haos u Srbiji zbog snega: Sela oko Varoši odsečena, ne mogu da sahrane pokojnike. Mećava na Vlasini i Sjenici

Trenutno visina snežnog pokrivača u selima u okolini Nove Varoši iznosi skoro i pola metra, sneg pada 24 sata

  • 2

Sneg na teritoriji opštine Nova Varoš pada duže od 24 sata, a jak vetar i visoki snežni nanosi naneli su ponovo ogromne probleme meštanima koji žive u selima na obroncima Zlatara, Javora i Murtenice. Zavejani su svi putevi koji vode do centara mesnih zajednica, a od sveta su odsečeni s žitelji Božetića, Jasenova, Bele Reke, Negbine, Akmačića.

- Angažovali smo svu raspoloživu mehanizaciju kako bi putevi do kuća bili što pre probijeni, ali velike probleme putarima pravi izuzetno jak vetar. Svi putevi koji su do juče čišćeni, danas su ponovo neprohodni. Sve što uspe da se pročisti, sneg ponovo zaveje za samo 15 minuta, što dodatno otežava situaciju - kaže za RINU Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

On ističe da se seoski putevi čiste po prioritetima, a da trenutno visina snežnog pokrivača u selima u okolini Nove Varoši iznosi skoro i pola metra.

- Danas imamo dve sahrane u selima Debelja i Božetići i put ka tim pravcima sada nam je prioritet. Čekamo da padavine prestanu pa da krenemo u probijanje nanosa do svake kuće. Jedina svetla tačka u ovome što struje ima u svakoj kući i nema prekida u snabdevanju električnom energijom - kazao je Vasiljević.

Mećava i na Vlasini, smetovi metar i po

Vlasinu je u ponedeljak popodne zahvatila snežna mećava, a sneg i jak vetar napravili su nanose do metar i po.

Meštani su rekli da su bili zavejani i prozori i vrata, pa se iz kuća nije moglo, prenosi RTS.

Sneg od jutros više ne pada, ali je temperatura 8 stepeni ispod nule. Glavni putni pravci su prohodni, ali su putevi do zaselaka zavejani.

U petnaestak kilometara udaljenoj Crnoj Travi sneg nije napravio veće probleme. Bez struje je desetak domaćinstava u selu Mlačištu, ali ekipe su na terenu.

Haos na putevima ka Sjenici

Usled obilnih snežnih padavina i jakog vetra nekoliko magistralnih puteva koji vode ka Sjenici iz pravca Novog Pazara, Ivanjice i Raške su potpuno presečeni. Jaka mećava formirala je snežne nanose visoke nekoliko metara, i takozvanu snežnu zavesu.

- Sneg pada satima, ali jak vetar doprinosi veoma teškoj situaciji. Maksimalno je smanjena vidljivost, stoga je saobraćaj u tim pravcima zaustavljen, jer ne želimo da ugrozimo ljudske živote - rekao je za RINU Senko Ibrović iz JP "Novi Pazar put".

On dodaje da je sva mehanizacija upućena na teren, ali da putari rade u veoma otežanim uslovima. Ono što se očisti, vrlo brzo usled jakog vetra i snega vrlo brzo ponovo postaje zavejano.

- Sve vreme smo na terenu, policija upućuje vozače na alternativne pravce koji su trenutno prohodni. Ono što je najvažnije jeste da do sada nije bilo ugroženih putnika. Još jednom apelujemo na vozače da prilagode svoju vožnju uslovima na putu - ističe Ibrović.

Vetar udarne jačine

Danas će u većem delu Srbije biti vetrovito uz umeren i jak severozapadni vetar, koji će ponegde dostizati i udare olujne jačine (preko 17 m/s).

U poslepodnevnim satima se u planinskim predelima jugozapadne i jugoistočne Srbije očekuje još ponegde sneg sa tendencijom prestanka padavina, a usled jakog vetra očekuje se i stvaranje snežnih nanosa.

Video: Zimska idila u Novoj Varoši: Zubato sunce se presijava na snegu, temperature i dalje ispod nule

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zile

    8. februar 2022 | 11:03

    Palo pola metra sinoc i preksinoc. I jos pada. Pozdrav sa Zlatara

  • Miki

    8. februar 2022 | 13:09

    A da kako je i Bagacice? Oce li tamo dolaziti mehanizacija ili da dodje neko da prti sneg?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA