≫ 

"Ovakve akcije su štetne, zbunjuju i zastrašuju žene": Poverenica o inicijativi za zabranu abortusa

- Ovakve aktivnosti su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, jer prema članu 63. svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece, dok Porodični zakon odredbom 5. propisuje da žena slobodno odlučuje o rađanju - navodi u saopštenju

  • 2
depresija, strah,silovanje, nasilje, Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled Foto: Shutterstock

Inicijativa za zabranu abortusa je zabrinjavajuća i opasna, upozorila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ukazala da je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom i zakonom koji garantuju pravo na slobodno odlučivanje o rađanju dece.

Inicijativa se sa društvenih mreža prenela na polemiku u javnosti, što posebno zabrinjava, navodi se u Upozorenju Poverenice.

- Ovakve aktivnosti su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, jer prema članu 63. svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece, dok Porodični zakon odredbom 5. propisuje da žena slobodno odlučuje o rađanju - navodi u saopštenju.

Poverenica podseća da je pravo na abortus je civilizacijsko dostignuće, a da reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja ne smeju biti dovedena u pitanje.

Ona naglašava da je abortus u Srbiji legalan i dozvoljen, i posebno ističe da telesna autonomija podrazumeva da žena sama donosi izbor o svom telu jer je članom 23. Ustava zagarantovana nepovredivost fizičkog integriteta.

- Ovakve akcije su štetne, vode u bespredmetne polemike i zbunjuju pa čak i zastrašuju žene - smatra Poverenica.

Dodaje da fokus i pažnja čitavog društva treba da bude edukacija žena i muškaraca, pored ostalog i o kontracepciji i abortusu. Ističe da abortus pre svega iz zdravstvenih razloga ne treba da bude korišćen kao kontraceptivno sredstvo.

- Od izuzetne je važnosti raditi na podizanju svesti i znanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i žena i muškaraca, a posebno dece i mladih - zaključila je ona.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C 3

    10. februar 2022 | 14:03

    Zabrana abortusa bi bila povratak u primitivnost i zaostalost i treba da bude prošlost,nataliteta ne može biti prinudno.

  • Shampita

    10. februar 2022 | 14:41

    Ponašamo se kao da su žene stvar, kao da živimo u nekoj zaostaloj islamskoj državi. Svake nedelje nastrada po jedna žena od strane svog bivšeg/sadašnjeg partnera. Niko se ne bavi nasiljem u porodici. Kada je dokazivanje očinstva u pitanju tu se ponašamo kao u srednjem veku. Šta je sa momkom koji tuži Miroslava Ilića sa ciljem utvrđivanja očinstva? Koliko decenija unazad se koristi DNK analiza? Jel problem da sud naloži DNK analizu i da se odma ustanovi da li je ili ne otac? Nije on jedini. Koliko je sporova koji nisu okončani a predmeti stoje u nekim fiokama? Koliko zaista muškaraca plaća alimentaciju a koliko njih izbegava? Koliko njih je pobeglo sa lica zemlje kada su čuli da su im partnerke trudne? Koliko je tražilo od njih da abortiraju? Koliko žena same podižu decu koju su očevi odbacili? Nek država prvo reši sve gore navedene slučajeve pa nek onda neko krene da se bavi pitanjem abortusa. Dokle god muškarci mogu da seju decu, da ih ne priznaju, ne izdržavaju, ne školuju i ne brinu se o njima nemaju prava da odlučuju šta će žena da uradi sa svojim telom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA