• 10
 ≫ 

Za krivolov u Srbiji predviđene zatvorske kazne: Tokom prethodne godine 50 slučajeva nezakonitog lova

 ≫ 

Divljač je prirodno bogatstvo i imovina Republike Srbije koja se koristi pod uslovima i na način predviđen zakonskim i podzakonskim aktima

 • 10
Srndaći u poljima oko Novog Sada

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Tokom prethodne godine, na teritoriji Srbije, izvršeno je 50 krivičnih dela nezakonit lov i 13 krivičnih dela nezakonit ribolov, rečeno je za Telegraf iz MUP-a.

Kako navode, krivični zakonik Republike Srbije propisuje da će se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest meseci, lice koje lovi divljač za vreme lovostaja ili na području gde je lov zabranjen.

- Novčanom kaznom ili kaznom zatvora do godinu dana kazniće se lice koje neovlašćeno lovi na tuđem lovištu i ubije ili rani divljač ili je uhvati živu, a ukoliko je ovo delo učinjeno u odnosu na krupnu divljač, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Kaznom zatvora do tri godine kazniće se lice koje lovi divljač čiji je lov zabranjen ili ko lovi bez posebne dozvole određenu vrstu divljači za čiji je lov potrebna takva dozvola ili ko lovi na način ili sredstvima kojima se divljač masovno uništava. Predviđeno je i da će se oduzeti ulovljena divljač i sredstva za lov.

Takoše, u članu 277 Krivičnog zakonika propisano je da će se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest meseci, lice koje lovi ribu ili druge vodene životinje za vreme lovostaja ili u vodama u kojima je lov zabranjen.

- Kaznom zatvora do tri godine kazniće se za lice koje lovi ribu ili druge vodene životinje eksplozivom, električnom strujom, otrovom, sredstvima za omamljivanje ili na način štetan za razmnožavanje tih životinja ili kojim se te životinje masovno uništavaju. Takođe, ovom kaznom će se kazniti i lice koje lovi ribu ili druge vodene životinje veće biološke vrednosti ili u većoj količini ili pri lovu uništi veću količinu riba ili drugih vodenih životinja. Takođe, oduzeće se ulov i sredstva za ribolov - navedeno je.

Podsećamo, kako su za Telegraf ranije objasnili iz Sektora za lovstvo "Srbijašuma", divljač je prirodno bogatstvo i imovina Republike Srbije koja se koristi pod uslovima i na način predviđen zakonskim i podzakonskim aktima.

- Sve aktivnosti suprotne od propisanih aktivnosti kojima se uređuje lovstvo i gazdovanje divljači podrazumevaju krivolov - navode oni.

Navode i da imaju svoje službe koje često obilaze teren, odnosno prostor gde obitava različita vrsta divljači.

- JP "Srbijašume", kroz stalno prisustvo na terenu, angažovanjem stručne i lovočuvarske službe nastoji da smanji krivolov. S tim u vezi, u našim lovištima je tokom prethodne godine bilo sporadičnih slučajeva krivolova, pri čemu je počinilac uglavnom NN lice, imajući u vidu da krivolovci kada shvate da su ugroženi, ostavljaju za sobom odstreljenu divljač koja bi ih povezala sa delom. Na taj način je na sudu teško dokazati vezu između lica i pronađene odstreljene divljači ili delova divljači.

Inače, divljač je u vlasništvu države, zbog čega je i zaštićena.

- Potrebno je razlikovati dva termina zaštite divljači: trajno zaštićene vrste divljači i lovostajem zaštićene vrste divljači. Trajno zaštićene vrste divljači (nelovne vrste divljači) zaštićuju se trajnom zabranom lova, dok se lovostajem zaštićene vrste divljači (lovne vrste divljači) zaštićuju zabranom lova u određenom periodu. Ministar nadležan za poslove šumarstva i ministar nadležan za poslove zaštite životne sredine sporazumno proglašavaju lovostajem zaštićene vrste divljači - navodi se.

Video: Instikt ubice: U 14 godina sa nekoliko koraka pogodila medveda strelom, a sada je bomba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bane

  11. februar 2022 | 07:20

  Krivolov krivično delo i zatvorske kazne a kad voziš pijan i drogiran prekršajne. Užas

 • S

  11. februar 2022 | 07:20

  Ovi bi samo zatvorali, pustite narod da zivi. Cistite po kancelarijama prvo.

 • PN

  11. februar 2022 | 08:32

  Nesmeš ni vuka,šakala da ubiješ ni u samoodbrani jer su pod zaštitom,pravda za zveri .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA