≫ 

Kineska porodica doselila se u selo Stapar, a njihovi sinovi obožavaju folklor: Već godinama igraju naša kola

Na folkloru mi je super. U školi sam vrlo dobar i odličan, malo mi je teži jezik ali ostalo nije problem, priča Ćišen Džang

  • 1
selo Stapar, folklor, kinezi Foto: Printskrin/RTV

Udruženje Mesna kulturno prosvetna zajednica u Staparu decenijama neguje tradiciju i običaje, a deca od vrtića počinju da uče prve koreografije i ova tradicija se prenosi sa kolena na koleno. Od pre nekoliko godina srpski folklor zajednom sa decom iz Stapara pohađaju i dva brata, koja su se doselila sa porodicom iz Narodne Republike Kine, izveštava RTV

Narodni običaji u Staparu se neguju decenijama, a članovi folklorne grupe su deca koja pohađaju Osnovnu školu „Branko Radičević“ iz ovog mesta.

Od pre nekoliko godina pridužila su im se braća Ćišen i Điđe Džang, koji su sa roditeljima doselili u ovo selo iz Narodne Republike Kine. Njihovi vršnajci kažu da su se brzo su se uklopili i naučili srpski jezik, zajednička im je i ljubav prema folkloru, a koreografije im nisu nikakav problem.

- Fantastično mi je ovde i lepo sam se uklopio sa društvom. Na folkloru mi je super, našao sam i ovde nove drugare i snašao sam se odlično. U školi sam vrlo dobar i odličan, malo mi je teži jezik ali ostalo nije problem - rekao je Ćišen Džang.

- Dobro mi je ovde, zaista volim školu, ali i foklor, gde mi je prelepo. Volim da igram folklor i ovde imam puno drugara - slaže se i Điđe Džang.

"Kada su nam došli drugari iz Kine odmah smo se počeli družiti, a i dolazili su kod nas u ulicu da se zajedno igramo. Kako su krenuli na folklor sve su bolji, dobri su u školi i dobri su prijatelji“, ističe Dujna Danilov. A Ivana Đurđev dodaje: „Na folklor idem oko pet godina i najzamljivije mi je druženje i putovanja, očuvanje tradicije i kada učimo o običajima. Naučili smo desetak koreografija“.

- Ja jesam ovde najmlađi, ali već znam pet koreografija. Najviše volim folklor zbog putovanja, druženja i tradicije - priča i Marko Đurđev.

U mesnoj folklornoj sekciji ima oko stotinu članova.

- Cilj našeg udruženja je očuvanje tradicije u Staparu,a koja se nije prekidala sve ove godine. Od 2017. godine imamo dva člana iz Narodne Republike Kine, oni su se izuzetno uklopili i deca su presrećna i prihvatili su ih i to je nama na ponos“, ističe Ljiljana Đurišić, predsednica Udruženja Mesna kulturno - prosvetna zajednica u Staparu.

Osim ljubavi prema tradicji, na folkloru se deca druže, a kako kažu, najviše vole putovanja kada publici u drugim sredinama pokažu koreografije bačkih igara iz Stapara.

Video: I Kinezi navijaju za Srbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA