Dr Mioljević: U ovoj godini ćemo biti korak ispred virusa koji mutira kako bi obolelo što više ljudi

Dr Mioljević ističe da je broj pacijenata na respiratoru povećan i da u prilog tome ide činjenica da kruže delta, omikron i stelt soj

  • 5
Dr Vesna Mioljević foto: pixabay.com; printscreen/TV Prva

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević rekla je da je epidemiološka situacija nestabilna. Virus se intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira, rekla je Mioljevićeva. Smatra da ćemo u ovoj godini verovatno biti na korak ispred virusa.

Prošle godine posle Sretenja, praznika i odmora, imali smo jedan od najtažih talasa tokom epidemije virusa korona. Mnogi su praznične dane i školski raspust iskoristili da otputuju, i celu ovu nedelju ne rade.

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević rekla je da, ako uporedimo brojke od pre nepunih mesec dana, broj pozitivnih je sada manji.

- Imali smo 26. januara skoro 20.000 pozitivnih, juče oko 7.000 pozitivnih. Povećan je broj pacijenata koji su na respiratoru, i onih koji su izgubili bitku sa kovidom tako da je relano očekivanje da ćemo nakon praznika imati povećanje broja obolelih - rekla je dr Mioljević u gostovanju na RTS.

Ističe da u prilog tome ide i činjenica da kruže delta soj, omikron i stelt, tako da imamo situaciju u kojoj moramo da budemo više nego oprezni jer je epidmiološka situacija nestabilna.

- Za lekare i sve one koji su iz oblasti medicine, a bave se virusologijom, mutacije nisu iznenađenje, ali učestale mutacije samo u protekla dva meseca, govrili smo o delti, delti plus, o omikronu i steltu, govore da se virus intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira, a sve sa ciljem da oboli što više ljudi - objasnila je doktorka.

Klinička slika jeste blaža, manji broj pacijenata jeste hospitalizovan, manji je broj dana hospitalizacije, ali virus uvek nađe domaćina, posebno pacijente koji imaju primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju. Doktorka Mioljević napomenila je da "svaki virus korona može dati tešku kliničku sliku bez obzira na to kako se zove".

Dodaje da ovo predugo traje, dve godine jeste dug period, dete se rodi, prohoda i progovori za dve godine, a virus je u nekom svom početku sa velikim brojem mutacija.

- Na početku virus je bio na korak ispred nas, a zahvaljujući vakcinama koje poznajemo i antivirusnim lekovima smatra da ćemo u ovoj godini biti verovatno negde na korak ispred virusa - ističe doktorka.

Mioljevićeva je tenutno umereni optimista kada je reč o kovidu. Kada je reč o gripu, iskustva kažu da je najveći broj obolelih bilo u februaru i martu.

- Ove godine bilo je nešto više registrovanih slučajeva gripa nego prošle godine - kaže ona.

Govoreći o povratku školaraca i završetku raspusta, smatra da je tu uspostavljen sistem koji daje rezultate i nije bilo problema u vezi sa povećanjem broja novozaraženih.

Mioljevićeva zaključuje da pored vakcine koja je apsolutni pripritet i najvažnija mera prevencije, imamo i nekoliko antivirusnih lekova koji se pod kontrolom ordinirajućeg lekara mogu primati u toku prvih neokoliko dana sa dobrom prognozom u lečenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. februar 2022 | 15:24

    Ovo je jedna od najboljih učenica vidovite Zorke.

  • bitno

    16. februar 2022 | 18:03

    Dosta bre više muljanja,Švajcarska je danas ukinula sve mere i maske i certifikate i testiranja za ulaz,tačka

  • U stvari

    16. februar 2022 | 17:46

    Da imate prst obraza, niko od vas vajnih stručnjaka se ne bi javio za reč.Vi ste obični glasnogovornici SZO, a oni koji se bore za ljudske živote ne mogu da dođu do reči od vas.Možda i Vi aludirate na neko mesto u vladi, kao čuvena Darija K.?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA