≫ 

Lepe vesti meteorologa pred vikend, temperature do 20 stepeni: Od sledeće nedelje stiže zahlađenje

* Ovo je prognoza za celu narednu nedelju *I tokom ostatka februara temperature i do 10 stepeni više u odnosu na prosečne za ovo doba godine

  • 1
Kalemegdanska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Nastavlja se natprosčeno topao februar. Nakon jučerašnjih 20, danas u Srbiji do 18 stepeni, a prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, zahlađenje nas očekuje od utorka, ali zimskih uslova do kraja meseca nema na vidiku, osim na planinama.

Evropa je, kako kaže, na udaru serije snažnih ciklona sa orkanskim olujama. U toku noći severoistočne i centralne predele Srbije zahvatilo je naoblačenje sa kišom i jakim severozapadnim vetrom i ovaj sistem veoma brzo se premeštao ka jugu Srbije, tako da se do jutra u većini predela već razvedrilo.

- Inače, ovaj sistem deo je oslabljenog hladnog fronta, koji se premeštao u sklopu snažnog ciklona sa severoistoka Evrope, koji je prethodno doneo orkansku oluju severozapadnoj i centralnoj Evropi. Ovog jutra u većem delu Srbije je vedro, samo je još na jugu oblačno sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Jak severozapadni vetar je oslabio. Temperature ovog jutra kreću se od 3 do 7, na Zlatiboru i u Sjenici je 0 stepena, a na Kopaoniku -5. Pred nama je sunčan i topao dan i to zahvaljujući porastu vazdušnog pritiska, ali i zahvaljujući termičkom grebenu na visini sa jugozapada, pri čemu nam sa Mediterana dolazi i topla vazdušna masa. Maksmalna temperatura biće od 12 do 18, u Beogradu do 15 stepeni - rekao je Đurić i dodao da će zapadni vetar biti tokom dana u skretanju na južni i jugoistočni.

Sutra će jutro biti vedro i sveže, ponegde sa maglom, ali se mraz ne očekuje. Tokom dana biće sunčano i relativno toplo za ovo doba godine, samo će na severu doći do naoblačenja, krajem dana i tokom noći sa kišom. Maksimalna temperatura biće od 10 na severozapadu do 20 na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15 stepeni.

- U nedelju se preko Srbije očekuje premeštanje hladnog fronta sa kišom, a manje zahlađenje doneće i severno strujanje. Uslova za sneg biće samo na najvišim planinama. Sredinom dana u severnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje. Maksimalna temperatura biće od 6 do 10 u centralnim predelima Srbije, na severu Vojvodine do 12, a na jugoistoku Srbije do 14 stepeni.

- U ponedeljak umereno do pretežno oblačno i toplije, uz umeren južni vetar. Maksimalna temperatura biće od 11 do 17, u Beogradu do 14. Posle podne i uveče u severnim, a tokom noći i u ostalim predelima Srbije jače naoblačenje sa kišom. U utorak oblačno i osetno hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, a vetar će biti u skretanju na jak severozapadni. Posle podne i uveče na jugu će kiša i u nižim predelima preći u susnežicu, a na severu se očekuje razvedravanje. Očekuje se advekcija osetno hladnije vazdušne mase sa severa, koja če preko našeg područja na visini prodrati daleko na jug. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10 - napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

U toku noći u utorak ka sredi sa severa se očekuje novo naoblačenje sa kišom, pa se u sredu očekuje i dalje kišovito i sveže, na planinama sa snegom. Duvaće jak severozapadni vetar. Temperatura bez bitnije promene.

- U četvrtak prvo na severu, potom do kraja dana i u ostalim predelima Srbije prestanak padavina i razvedravanje. U petak nakon vedrog i hladnog jutra sa maglom, tokom dana sunčano i toplije, uz maksimalne temperature do 15 stepeni. - kaže on.

Nadprosečne temperature za drugu polovinu februara

Podseća da je prosek maksimalne temperature za drugu polovinu februara  od 4 do 8, a da je maksimalna  juče je bila i do 20 stepeni, a danas će biti od 12 do 18, i narednih dana one će biti za 5 do 7 stepeni više od proseka za ovo doba godine, tokom pojedinih dana i za 10 stepeni.

- Čak i kada bude dolazilo do zahlađenja, temperature će uglavnom ostatati oko ili malo iznad prosečnih vrednosti. Prema trenutnim prognozama, do kraja februara nema na vidiku da će doći do zahlađenja u obiliku zimskog oblika sa snegom i u nižim predelima.

- Inače, natprosečno topao februar mogao bi da u narednom periodu dovede to doga da se pokrene vegaticija, što bi imalo pogubne posledice kasnije tokom marta i aprila ukoliko dođe do jačih zahlađenja i jačih jutarnjih mrazova - napominje Đurić.

Topla vazdšna masa stigla i do Rusije

Ovih dana nije toplo samo na našem području, već širom Evrope i to zahvaljujući veoma snažnom zapadnom strujanju, koje sa Atlantima sve do duboko u kopno Evrope, pa i do Rusije donosi toplu vazdušnu masu.

- Sve ovo uslovljeno je snažnom ciklonskom aktivnošću sa Atlantika. U prethodna dva dana snažan ciklon koji se premeštao preko severa Evrope, doneo je orkansku oluju od Britanskih ostrva preko centralne Evrope, Nemačke i Poljske do oblasti Baltika i severozapada Rusije. Uraganski vetrovi sa udarima i preko 150 km/h rušuli su krovove, drveća i druge objekte i pričinjena je i ogromna materijalna šteta, a ogromni talasi plavili su obalna područja. Ovaj sistem samo je svojim perifernim delom zahvatio u noći iza nas severoistočni i centralni deo Srbije i prolazno doneo kišu i jak severozaopadni vetar.

Orkanska oluja zahvatila Irsku, preti i Engleskoj, Škotskoj i Francuskoj

- I dok se Evropa oporavlja od orkanske oluje nalik uragana, nov veoma snažan ciklonsa orkanskom olujom zahvatio je Irsku i doneće danas ovoj zemlji, ali i Engleskoj, Škotskoj i severozapadu Francuske orkanske vetrove preko 150 km/h i obilne padavine.

- Potom će se orkanska oluja sličnom jučerašnjom putanjom kretati preko severne i centralne Evrope dalje ka oblasti Baltika. I ovog puta, ovaj sistem će u subotu uveče i u nedelju samo obodnim delom u sklopu oslabljenog hladnog fronta doneti kišu Srbiji. Već u ponedeljak nov snažan ciklon sa severa Atlantika doneće orkansku oluju severozapadnoj, severnoj i centralnoj Evropi, a ovaj sistem doneće u sklopu hladnog fronta i sekundarnog ciklona pogoršanje vremena, padavine i jak severozapadni vetar i Srbiji, a potom i zahlađenje.- rekao je Đurić i objašnjava kako to utiče na Srbiju:

Ipak, sve do kraja februara se usled snažne ciklonske aktivnosti sa Atlantika, koji će se premeštati preko severne i zapadne Evrope dalje ka istoku, ostaće natprosečno toplo, sa čestim padavinama i bez ozbiljnijeg zahlađenja. Snažni cikloni, neretko sa orkanskim olujama nalik uraganima, česta su pojava u zimskom delu godine u oblasti Atlantika i severozapadne Evrope, a ovi sistemi potom mogu da prodru dublje u evropsko kopno sve do istoka Evrope. Srećom, ovi sistemi ne pogode direktno Srbiju, već samo njihovi periferni delovi ili hladni frontovi se osete na našem području i tada dođe do burnijih atmosferskih procesa.

Video: Prošetajte rajskim vrtom ovog jutra: Prelep prizor ruža puzavica okupanih sunčevim zracima

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA